Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alarmant: 30 de persoane au murit în acest an în accidentele provocate de șoferii băuți

© Sputnik / Miroslav RotariAccident în sectorul Buiucani, 30 septembrie 2019
Accident în sectorul Buiucani, 30 septembrie 2019 - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Aproape 4 mii de șoferi au fost documentați, în lunile ianuarie-septembrie, în stare de ebrietate la volan. 30 de persoane și-au pierdut viața în accidentele provocate de șoferii băuți.

CHIȘINĂU, 8 oct – Sputnik. Potrivit datelor de ultimă oră prezentate de Inspectoratul Național de Patrulare (INP), în 9 luni ale acestui an, polițiștii de patrulare au documentat 3751 de șoferi care conduceau în stare de ebrietate alcoolică.

Poliția de Patrulare - Sputnik Moldova
Societate
Regulă nouă: Permisul de conducere ar putea fi retras pe o perioadă de câțiva ani

”Iresponsabilitatea, indiferența și ignorarea legii de către cei care pun cetățenii în pericol a făcut ca pe traseele din țară să-și piardă viața 30 de persoane, iar 134 au rămas cu sechele pe viață, în cele 117 accidente comise se șoferii băuți”, anunță INP.

Potrivit responsabililor de la INP, campaniile de informare, operațiunile și sancțiunile aplicate de Poliție sunt ignorate de către conducătorii auto, care în fiecare secundă pun în pericol securitatea traficului rutier.

„Poate este timpul să învățăm din greșelile altora; să nu mai privim indiferent cum vecinul urcă beat în mașină și pleacă; să reproșăm vânzătoarei de la barul din localitate care îi toarnă pahar după pahar unui sătean venit cu mașina; să nu mai urcăm în mașina rudelor și a prietenilor, dacă au de gând să conducă sub influența alcoolului. Oamenii nevinovați își pierd viața din cauza moftului cuiva și asta este inadmisibil”, se menționează într-un apel al INP.

Chiar dacă legea e dură, oricum aceasta este ignorată

Potrivit legislației naționale, conducerea vehiculului în stare de ebrietate produsă de alcool, se sancționează cu amendă în mărime de până la 25 000 lei, cu privarea dreptului de a conduce vehicule pe un termen de până la 3 ani sau anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

Din 14 decembrie 2018, conducătorii auto care vor fi prinși băuți la volan vor rămâne fără permis de conducere. Din această dată va intra în vigoare Legea privind instituirea unui mecanism integru de combatere a fenomenului de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate.

Accident în sectorul Buiucani, 30 septembrie 2019 - Sputnik Moldova
Societate
Imagini șocante: Teribilul accident de la Buiucani, surprins de o cameră de bord - Video

Astfel, dacă șoferii vor fi documentați în stare de ebrietate alcoolică la volanul mașinii, atunci le va fi suspendat dreptul de conducere pe perioada examinării cauzei în instanță și fără drept de conducere. În prezent, conducătorilor auto li se ridică permisul de conducere, dar li se eliberează un permis provizoriu pe perioada procesului de judecată.

Tot din 14 decembrie, mașina șoferului documentat în stare de ebrietate va fi ridicată și transportată la parcarea specială. Tarifele de transportare vor fi de 250 de lei, plus 50 de lei ora de parcare.

De asemenea, din 14 decembrie, se va introduce o pedeapsă nouă și anume cea de anulare a permisului de conducere.

Șoferii cărora li s-a anulat permisul de conducere li se va permite să obțină unul nou abia peste 4 ani de la sentință definitivă. Aceștia vor mai fi obligați să susțină repetat examenul auto: proba teoretică și practică. Asta se va întâmpla doar după ce vor merge la un curs de instruire anti-alcool. Acesta va fi de 20 de ore și va costa 4000 de lei.

Iresponsabilitatea unora a nenorocit zeci de oameni

Cel mai recent accident rutier care a șocat prin victimele care au avut de suferit și care a fost provocat de un șofer beat, a avut loc în data de 30 septembrie, în sectorul Buiucani al Capitalei.

Accident în sectorul Buiucani, 30 septembrie 2019 - Sputnik Moldova
Societate
Șoferița Porsche-ului, în stare extrem de gravă - Medicii: Luptăm pentru viața ei

Aproape 30 de persoane au avut de suferit, dintre care una a murit, în urma accidentului care s-a produs în după-amiaza zilei de luni, 30 septembrie, în sectorul Buiucani al Capitalei. O mașină de marca Porsche s-a izbit violent într-un troleibuz care circula regulamentar. Potrivit oamenilor legii, autoturismul se deplasa cu o viteză de 130 de km/h.

La volan se afla o tânără de 34 de ani în stare avansată de ebrietate. Potrivit  rezultatelor expertizei medico-legale, femeia avea în sânge 2,15 g/l de alcool în sânge. Experții spun că această cantitate de alcool în sânge echivalează cu 2 sticle de votcă.

În total, în ziua accidentului, la Departamentul de medicină urgentă s-au adresat 25 de persoane. Dintre acestea, 9 persoane au fost internate la Spitalul de Urgență. Alți 13 pacienți au primit îngrijiri medicale necesare și au fost externați. Vârsta victimelor accidentului rutier din 30 septembrie este de la 21 până la 60 de ani.

La 8 zile de la producerea accidentului a decedat și șoferul Porsche-ului.

Fluxul de știri
0