Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Se modifică din nou Legea pensiilor: Cine va fi vizat

© SputnikПенсионеры
Пенсионеры - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Amendamentele vizează acordarea pensiei de dizabilitate și au fost elaborate în contextul deciziei Curții Constituționale prin care s-a stabilit că perioada de îngrijire a persoanei cu dizabilitate severă va fi luată în calcul la pensie.

CHIȘINĂU, 13 nov – Sputnik. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a elaborat un proiect de lege prin care propune modificarea Legii cu privire la sistemul public de pensii. Amendamentele vizează acordarea pensiei de dizabilitate și au fost elaborate în contextul deciziei Curții Constituționale prin care s-a stabilit că perioada de îngrijire a persoanei cu dizabilitate severă va fi luată în calcul la pensie.

Люди в городе - Sputnik Moldova
Timp de trei ani, pensionarii care mai muncesc ar putea solicita dublarea pensiei

Prin această inițiativă, se propune completarea Legii cu privire la sistemul public de pensii cu un alineat nou, potrivit căruia asiguratul încadrat într-un grad de dizabilitate severă cauzată de o afecțiune generală, beneficiază de pensie de dizabilitate în raport cu stagiul de cotizare efectiv realizat, dar nu mai puțin de doi ani.

Proiectul de lege propune, de asemenea, asimilarea stagiului de cotizare perioadei de îngrijire a persoanei cu dizabilitate severă de către unul dintre părinți, tutore, curator, până la angajarea acestuia în funcția de asistent personal, indiferent de vârsta persoanei cu dizabilități severe.

Perioada de îngrijire a persoanei cu dizabilitate severă va fi luată în calcul la pensie

Curtea Constituțională a pronunțat o hotărâre pentru controlul constituționalității unor prevederi din Legea privind sistemul public de pensii, ca urmare a unei sesizări depuse de către Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai.

Autorul sesizării a susținut în fața Curții că dispozițiile care fac obiectul controlului de constituționalitate instituie un tratament discriminatoriu între părintele, tutorele sau curatorul unui copil cu dizabilitate severă și părintele, tutorele sau curatorul unei persoane cu dizabilitate severă cu vârsta de peste 18 ani, din perspectiva dreptului la pensie.

Articolul 5 alin. (2) lit. d) din Legea privind sistemul public de pensii stabilește că perioada de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani de către unul dintre părinți, tutore, curator, până la angajarea în funcția de asistent personal, este asimilată stagiului de cotizare. Curtea a constatat că această normă are în vedere aplicarea față de părinte, tutore sau curator a unor condiții speciale privind calcularea stagiului de cotizare, necesar exercițiului dreptului la pensie. Curtea a menționat că exercițiul acestui drept implică recunoașterea stagiului de cotizare doar în cazul persoanelor care îngrijesc un copil cu dizabilități severe.

Curtea a reținut că, deși categoriile de persoane analizate în prezentul caz se află în situații similare în exercițiul activității de îngrijire a persoanei cu dizabilități, prevederea contestată operează un tratament diferențiat. Curtea nu a stabilit niciun motiv care ar putea justifica în mod obiectiv și rezonabil această diferență. Concluzia tratamentului nejustificat este evidentă în cazul comparării situației persoanelor în discuție din perspectiva imposibilității obiective de a realiza o activitate producătoare de venit, precum și din perspectiva condiției persoanei cu dizabilități severe care, atât înainte de atingerea majoratului, cât și după atingerea acestuia, are nevoie de acordarea îngrijirilor.

Пенсионер pensionar bătrâni bătrân - Sputnik Moldova
Societate
Vreți pensie mai mare? Iată ce trebuie să faceți

Mai mult, având în vedere faptul că legislatorul este obligat să ofere protecție persoanelor cu dizabilități, Curtea a conchis că este nejustificată excluderea protecției în cazul persoanei cu dizabilități severe cu vârsta de peste 18 ani, în contextul menționat.

Așadar, pornind de la aceste premise, Curtea a constatat că este nejustificat tratamentul diferențiat existent între părintele, tutorele sau curatorul unui copil cu dizabilitate severă și părintele, tutorele sau curatorul unei persoane cu dizabilitate severă cu vârsta de peste 18 ani, în privința beneficiilor recunoscute, în materie de exercițiu al dreptului la pensie.

Curtea a observat că soluția declarării neconstituționalității textului „a unui copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani” de la articolul 5 alin. (2) lit. d) din lege ar lipsi de efectivitate dreptul la pensie în cazul persoanei care îngrijește o persoană cu dizabilitate severă și ar crea blocaje în cadrul sistemului public de pensii. Din aceste motive, pentru a remedia deficiența existentă, Curtea și-a rezervat prerogativa de a stabili prin hotărâre sa o soluție, până va interveni Parlamentul. Această soluție le impune autorităților responsabile din sistemul public de pensii ca, la sesizarea beneficiarilor (părintele, tutorele sau curatorul persoanei cu dizabilități severe), să dea curs demersurilor lor în vederea garantării caracterului efectiv al dreptului pe care aceștia îl posedă, până la angajarea în funcția de asistent personal, indiferent de vârsta persoanei cu dizabilități severe care se află la îngrijirea acestora.

Astfel, Curtea a admis parțial sesizarea pentru controlul constituționalității unor prevederi din Legea privind sistemul public de pensii. A recunoscut constituțional textul „a unui copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani” din articolul 5 alin. (2) lit. d), în măsura în care se asimilează stagiului de cotizare perioada de îngrijire a persoanei cu dizabilitate severă de către unul dintre părinți, tutore, curator, până la angajarea acestuia în funcția de asistent personal, indiferent de vârsta persoanei cu dizabilități severe.

A declarat inadmisibilă sesizarea în partea ce ține de controlul constituționalității textului „până la 1 ianuarie 1999” din articolul 5 alin. (2) lit. g),  a textului „până la 1 ianuarie 1999” din articolul 50 alin. (1), precum și a articolului 5 alin. (3) din Legea privind sistemul public de pensii.

Fluxul de știri
0