Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Program de strămutare: Cum se poate stabili un cetățean al Moldovei în Rusia

© SputnikPașaport al Federației Ruse
Pașaport al Federației Ruse - Sputnik Moldova
Abonare
Mulți cetățeni ai Republicii Moldova tind să se mute cu traiul în Rusia; aceștia se pot ghida de Programul federal pentru strămutarea benevolă a conaționalilor care locuiesc peste hotare.

CHIȘINĂU, 23 oct – Sputnik, Andrei Petric. Regiunile Tula, Kaluga, Breansk, Lipețk, Kaliningrad - numărul regiunilor din Rusia care sunt gata să primească cetățeni originari din țările postsovietice, inclusiv din Republica Moldova, este într-adevăr mare.

Moldovenii pot planta oriunde o livadă sau o vie

Moldovenii participă activ la Programul federal, iar localnicii din Rusia glumesc cu simpatie, spunând că moldovenii sunt în stare să planteze vii și livezi înfloritoare chiar și în zonele polare.

Города России. Липецк - Sputnik Moldova
Rusia
Ce trebuie să știe migranții care se strămută din Moldova în Rusia

Regiunea Kurgan din Rusia primește persoane strămutate și este gata să le acorde toate condițiile necesare pentru muncă și trai, asigurându-le toate garanțiile sociale la care are dreptul cetățenii Federației Ruse.

Termenul de acțiune al Programul de stat pentru strămutarea conaționalilor de peste hotare va fi prelungit în regiunea Kurgan până în anul 2025.

Numărul cetățenilor străini care au ales această regiune depășește deja al cincilea an indicii preconizați.

Cum funcționează acest program? La această întrebare a reporterului Sputnik a răspuns Igor Ksenofontov, șef interimar al Direcției principale pentru ocuparea forței de muncă din regiune.

Potrivit acestuia, regiunea participă din anul 2010 la realizarea Programului de stat de acordare a asistenței la strămutarea benevolă în Rusia a conaționalilor care locuiesc peste hotare.

Cine poate participa la programul pentru strămutare

Întreg teritoriul regiunii este la dispoziția noilor sosiți.

”Vreau să precizez că sunt considerați conaționali acei oameni care locuiesc peste hotare, dar sunt educate conform tradițiilor culturii ruse, care cunosc limba rusă și care nu doresc să piardă legăturile cu Rusia. Pot fi de orice naționalitate, indiferent de țara în care s-au născut, și nu neapărat cetățeni ai fostei Uniuni Sovietice”, a precizat Ksenofontov.

Вывеска ФМС РФ - Sputnik Moldova
Rusia
SFM: Rusia susține participanții la Programul de stat de strămutare

La programul de strămutare pot participa cetățenii cu drept de ședere temporară sau cu viză de reședință și care au lucrat pe teritoriul regiunii Kurgan cel puțin 12 luni, practicând una dintre profesiile solicitate, inclusiv antreprenori individuali.

În al doilea rând, pot pretinde la dreptul de strămutare și obținere a cetățeniei Federației Ruse studenții cu frecvență la zi ai instituțiilor de învățământ superior și mediu profesional din această regiune. În al treilea rând, concetățenii care locuiesc peste hotare și care doresc să se stabilească cu traiul în această regiune a Rusiei și să lucreze în domeniile solicitate de piața muncii din zona respectivă.

La depunerea cererii din străinătate, candidatul trebuie să-și aleagă din timp un loc vacant convenabil și să-și coordoneze angajarea la un loc de muncă concret.

„Statutul de participant la program se atribuie pentru trei ani. În această perioadă, persoanele strămutate pot beneficia de suport social: compensarea cheltuielilor legate de achitarea taxelor de stat pentru perfectarea statutului juridic, o indemnizație de transfer (20 de mii de ruble pentru participantul la program și câte 10 mii de ruble pentru membrii familiei acestuia). În afară de aceasta, celor veniți din străinătate li se rambursează cheltuielile pentru strămutare și transportarea bunurilor”, a spus Ksenofontov.

Protest diaspora - Sputnik Moldova
Societate
Cum ar putea diaspora moldovenească din Rusia să ajute persoanele care se mută aici

Programul regiunii Kurgan prevede și plăți suplimentare: ajutor financiar unic pentru amenajare, în valoare de 15 mii de ruble, compensarea cheltuielilor pentru confirmarea diplomei în valoare de 3 mii de ruble (pentru lucrătorii medicali).

În iunie anul curent, pentru conaționalii care doresc să se mute cu traiul în regiunea Kurgan a apărut posibilitatea de a primi prioritar în arendă, în condiții preferențiale, terenuri pentru construirea unei locuințe individuale sau pentru organizarea unei ferme agricole, cu dreptul ulterior de privatizare. Un teren cu suprafața de la 4 până la 20 de ari poate fi repartizat în oricare localitate, în afară de orașele Kurgan și Șadrinsk și de localitățile Ketovsk și Lesnikovo.  

Conaționalii și membrii familiei acestora obțin dreptul de a-și desfășura activitatea de muncă fără vreun permis anume, să facă studii, să apeleze la ajutor medical. Iar regiunea se alege în felul acesta cu cadre calificate, dat fiind faptul că la ora actuală ea se confruntă cu insuficiență de specialiști în domeniul instruirii, educației, culturii, agriculturii, industriei, medicinei.

”Aproximativ 3 500 de conaționali s-au stabilit în această regiune de la demararea programului pentru strămutare. Dintre aceștia, 70% sunt de vârstă aptă de muncă. Cel mai des se mută la noi familii din Kazahstan, Uzbekistan, Kirghizia, Armenia și Moldova”, a spus interlocutorul.

Direcția principală aprobă anual, în baza locurilor vacante, lista profesiilor solicitate în regiunea Kursk. Datele cu privire la locurile de muncă vacante sunt postate pe portalul specializat „Соотечественники” și înnoite în fiecare lună. La ora actuală, angajatorii au anunțat 7400 de locuri vacante, dintre care peste 600 de locuri de muncă sunt nemijlocit pentru cei strămutați.

În ultimele 18 luni în regiune s-au stabilit 25 de lucrători medicali. Cei mai mulți specialiști în domeniul medicinei au ajuns în raionul Makușinsk. Participanții la Program sunt felceri și surori medicale care și-au făcut studiile la filiala din Makușinsk a Colegiului de bază de medicină din Kurgan. Acestora le-au fost repartizate locuințe de serviciu.

Pașaport de cetățean al Federației Ruse - Sputnik Moldova
Societate
În Rusia a fost adoptată Legea privind simplificarea obținerii cetățeniei ruse

Sfera educației din Kurgan și Șadrinsk a fost completată cu 25 de persoane strămutate care activează ca educatori în grădinițe și școli-internat, învățători la clasele primare, profesori de limbi străine, de limba și literatura rusă, de chimie și biologie, tehnologie, pedagogi-organizatori, logoped, metodist al secției raionale de învățământ.

În afară de aceasta, persoanele care s-au mutat aici cu traiul în ultimii ani activează în sfera de deservire și comerț, ca specialiști și lucrători calificați în agricultură și industrie.

Fluxul de știri
0