Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Ce trebuie să știe migranții care se strămută din Moldova în Rusia

© Sputnik / Евгений Одиноков / Accesați arhiva multimediaГорода России. Липецк
Города России. Липецк - Sputnik Moldova
Abonare
Problemele participanților la programul de strămutare în regiunea Lipețk apar în cazul transferurilor studenților dintr-o instituție de învățământ în alta și atunci când e vorba de carnetele de muncă.

CHIȘINĂU, 22 ian — Sputnik. Șeful secţiei de asistenţă privind strămutarea conaționalilor și serviciul civil alternativ din cadrul Direcției ocuparea forţei de muncă din regiunea Lipețk, Natalia Braterskaia, a relatat pentru publicația "Russkoe slovo" despre particularităţile anchetele participanților la programul de strămutare din Moldova şi din alte ţări în Rusia.

Вывеска ФМС РФ - Sputnik Moldova
Rusia
SFM: Rusia susține participanții la Programul de stat de strămutare

Aproximativ 80% dintre cetățenii care completează aceste anchete nu-şi pot prezenta carnetele de muncă, pentru că oamenii muncesc fără a fi angajați oficial. Anterior, noi nici nu examinam anchetele de acest fel, dar acum situația s-a schimbat", a spus Braterskaia.

Potrivit funcţionarului, conaţionalii din Moldova, spre deosebire, de exemplu, de originarii din Tadjikistan, cunosc bine limba rusă, sunt muncitori, respectă legea și sunt spiritual apropiați de ruși.

"În plan profesional, majoritatea dintre ei sunt constructori, muncitori de diferite specialități. Noi, chiar preferăm uneori muncitorii cu vechime de muncă şi nu posesorii de diplome de studii superioare, dar care de vreo opt ani nu au mai lucrat conform specialităţii", a adăugat Braterskaia.

Din cauza unui oarecare deficit de locuri în grădinițele de copii, un "plus" la examinarea anchetelor este dacă părinții copiilor preșcolari vin împreună cu rudele lor lor aflate la pensie. Datorită acestui lucru, mamele nu sunt nevoite să stea acasă cu micuții și încearcă să se angajeze cât mai repede. În școlile din regiune ajung locuri pentru toți.

Există probleme și la transferarea studenților din instituțiile de învățământ superior în care învaţă în ţările lor de reşedinţă, în cele din Rusia. Mulți consideră că nu ar putea exista complicații în acest sens: facultăți similare, specialități similare. S-ar părea că totul ar trebui să se rezolve automat. Dar de fapt există suficiente probleme. De exemplu, programele de studiu sunt atât de diferite, există discipline la care diferențele sunt atât de mari, încât uneori trebuie susținute suplimentar până la cincisprezece colocvii și examene.

Infograf - Sputnik Moldova
În atenția migrantului de muncă

Oricum, toate aceste lucruri trebuie rezolvate în mod individual, de comun acord cu conducerea instituției.

În regiunea Lipețk sun create trei Centre de Plasament Provizoriu (CPP), în care conaționalii care vin aici pot locui pe parcursul câtorva luni în condiții confortabile, căutându-și în liniște un loc permanent de trai.

Centrele sunt create acolo unde se atestă o creştere mai pronunţată a populației — este vorba de Lipețk, orașele Greazi și Terbuna. În Lipețk sunt concentrate locurile de muncă de bază. Iar în Terbuna și Greazi se dezvoltă o zonă economică de nivel regional deosebită. La Greazi, în 2020 vor fi disponibile mai mult de 15 mii de locuri de muncă. Toate problemele privind denumirea acestui oraș dispar atunci când oamenii află că acum 10 ani el s-a plasat pe locul doi în Rusia în ceea ce privește curățenia.

Fluxul de știri
0