Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum ar putea diaspora moldovenească din Rusia să ajute persoanele care se mută aici

© Sputnik / Georgiana ArseneProtest diaspora
Protest diaspora - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele organizației obștești regionale Lipețk pentru promovarea și susținerea culturii moldovenești „Rodina”, Victor Stadnițki, a explicat în ce mod diaspora moldovenească din regiunea Lipețk le poate acorda ajutor persoanelor venite din Moldova.

CHIȘINĂU, 16 iul – Sputnik. Atunci când o persoană ajunge în Federația Rusă, ea trebuie să aibă ”un punct de sprijin” - fie cunoscuți, fie rude. Dacă are un astfel de reper, e bine. Însă, dacă nu are pe nimeni și nu știe unde să se adreseze? Stadnițki a precizat că în asemenea cazuri diaspora este gata întotdeauna să le vină oamenilor în ajutor.

”Întotdeauna le vom spune unde își pot închiria o locuință bună, îi vom ajuta la perfectarea documentelor, la traducerea anumitor acte, să găsească un notar”, a spus Stadnițki într-un interviu la radio Sputnik Moldova.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Societate
Igor Dodon i-a mulțumit conducerii ruse pentru amnistierea imigranților moldoveni ilegali

Organizația „Rodina” acordă ajutor acelor cetățeni ai Moldovei care doresc să se mute cu traiul în regiunea Lipețk. Cei care se adresează organizației pot beneficia de suport informațional, de o recomandare, de îndrumări, pentru ca oamenii să nu-și cheltuie banii apelând la serviciile diverselor firme-intermediari. Celor care doresc să se mute cu traiul li se explică, pas cu pas, cum să procedeze, unde să se adreseze, la care structuri.

”Noi colaborăm cu Direcția muncii și ocupării forței de muncă din regiunea Lipețk. Avem prevăzut un centru de plasament provizoriu, iar pentru aflarea acolo oamenii plătesc foarte puțin, achitând doar facturile pentru serviciile comunale”, a spus Stadnițki.

Totodată, „Rodina” colaborează cu comunitățile ruse din Moldova aflate la Drochia, Bălți, Chișinău. La etapa inițială, când nou venitul vrea să se mute cu traiul, organizația este gata să-i acorde și în acest caz suport informațional.

”La sosirea cetățeanului moldovean în Federația Rusă, comunitatea noastră este gata să-l ajute să-și adune documentele necesare, să se angajeze la lucru”, a conchis Stadnițki.

Fluxul de știri
0