Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon: Cu părere de rău, suntem nevoiți să amânăm lansarea reformei în justiție

© Photo : Preşedinţia Republicii MoldovaPreședintele Republicii Moldova a participat la ședința festivă de lansare a noului an de studii a Institutului Național al Justiției
Președintele Republicii Moldova a participat la ședința festivă de lansare a noului an de studii a Institutului Național al Justiției - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Igor Dodon a anunțat în cadrul unei vizite la Institutul Național al Justiției amânarea reformei în justiție pentru ajustarea proiectului de lege la recomandările experților Comisiei de la Veneția.

CHIȘINĂU, 15 oct – Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, a participat la ședința festivă de lansare a noului an de studii, promoția XIII, a Institutului Național al Justiției (INJ), instituție care a fost inaugurată acum 13 ani de președintele Republicii Moldova.

Здание Генеральной прокуратуры Молдавии - Sputnik Moldova
Societate
Proiectul de reformare a sistemului de drept din țară ”a îngrijorat” Comisia de la Veneția

Institutul Național al Justiției a fost creat cu suportul Consiliului Europei și joacă un rol cheie în formarea judiciară și în consolidarea puterii judiciare.

Potrivit unui comunicat al Președinției, Igor Dodon a menționat că subiectul reformei justiției este unul foarte actual. Președintele a menționat că a luat act cu interes de opinia Comisiei de la Veneția pe marginea proiectului de reformă a justiției. Șeful statului nu vede motiv de îngrijorare vis-a-vis de recomandările formulate, atât timp cât ele vor fi luate în calcul de Ministerul Justiției la ajustarea finală a proiectului de lege și nici nu pune în discuție expertiza furnizată de Comisie, deoarece opinia, în mare parte, coincide cu poziția Președinției.

”Cu părere de rău, suntem nevoiți să amânăm lansarea reformei în justiție pentru ajustarea proiectului de lege la recomandările experților Comisiei de la Veneția, ca în final să fie realizată o reformă autentică și veritabilă”, a declarat președintele țării.

Potrivit lui Igor Dodon, reforma în justiție trebuie începută și gândită în procesul de instruire a viitorilor magistrați și procurori ai țării.

”Cea mai valoroasă și prețioasă investiție a statului este în factorul uman, în oameni, investiție care apoi trebuie demonstrată prin profesionalism, virtute și verticalitate”, a remarcat șeful statului.

Președintele țării a subliniat că INJ trebuie să devină unica cale de acces în profesia de judecător și procuror, iar statul să valorifice pe deplin această investiție a sa. Totodată, Igor Dodon consideră că prioritatea și accentul trebuie pus pe absolvenții INJ, pe tineri bine școliți, iar accederea în profesie a altor categorii, în baza vechimii în muncă, trebuie minimalizată.

În calitate de președinte, Igor Dodon a semnat decretele de numire în funcție de judecători la absolut toți absolvenții INJ.

Fluxul de știri
0