Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Răbdarea i-a ajuns la os: Declarația tranșantă a președintelui Igor Dodon

© Sputnik / Miroslav RotariCei mai buni 100 de absolvenți ai promoției 2019, premiați de Igor Dodon
Cei mai buni 100 de absolvenți ai promoției 2019, premiați de Igor Dodon - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele țării susține că sistemul trebuie curățat de judecătorii corupți. Potrivit lui Dodon, o reformă veritabilă a sistemului judecătoresc trebuie să înceapă de la Consiliul Superior al Magistraturii.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Igor Dodon a semnat astăzi, 30 octombrie, un decret care prevede constituirea Consiliului consultativ de experți privind reforma sistemului justiției pe lângă Președintele Republicii Moldova. Sarcina de bază a Consiliului va consta în expertizarea inițiativelor legislative cu privire la reformarea sistemului justiției, precum și a legilor din acest domeniu care vor parveni la promulgare.

Președintele Republicii Moldova a participat la ședința festivă de lansare a noului an de studii a Institutului Național al Justiției - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon: Cu părere de rău, suntem nevoiți să amânăm lansarea reformei în justiție

Din acest Consiliu vor face parte 13 membri: fostul președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș, ex-judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi, judecător la CSJ, Liliana Catan, procurorul Alexandr Cladco, reprezentantul țării noastre la Grupul Statelor împotriva Corupției, procurorul pentru misiuni speciale Carolina Vidrașcu-Brânză, decanul Baroului Chișinău, Dorin Popescu, judecătorul Ion Chirtoacă, ex-secretarul de stat la Ministerul Justiției, Nicolae Eșanu, expertul internațional Carsten Mahnke, expertul național în domeniul drepturilor omului, Anatolie Munteanu, avocații Gheorghe Amihălăchioaie și Ion Vâzdoagă și conferențiarul universitar, avocatul Pavel Midrigan.  

Potrivit președintelui țării, reforma justiției constituie prioritatea de bază, iar activitatea judecătorilor și procurorilor în interesul statului și al cetățenilor este condiția principală pentru a schimba lucrurile spre bine în Republica Moldova.

”Ne dorim un stat în care justiția și legalitatea să fie puse la loc de cinste, în care să ne simțim în siguranță, să beneficiem de condiții de dezvoltare social-economică, iar mediul de afaceri să se dezvolte și să prospere”, spune Igor Dodon.

Șeful statului susține că aceste lucruri nu pot fi realizate fără o justiție veritabilă, lipsită de imunitate, fără liste și preferințe.

”Tocmai în acest scop, voi susține reforma care va asigura realizarea dezideratelor respective și va înrădăcina o justiție demnă de încrederea oamenilor”, a notat președintele.

Dodon spune că este necesar de acționat cu determinare pentru a curăța întregul sistem judecătoresc, în condițiile în care nivelul de credibilitate al cetățenilor în justiție și în organele de drept a scăzut dramatic, când dreptatea în instanțe poate fi obținută deseori prin elemente de corupție.

Правосудие - Sputnik Moldova
Societate
Adunarea Generală a Judecătorilor a fost anulată

”Toți cei care știrbesc imaginea justiției și pe cea a organului de autoadministrare judecătorească, contribuind la înrobirea acesteia sau cei care au asistat pasiv la ilegalitățile comise trebuie să plece din sistem, în acest sens fiind folosite toate instrumentele prevăzute de legislație”, a declarat șeful statului.

Răbdarea a ajuns la os

Președintele țării susține că sistemul trebuie curățat de judecătorii corupți. Potrivit lui Dodon, o reformă veritabilă a sistemului judecătoresc trebuie să înceapă de la Consiliul Superior al Magistraturii.

”Nu mai putem tolera printre judecători și procurori oameni corupți, asupra cărora planează suspiciunea că ar fi arhitecți ai schemelor de delapidare a patrimoniului statului și averii cetățenilor. Nu putem implementa o reformă reală fără reformarea din talpa a actualului CSM, care a fost unul din elementele de bază ale statului capturat.”, spune șeful statului.

”În același timp greșesc amarnic cei care consideră că, atrăgând de partea lor judecători suspectați de corupție sau așa numitii “baroni ai sistemului judecatoresc”, vor progresa în reformarea justiției. Toți trebuie sa plece, iar sistemul trebuie purificat din talpă”, a continuat președintele.

Здание Генеральной прокуратуры Молдавии - Sputnik Moldova
Societate
Proiectul de reformare a sistemului de drept din țară ”a îngrijorat” Comisia de la Veneția

În opinia lui Igor Dodon, cei care vor să facă o reformă reală si profundă a justiției nu pot să-și facă aliați printre elementele corupte din justiție, pentru că riscă să devină complicii lor.

”Trebuie să le oferim tinerilor judecători, onești și devotați profesiei, posibilitatea să schimbe lucrurile în sistem, să edifice o justiție în serviciul țării și al poporului”, a declarat șeful statului.

Igor Dodon a salutat decizia mai multor judecători de a lua act de apelul său de a aștepta perfecționarea cadrului normativ ce ține de alegerea noilor membri ai CSM.

”Acest lucru ar putea contribui la detensionarea situației din sistemul de justiție și la crearea condițiilor optime pentru o reformă profundă. Sarcina primordială este de a identifica un mecanism optim de creare a unui organ de administrare judecătorească profesionist și calitativ, care să poată contribui decisiv la reformarea sistemului”, a conchis șeful statului.

Fluxul de știri
0