Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Turul doi al alegerilor locale: Primele concluzii și rezultate

© Sputnik / Miroslav RotariКишиневцы голосуют на втором туре местных выборов
Кишиневцы голосуют на втором туре местных выборов - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi în Moldova se desfășoară cel de al doilea tur de scrutin al alegerilor locale generale. În mai multe localități, inclusiv în municipiul Chișinău, urmează să fie aleși primarii

CHIȘINĂU, 3 nov – Sputnik. Duminică, 3 noiembrie 2019, în 384 de localități din Republica Moldova are loc turul al doilea de scrutin pentru alegerea primarilor.

Кишиневцы голосуют на втором туре местных выборов - Sputnik Moldova
Societate
CEC anunță despre unele încălcări și incidente în cadrul alegerilor de astăzi

Secțiile de votare s-au deschisa la ora 07:00. Prezența la vot este comparabilă cu ce înregistrată acum două săptămâni.

Până la această oră, au votat deja președintele țării, premierul, spicherul Parlamentului, dar și cei doi candidați la fotoliul de primar al municipiului Chișinău. Aceștia au îndemnat cetățenii să vină la secțiile de votare și să-și aleagă primarii care să schimbe în bine situația din localitățile lor.

Cine sunt candidații la funcția de primar

Comisia Electorală Centrală a stabilit, pentru data de 3 noiembrie 2019, desfășurarea turului doi de scrutin pentru alegerea primarilor în 384 de localități. În lupta ”unu la unu” se vor confrunta 175 de reprezentanți ai PSRM, 173 - ai PDM, 167 - ai Blocului ACUM, 44 - ai PLDM, 38 - ai Partidului ”Șor”, 20 - ai ”Partidului Nostru”, 16 - ai PCRM și 84 de candidați independenți.

Pentru suplinirea celor 384 de mandate de primar candidează 768 de persoane. 589 dintre candidați sunt bărbați și 179 sunt femei. Cel mai tânăr dintre candidați are 25 de ani, iar cei mai în vârstă au câte 72 și, respectiv, 74 de ani. Din totalul candidaților la funcția de primar 85 sunt independenți, iar 683 reprezintă o formațiune politică.

Miza turului doi al alegerilor locale – fotoliul de primar al Capitalei

În urma scrutinului din 20 0ctombrie 2019, în turul doi al alegerilor pentru funcția de primar general al Capitalei au acces candidatul socialiștilor Ion Ceban și cel al Blocului ACUM (DA și PAS) Andrei Năstase. Amintim că Ceban a acumulat în primul tur 40,19% din voturi, iar pentru Năstase au votat 31,08% dintre alegători.

Бумажник - Sputnik Moldova
Politică
Ce salariu va primi noul primar al Chișinăului: Precizarea oficială oferită pentru Sputnik

După ce și-a exprimat dreptul la vot, Năstase a declarat că a votat ”pentru dreptul nostru la o viață mai bună, bunăstare, echitate socială, societate liberă de minciună și trădare. Am votat cu gândul la Chișinău, suburbii, la Moldova”.

La rândul său, Ceban a declarat astăzi că a votat ”pentru un viitor mai bun pentru oraș și suburbii. Pentru un oraș modern și frumos. Am votat ca aceste schimbări să vină cât mai repede posibil”.

Prezența la vot în turul doi al alegerilor locale

Prezența la vot, în ansamblu pe țară, este comparabilă cu cea înregistrată în primul tur de scrutin.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, în turul doi al alegerilor locale generale, prezența la vot la ora 14:00 a fost de aproximativ 24,40 la sută.

Prezenta la vot 14.00
Turul doi al alegerilor locale: Primele concluzii și rezultate - Sputnik Moldova
Prezenta la vot 14.00

Locuitorii municipiului Chișinău au fost prezenți într-un număr mai mic decât media pe țară. În Capitală, la ora 14:00, au votat aproape 20,50 la sută din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

Ceban: Am votat pentru o Capitală care să fie administrată profesionist>>>

Președintele CEC, Dorin Cimil, a anunțat, în cadrul unui briefing susținut la ora 13:00, că până la ora respectivă localitatea cu cea mai ridicată prezenţă la vot era comuna Dereneu, raionul Călărași, unde, se atesta o rată de circa 44 la sută. Localitatea cu cea mai slabă prezenţă la vot era orașul Florești. Aici s-au prezentat la urne 12,21% dintre alegători.

În municipiul Chișinău, cei mai activi sunt alegătorii din sectorul Râșcani al Capitalei, unde către ora 13:00 au votat peste 17 la sută dintre alegători. La polul opus se află sectorul Ciocana, unde au votat 14,8% dintre alegători.

Кишиневцы голосуют на втором туре местных выборов - Sputnik Moldova
Societate
Cum votează cetățenii în turul doi al alegerilor locale: Date de ultimă oră

Cea mai slabă prezență se înregistrează în rândul tinerilor care au între 18 și 25 de ani. Cei mai activi sunt alegătorii cu vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani.

Amintim că pe 20 octombrie, în cadrul alegerilor locale generale, și-au exercitat dreptul la vot 1milion 173 de mii și 690 de alegători, prezența la vot fiind astfel de 41,68 la sută din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale. Prezența la vot în Capitală a fost mai proastă decât în general pe țară – doar 36 la sută.

Încălcări raportate de observatori

Misiunea de Observare Promo-LEX a semnalat primele încălcări care au avut loc în cadrul turului doi al alegerilor locale generale. Până la ora 09:00, observatorii au raportat 31 de incidente.

Zinaida Greceanîi și-a exercitat dreptul la vot: Pentru ce a votat spicherul Parlamentului>>>

Potrivit observatorilor, este vorba de mai multe cazuri de prezență a materialelor publicitare în raza secțiilor de votare, urne de vot care nu au fost sigilate conform procedurii legale, agitație electorală în în perimetrul de 100 m şi/sau în incinta secției de votare, fotografierea buletinelor de vot etc.

Au mai fost înregistrate și două cazuri de deconectare a curentului electric în escțiile de votare.

Poliția, la datorie

Pentru buna desfășurare a scrutinului de astăzi, circa 2000 de angajați ai Inspectoratului General al Poliției sunt antrenați în asigurarea ordinii și securității publice.

Игорь Додон, Майя Санду, Зинаида Гречаный - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon, despre coaliția PSRM-ACUM: Lucrurile se pot schimba săptămâna viitoare

”Noi vom fi la datorie pentru a asigura ordinea și liniștea publică, iar măsurile întreprinse urmăresc asigurarea bunei desfăşurări a alegerilor, precum şi un mod de acţiune corect şi echidistant al poliţiştilor în această perioadă”, a anunțat poliția într-un comunicat.

La al doilea tur de scrutin se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri. În caz de paritate de voturi, se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

Secțiile de votare vor fi deschise până la ora 21:00. Primele rezultate preliminare ale scrutinului de astăzi vor fi oferite de CEC aproape de ora 22:00.

Fluxul de știri
0