CHIȘINĂU, 18 nov – Sputnik. Republica Moldova și Grecia au încheiat consultările asupra proiectului Acordului în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Republica Elenă. Cea de a doua rundă de negocieri a avut loc la Chișinău și la ea au participat reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Casei Naţionale de Asigurări Sociale şi Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă.
Acordul dintre Republica Moldova şi Republica Elenă, bazat pe principii europene de proporţionalitate, va oferi un şir de garanţii de securitate socială pentru lucrătorii migranţi care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate de muncă legală şi/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante.
Documentul stipulează că atât Moldova, cât şi Grecia, vor calcula şi acorda pensiile pentru limita de vârstă, dizabilitate cauzată de afecţiuni generale şi de urmaş, pensiile şi indemnizaţiile de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, care vor fi achitate beneficiarului la locul de domiciliu, în valuta acestui stat.
Potrivit datelor Ambasadei Republicii Moldova în Grecia, peste 8000 de moldoveni au permis de şedere în această ţară, iar 1080 deja au depus cerere în acest sens.
CNAS aplică 12 acorduri în domeniul securităţii sociale cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania şi Germania. Acordurile semnate cu Turcia şi Republica Belarus vor intra în vigoare după ratificarea documentelor de către ambele ţări.
Pensionarii stabiliți în străinătate pot primi pensie din Moldova
Din ianuarie 2019, cetățenii moldoveni stabiliți cu domiciliul peste hotare și ajunși la vârsta de pensionare pot primi pensia din Republica Moldova. Potrivit Regulamentului privind modul de plată a pensiilor stabilite în sistemul public de pensii și a alocațiilor sociale de stat, doritorii de a primi pensii din Republica Moldova vor trebui să depună personal cererea la organul teritorial de asigurare socială de la ultimul domiciliu din țara de origine, să prezinte pașaportul moldovenesc, dar și un act de identitate din țara în care sunt stabiliți cu traiul.
Totodată, anual, beneficiarii vor trebui să prezinte Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) certificatul de viață. Actul va fi semnat de către beneficiar la misiunea diplomatică/ oficiul consular al Republicii Moldova din țara de domiciliu sau la subdiviziunile teritoriale ale CNAS și va putea fi expediat prin poștă.
Pensia va fi acordată lunar, de la data depunerii cererii, pentru un an, prin intermediul prestatorului de servicii de plată din Republica Moldova, desemnat de către beneficiar.
Legea care prevede că pensionarii din țara noastră stabiliți cu traiul în străinătate pot să beneficieze de dreptul la pensie în Republica Moldova a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2019.