Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Proiectul de reformare a sistemului de drept din țară ”a îngrijorat” Comisia de la Veneția

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание Генеральной прокуратуры Молдавии
Здание Генеральной прокуратуры Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia de la Veneția are unele reticențe față de proiectul reformare a sistemului de drept din Moldova. Ministerul Justiției, deschis pentru consultări.

CHIȘINĂU, 15 oct – Sputnik. Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) a Consiliului Europei a discutat proiectul de lege privind reforma Curții Supreme de Justiție (CSJ) și a Procuraturii Republicii Moldova. Documentul a fost prezentat de ministrul Justiției, Olesea Stamate. În urma dezbaterilor, Comisia de la Veneția a adoptat o opinie preliminară referitoare la proiectul de lege, urmând ca decizia finală să fie luată la următoarea sesiune din 6-7 decembrie 2019.

Comisia de la Veneția a statuat în opinia sa preliminară că situațiile critice din sfera judiciară din Moldova, cum ar fi nivelul înalt al corupției, pot justifica soluții radicale precum demararea unui proces de verificare a judecătorilor aflați în funcție. Comisia a remarcat că ține de competența autorităților Republicii Moldova să decidă dacă situația actuală din sistemul judecătoresc constituie un temei suficient pentru a justifica evaluarea extraordinară a întregului plen al CSJ, așa cum se prevede în proiectul de lege.

Здание Генеральной прокуратуры Молдавии - Sputnik Moldova
Societate
Începe procedura de numire a unui nou Procuror General al țării - detalii

Comisia de la Veneția și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că proiectul de lege combină procesul de verificare a judecătorilor cu reformarea CSJ și a subliniat faptul că orice mecanism de verificare prevăzut de proiectul de lege, precum și implementarea acestuia, trebuie să respecte prevederile Constituției.

Apreciind eforturile autorităților Moldovei de a crea un sistem judiciar care să corespundă cerințelor de integritate și profesionalism, Comisia de la Veneția a recomandat totodată asigurarea unui apel efectiv într-o instanță judiciară, asigurarea independenței și integrității membrilor comisiei de evaluare extraordinară, precum și asigurarea clarității criteriilor de evaluare. De asemenea, s-a recomandat ca judecătorii și procurorii care nu trec evaluarea integrității să nu fie menținuți în sistem prin transfer într-o instanță inferioară, ci să fie supuși măsurilor disciplinare și demiși, dacă este cazul.

În opinia preliminară, Comisia s-a referit și la ultimele evenimente legate de revocarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), menționând că mandatul acestora trebuie respectat și că o revocare nu poate avea loc în baza pierderii încrederii judecătorilor. Totodată, Comisia de la Veneția a recomandat și examinarea oportunităţii evaluării membrilor CSM, la începutul exerciţiului de evaluare.

Ministerul Justiției, de acord cu opinia Comisiei de la Veneția  

Ministerul Justiției anunță că va purcede în cel mai scurt timp la modificarea proiectului de lege privind reforma CSJ și a organelor procuraturii în vederea îmbunătățirii acestuia conform recomandărilor Comisiei de la Veneția, cât și a altor opinii primite până acum, inclusiv din partea judecătorilor.

Imediat după ajustarea textului, Ministerul Justiției va publica proiectul de lege revizuit și va iniția noi consultări publice cu părțile interesate, în special judecători, procurori, avocați și societatea civilă.

”Contăm pe implicarea plenară a tuturor părților interesate în vederea finalizării proiectului de lege și prezentarea acestuia Parlamentului pentru adoptare”, se spune într-un comunicat de presă remis de Ministerul Justiției.

Fluxul de știri
0