Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Adunarea Generală a Judecătorilor a fost anulată

© Sputnik / Miroslav RotariПравосудие
Правосудие - Sputnik Moldova
Abonare
Ședința Adunării Generale a Judecătorilor, care urma să se desfășoare astăzi, a fost anulată din lipsă de cvorum.

CHIȘINĂU, 25 oct – Sputnik. Ședința extraordinară a Adunării Generale a Judecătorilor a fost anulată. Reuniunea nu a putut avea loc din lipsă de cvorum.

Фемида - Sputnik Moldova
Societate
Adunarea Generală a Judecătorilor a revocat din funcție 7 membri ai CSM

Această ședință urma să fie o continuare a celei din 27 septembrie, la care au fost demiși membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și numiți noii membri ai CSM.

Ședința urma să înceapă la ora 10:00, dar nici până aproape de ora 11:00 în sală nu era cvorum. Nimeni din cei veniți la ședință nu au anunțat câți judecători sunt în sală. A fost făcut doar un anunț că nu este cvorum. 

Magistrații care veniseră la ședință au părăsit sala fără ca să facă declarații și să anunțe când și dacă va fi convocată o altă ședință a Adunării Generale a Judecătorilor.

Potrivit prevederilor legale, Adunarea Generală a Judecătorilor poate fi convocată de cel puțin 50 de magistrați.

Dodon, Sandu, Stamaste și CSM, cu mesaje către AGJ

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au declarat în ajun într-un apel către judecători și societate că mandatele lor sunt legale și depline. Aceștia au declarat ca fiind ilegală activitatea grupului de judecători și a Asociației Judecătorilor privind convocarea și desfășurarea Adunării Judecătorilor din 27 septembrie 2019, la care au fost demiși membrii CSM, precum şi dispunerea convocării unei Adunări a Judecătorilor pentru data de 25 octombrie 2019.

Justiție - Sputnik Moldova
Societate
Adunarea Generală a Judecătorilor din 25 octombrie: Ultimatumul dat de CSM

Într-un apel către judecători și societate, CSM a cheamat judecătorii din țară ”să respecte prevederile constituționale, să acționeze strict în limitele legale și nu în interesul unui grup de judecători, care s-au compromis prin activitatea lor anterioară și prezentă, să dea dovadă de un comportament calm şi să renunțe la participarea la acțiuni ilegale, organizate de un grup vulnerabil de judecători”.

Președintele țării, Igor Dodon, a anunțat înainte de ședința AGJ că va pleda pentru edificarea CSM-ului pe cale legală, după o consultare plenară, transparentă a tuturor părților interesate, cu implicarea experților notorii în domeniu, ”pentru a exclude orice jonglări de culoar sau jocuri de grup și pentru a crea premise ca cei mai onești, respectați și apreciați judecători să acceadă în componența Consiliului”.

”Adunarea Generală a Judecătorilor va putea delibera asupra componenței unui astfel de CSM care să fie capabil să asigure funcționalitatea și finalitatea reformei sistemului judecătoresc, iar, mie în calitate de președinte al țării să-mi revină sarcina promovării fără rezerve a judecătorilor propuși de un astfel de CSM”, a declarat Dodon.

Și premierul moldovean Maia Sandu a venit cu un apel către judecătorii din țară, în contextul convocării ședinței extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor.

Șeful Guvernului de la Chișinău a îndemnat ”toți judecătorii onești, care se gândesc să meargă la această adunare din dorința sinceră de a schimba lucrurile spre bine” să nu se lase manipulați de grupuri de interese și să nu cadă în capcana acestora.

Майя Санду на выборах примара в Кишинев - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu a adresat un mesaj tranșant înainte de Adunarea Generală a Judecătorilor

La rândul său, ministrul Justiției, Olesea Stamate, a îndemnat judecătorii să se abțină de la întreprinderea sau continuarea oricăror acțiuni ilegale.

”Nicio acțiune desfășurată de către corpul judecătorilor cu încălcarea legii nu va fi tolerată”, a anunțat ministrul.

Adunarea Generală a Judecătorilor a revocat, pe 27 septembrie, din funcție șapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba despre judecătorii Dorel Mustață, Victor Micu, Luiza Gafton, Petru Moraru, Nina Cernat, Anatolie Galben și Anatolie Pahopol.

Potrivit legislației, CMS este compus din 12 membri: 6 judecători, 3 profesori titulari și din oficiu - procurorul general, ministrul Justiției și președintele CSJ.

Componența Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ar putea fi majorată de la 12 la 14 membri. Ministerul Justiției a elaborat un proiect de lege prin care propune completarea CSM-ului cu încă doi membri, din rândul profesorilor de drept titulari, ce urmează a fi aleși de către Ministerul Justiției prin concurs public. Astfel, proiectul propune o extindere a numărului de membri ai CSM de la 12 la 14.

Fluxul de știri
0