Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Zi fierbinte la Parlament: Sunt chemați la audieri mai mulți demnitari și funcționari

© Sputnik / Miroslav RotariПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Abonare
La aceste audieri au fost invitați mai mulți deputați, ex-membri ai Guvernului Pavel Filip, fostul șef-adjunct al IGP și președintele Asociației Procurorilor Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 7 oct – Sputnik. Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat din Moldova prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale va organiza marți, 8 octombrie, noi audieri.

Ședința comisiei va începe la ora 10:00, iar audierile se vor desfășura cu ușile închise. După încheierea audierilor, președintele comisiei de anchetă, Mihail Popșoi, anunță că va ieși la o conferință de presă, unde va oferi informații despre ceea ce s-a întâmplat la ședință.

Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul are nevoie de timp pentru a stabili dacă a fost sau nu puci anticonstituțional

La aceste audieri au fost invitați mai mulți deputați, ex-membri ai Guvernului Pavel Filip, fostul șef-adjunct al IGP și președintele Asociației Procurorilor Republicii Moldova. Membrii comisiei au decis să-i invite la  audieri pe deputații democrați Vladimir Cebotari, Serghei Sîrbu și Igor Vremea, dar și pe vicepreședintele Partidului Democrat, Alexandru Cauia.

La audieri au mai fost chemați ex-secretarul general de stat al Ministerului Afacerilor de Interne Simion Carp și fostul șef-adjunct al Inspectoratului Generalul al Poliției Gheorghe Cavcaliuc.

De asemenea, comisia îi așteaptă, în data de 8 octombrie, și pe șeful Biroului de Curieri Speciali, Valeriu Cemîrtan, și președintele Asociației Procurorilor Republicii Moldova, Alexandru Cladco.

PDM nu va participa la audieri: comisia este creată pentru a intimida opoziția

Partidul Democrat nu va accepta să participe la audierile organizate de comisia parlamentară de anchetă formată de actuala majoritate parlamentară pentru intimidarea opoziţiei. Declarația a fost făcută, vinerea trecută, de fracțiunea parlamentară a PDM.

Grigore Novac - Sputnik Moldova
Deputat: Din culisele Comisiei de anchetă privind tentativa "puciului anticonstituțional"

Președintele fracțiunii democraților, Pavel Filip, care a deținut funcția de premier din ianuarie 2016 până în iunie2019, a declarat că, în perioada 8-14 iunie, echipa guvernamentală şi Partidul Democrat s-a condus de legile în vigoare şi de Constituţie.

În opinia democraților, comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat din Moldova prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale a fost creată anume pentru a intimida opoziția.

Comisia ”antipuci” își va prelungi mandatul cu 60 de zile

Comisia de anchetă a fost constituită de Parlament pe 18 iunie. Fracțiunile PDM și Partidul Șor nu au delegat membri în componența acesteia. Comisia de anchetă urma să prezente Parlamentului, în termen de 120 de zile, raportul cu privire la circumstanțele de fapt și de drept privind tentativa puciului anticonstituțional a Partidului Democrat realizată prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale.

Președintele comisiei de anchetă, Mihail Popșoi, a înregistrat în Parlament un proiect de hotărâre prin care solicită Legislativului prelungirea mandatului comisiei până la 180 de zile.

”Din anumite motive obiective și care nu depind de voința membrilor comisiei, prelungirea termenului de activitate este motivată de faptul că în adresa comisiei nu au parvenit toate răspunsurile de la autoritățile sesizate. Comisia nu a reușit să audieze toate persoanele care dețin sau ar putea deține informații cu privire la obiectul de anchetă”, a declarat Popșoi.

Comisia de anchetă s-a întrunit săptămânal în ședințe. În cadrul acestora au fost audiate mai multe persoane a căror funcție a presupus exercitarea anumitor atribuții de serviciu în contextul evenimentelor din 7-17 iunie 2019.

Fluxul de știri
0