Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Timp de trei ani, pensionarii care mai muncesc ar putea solicita dublarea pensiei

© Sputnik / Miroslav RotariЛюди в городе
Люди в городе - Sputnik Moldova
Abonare
Peste 70 la sută din pensionarii din Moldova care primesc pensia pentru limita de vârstă mai continuă încă să lucreze. Din cei peste 700 de mii de pensionari din țară, aproape 400 de mii primesc pensii mai mici decât minimul de existență.

CHIȘINĂU, 23 oct – Sputnik. Pensionarii din Republica care mai continuă să lucreze au dreptul să solicite recalcularea pensiei.

Пенсионер pensionar bătrâni bătrân - Sputnik Moldova
Societate
Vreți pensie mai mare? Iată ce trebuie să faceți

Începând cu 1 ianuarie 2019, persoanele care s-au pensionat până la 1 ianuarie 1999 şi au realizat un stagiu de cotizare după pensionare de 15 ani sau mai mult, pot depune cerere pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă la casa teritorială de asigurări sociale conform locului de trai.

Pensiile acelor beneficiari care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani vor fi revizuite în anul 2020. În ceea ce privește pensiile stabilite în perioada 1 ianuarie 1999 — 1 ianuarie 2019, recalcularea se va face treptat, începând cu anul 2021 și până în 2027.

© Photo : lex.justice.mdPerioada de stabilire a pensiilor
Timp de trei ani, pensionarii care mai muncesc ar putea solicita dublarea pensiei  - Sputnik Moldova
Perioada de stabilire a pensiilor

Potrivit calculelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, de recalcularea pensiei în 2019 vor beneficia aproximativ 2500 de persoane, cu o majorare mai mult decât dublă a pensiei medii – de 2,3 ori, de la 2048 lei la 4770 lei, iar în 2020 – peste 5500 de beneficiari, tot cu o dublare a mărimii medii a pensiei, de la 1900 la 3765 lei.

Persoana va putea solicita reexaminarea pensiei doar o singură dată, cuantumul pensiei urmând a fi mai mare decât mărimea pensiei pe care o primește în prezent.

Deputații propun urgentarea perioadei de reexaminare a pensiei

Un grup de deputați a înregistrat în Parlament un proiect de lege prin care propun ca perioada de reexaminare a pensiilor pentru pensionarii care încă mai lucrează să fie urgentată.

Potrivit inițiativei unui grup de deputați socialiști, se propune ca procesul de reexaminare a pensiilor pentru limita de vârstă, stabilite până la 1 ianuarie 2019, să se finalizeze nu în anul 2027, ci în anul 2022.

© Photo : PARLAMENTUL REPUBLICII MOLDOVAPerioada de stabilire a pensiilor
Timp de trei ani, pensionarii care mai muncesc ar putea solicita dublarea pensiei  - Sputnik Moldova
Perioada de stabilire a pensiilor
”Propunerea se fundamentează pe respectarea principiilor de organizare și funcționare a sistemului de pensionare din Moldova, principiul egalității, care asigură tuturor participanților la sistemul public, contribuabili și beneficiari, un tratament nediscriminatoriu în ceea ce privește drepturile și obligațiile prevăzute de lege”, susține unul din autorii proiectului, deputatul Vladimir Odnostalco.

Parlamentarul susține că beneficiarii de pensii pentru limita de vârstă, activând după stabilirea dreptului la pensie, au continuat să achite contribuții de asigurări sociale, astfel participând la formarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Calculele estimative pentru implementarea proiectului constituie peste 9,18 milioane de lei pentru reexaminarea pensiilor la 1 iulie 2020 și peste 211,77 milioane de lei pentru reexaminarea pensiilor la 1 ianuarie 2021.

Peste 160 de mii de pensionari din Moldova continuă să mai lucreze

Potrivit datelor statistice, din numărul total de 700 600 de beneficiari de pensie din Moldova, peste 162 de mii mai continuă să lucreze și după stabilirea pensiei. Dintre aceștia, cea mai mare parte care lucrează sunt pensionarii care primesc pensie pentru limita de vârstă – aproape 114 mii.

 пожилые люди - Sputnik Moldova
Societate
Reguli noi la ieșirea la pensie în Moldova: Ce trebuie să știe femeile

Beneficiarii de pensie continuă să muncească pentru a-și asigura un nivel de bunăstare, reieșind din cuantumurile mici ale pensiilor. Aproape 400 de mii de pensionari primesc pensii mai mici decât minimul de existență.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în semestrul I 2019, mărimea minimului de existenţă a constituit în medie pe lună pentru o persoană 2028,3 de lei. Pentru pensionari, minimul de existenţă a constituit 1726,5 lei. Valoarea medie a pensiei lunare, stabilite la 1 iulie 2019, a constituit 1895,1 lei.

Din 1 aprilie 2019, cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă constituie 1079 de lei.

Fluxul de știri
0