Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

CEC anunță despre unele încălcări și incidente în cadrul alegerilor de astăzi

© Sputnik / Miroslav RotariКишиневцы голосуют на втором туре местных выборов
Кишиневцы голосуют на втором туре местных выборов - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru buna desfășurare a scrutinului de astăzi, circa 2000 de angajați ai Inspectoratului General al Poliției sunt antrenați în asigurarea ordinii și securității publice.

CHIȘINĂU, 3 nov – Sputnik. Președintele CEC, Dorin Cimil, a anunțat, în cadrul unui briefing susținut la ora 13:00, că până la această oră și-au exercitat dreptul la vot peste 20 % din numărul celor incluși în listele electorale.

Кишиневцы голосуют на втором туре местных выборов - Sputnik Moldova
Societate
Primele rezultate preliminare ale alegerilor de astăzi: CEC anunță când va da informații

”Localitatea cu cea mai ridicată prezenţă la vot este comuna Dereneu, raionul Călărași, unde, la această oră, se atestă o rată de circa 44 la sută. Localitatea cu cea mai slabă prezenţă la vot se dovedește a fi orașul Florești. Aici s-au prezentat la urne 12,21% dintre alegători”, a spus Cimil.

În municipiul Chișinău au votat, până la ora 13.00, circa 17% din numărul celor incluși pe listele electorale. Cei mai activi sunt alegătorii din sectorul Râșcani al Capitalei, unde au votat peste 17 la sută dintre alegători. La polul opus se află sectorul Ciocana, unde au votat circa 14,8% dintre alegători.

Cât ține de suburbiile municipiului Chișinău, se înregistrează o prezență de peste 16,5% la sută, cea mai înaltă fiind în comuna Condrița, circa 22%, iar cea mai scăzută în comuna Cruzești - 12 %.

Prezența la vot 13.00
CEC anunță despre unele încălcări și incidente în cadrul alegerilor de astăzi  - Sputnik Moldova
Prezența la vot 13.00

”Vreau doar să remarc faptul că, la fel ca și în primul tur de scrutin, femeile rămân a fi cele mai active în rândul votanților. Iar dacă e să vorbim de vârsta celor prezenți azi la urne, cea mai slabă prezență se înregistrează în rândul tinerilor care au între 18 și 25 de ani”, a declarat președintele CEC.

Pentru buna desfășurare a scrutinului de astăzi, circa 2000 de angajați ai Inspectoratului General al Poliției sunt antrenați în asigurarea ordinii și securității publice.

”Din informațiile operative prezentate până la această oră, am fost informați că s-au înregistrat câteva cazuri de încălcări sau incidente, acestea fiind legate de transportarea alegătorilor și agitație electorală în preajma secțiilor de votare. Toate cazurile au fost documentate și se examinează de către Inspectoratul General al Poliției”, a declarat Cimil.

Duminică, 3 noiembrie 2019, în 384 de localităţi din Republica Moldova are loc turul al doilea de scrutin pentru alegerea primarilor. Pentru suplinirea celor 384 de mandate de primar candidează 768 de persoane. 589 dintre candidați sunt bărbați și 179 sunt femei. Cel mai tânăr dintre candidați are 25 de ani, iar cei mai în vârstă au câte 72 și, respectiv, 74 de ani. Din totalul candidaților la funcția de primar 85 sunt independenți, iar 683 reprezintă o formațiune politică.

Dorin Cimil - Sputnik Moldova
Societate
Președintele CEC, un ultim apel către candidații electorali

Miza cea mare în cadrul scrutinului de astăzi o constituie alegerea primarului municipiului Chișinău. În turul doi al alegerilor primarului general al municipiului Chișinău participă candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Ion Ceban, și candidatul Blocului electoral “ACUM Platforma DA și PAS”, Andrei Năstase, primii clasați în top după numărul de voturi obținute în urma scrutinului din 20 octombrie: 40,19% și, respectiv, 31,08% din sufragii.

La al doilea tur de scrutin se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri. În caz de paritate de voturi, se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

Secțiile de votare vor fi deschise până la ora 21:00. Primele rezultate preliminare ale scrutinului de astăzi vor fi oferite de CEC aproape de ora 22:00.

Fluxul de știri
0