Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Regulă nouă: Permisul de conducere ar putea fi retras pe o perioadă de câțiva ani

© Sputnik / Vladimir PolusatovPoliția de Patrulare
Poliția de Patrulare - Sputnik Moldova
Abonare
Unii șoferi ar putea rămâne fără permisul de conducere pe o perioadă de 5 ani. Cine va cădea sub incidența unei astfel de reguli.

CHIȘINĂU, 5 oct – Sputnik. Șoferii autovehiculelor care vor fi documentați în stare de ebrietate la volan ar putea rămâne fără dreptul de a conduce pe o perioadă de 5 ani. Această propunere a fost făcută de ministrul Justiției, Olesea Stamate, urmare a accidentului rutier din 30 septembrie în care au avut de suferit aproape 30 de persoane, iar una a decedat.

O mașină de marca Porsche s-a izbit violent într-un troleibuz care circula regulamentar. Potrivit oamenilor legii, autoturismul se deplasa cu o viteză de 130 de km/h. Șoferul Porsche-ului se afla în stare de ebrietate avansată.

Accident în sectorul Buiucani, 30 septembrie 2019 - Sputnik Moldova
Societate
Șoferița Porsche-ului, în stare extrem de gravă - Medicii: Luptăm pentru viața ei

Ministrul Justiției este de părere că pentru șofatul în stare de ebrietate nu trebuie mărite amenzile, ci trebuie retras dreptul de a conduce autovehiculul pentru o perioadă mai lungă, de exemplu de 5 ani.

”Pentru conducerea autovehiculului nu trebuie să mărim amenzile financiare, ci trebuie să retragem dreptul de a conduce autovehiculul pentru o perioadă mai lungă, de 5 ani”, a declarat Stamate.

În această perioadă, potrivit ministrului, conducătorul auto rămas fără permis trebuie să urmeze cursuri de reabilitare.

” Să fie clar, a fost prins în stare de ebrietate la volan, i se retrage dreptul de a conduce pe o perioadă de 5 ani. În această perioadă persoana trebuie să urmeze un program de reabilitare”, a spus ministrul.

Din 14 decembrie 2018, conducătorii auto care sunt prinși băuți la volan riscă să rămână fără permis de conducere. Dacă șoferii sunt documentați în stare de ebrietate alcoolică la volanul mașinii, le este suspendat dreptul de conducere pe perioada examinării cauzei în instanță și fără drept de conducere.

Traseu - Sputnik Moldova
Permisul de conducere va fi anulat și pentru depășirea limitei de viteză

Tot din 14 decembrie 2018, mașina șoferului documentat în stare de ebrietate este ridicată și transportată la parcarea specială. Tarifele de transportare sunt de 250 de lei, plus 50 de lei ora de parcare.

De asemenea, din 14 decembrie, s-a introdus o pedeapsă nouă și anume cea de anulare a permisului de conducere.

Șoferii cărora li s-a anulat permisul de conducere li se va permite să obțină unul nou abia peste 4 ani de la sentință definitivă. Aceștia vor mai fi obligați să susțină repetat examenul auto: proba teoretică și practică. Asta se va întâmpla doar după ce vor merge la un curs de instruire anti-alcool.

Fluxul de știri
0