Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum votează cetățenii în turul doi al alegerilor locale: Date de ultimă oră

© Sputnik / Miroslav RotariКишиневцы голосуют на втором туре местных выборов
Кишиневцы голосуют на втором туре местных выборов - Sputnik Moldova
Abonare
Cetățenii din 384 de localități ale Republicii Moldova își aleg astăzi primarii, în cadrul celui de al doilea tur de scrutin al alegerilor  locale generale. Care este prezența la vot.

CHIȘINĂU, 3 nov – Sputnik. Prezența la vot, în ansamblu pe țară, este comparabilă cu cea înregistrată în primul tur de scrutin. Pe 20 octombrie, către ora 12:00 prezența a la urne a fost de aproximativ 16%.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, în turul doi al alegerilor locale generale, prezența la vot la ora respectivă a fost de 16,46 la sută. Cei mai mulți dintre alegătorii care au votat până la această oră au între 56 și 70 de ani (aproape 43%).

Locuitorii municipiului Chișinău nu se grăbesc prea tare să ajungă la secțiile de votare. În Capitală, la ora 12:00 au votat ceva mai puțin de 13 la sută din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

Кишиневцы голосуют на втором туре местных выборов - Sputnik Moldova
Societate
Ce se întâmplă la secțiile de votare: Cele mai dese încălcări raportate de observatori

Atât cei doi candidați la funcția de primar al Chișinăului, cât și persoane din conducerea de vârf a țării au îndemnat oamenii să participe la vot pentru ca la cârma municipiului să ajungă persoana în care au încredere și care va putea îndrepta lucrurile în bine.

Duminică, 3 noiembrie 2019, în 384 de localităţi din Republica Moldova are loc turul al doilea de scrutin pentru alegerea primarilor. Pentru suplinirea celor 384 de mandate de primar candidează 768 de persoane. 589 dintre candidați sunt bărbați și 179 sunt femei. Cel mai tânăr dintre candidați are 25 de ani, iar cei mai în vârstă au câte 72 și, respectiv, 74 de ani. Din totalul candidaților la funcția de primar 85 sunt independenți, iar 683 reprezintă o formațiune politică.

În urma scrutinului din 20 0ctombrie 2019, în turul doi al alegerilor pentru funcția de primar general al Capitalei au acces candidatul socialiștilor Ion Ceban și cel al Blocului ACUM (DA și PAS) Andrei Năstase. Amintim că Ceban a acumulat în primul tur 40,19% din voturi, iar pentru Năstase au votat 31,08% dintre alegători.

Ce salariu va primi noul primar al Chișinăului: Precizarea oficială oferită Sputnik>>>

În turul doi de scrutin se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri. În caz de paritate de voturi, se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

Secțiile de votare vor fi deschise până la ora 21:00. Primele rezultate preliminare ale scrutinului de astăzi vor fi oferite de CEC aproape de ora 22:00.

Fluxul de știri
0