Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Când se va desface alianța ACUM-PSRM sau de ce Maia Sandu a vorbit în childuri în Lituania

Abonare
Cauzele care pot duce la desfacerea, într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, a actualei alianțe de guvernământ sunt multe. La fel de multe sunt și cele care ar putea să mențină în continuare grămăjoară componentele actualei majorități parlamentare, adică în cadrul arcului guvernamental, chiar dacă în altă formulă decât cea pe care o avem astăzi.

Dar, și într-un caz, și în altul, aceste cauze vor fi determinate eminamente de rațiuni electorale. Cum una dintre componentele guvernării (fie PAS, fie PPDA, fie PSRM) va înțelege că aflarea la guvernare în această formulă îi șubrezește perspectivele electorale pentru o nouă accedere în Parlament, imediat se va retrage de la guvernare, chiar dacă va cauza prăbușirea guvernului și chiar va determina alegeri parlamentare anticipate.

Виктор Чобану - Sputnik Moldova
Ciobanu, despre geopolitica falsă și obiectivul comun al PSRM–ACUM

Din păcate, asta este cutuma politică în Republica Moldova, interesele politice personale și de moment (în multe cazuri și cele economice) sunt prioritare în fața celor naționale de durată.

Dar nu la cauzele care vor duce la desfacerea actualei majorități parlamentar ne vom referi mai jos, ci la semnele pe care le vor da politicienii atunci când acest proces va începe, dacă va începe. Și principalul semn va fi reactivarea discursului geopolitic, pe care politicienii noștri l-au abandonat pentru moment. Atunci când politicienii vor începe să pună accent pe diferențele dintre opțiunile geopolitice ale componentelor alianței de guvernare, să știți că acela va fi semnalul care va însemna startul desfacerii actualei majorități parlamentare.

Nu este și nu poate fi nimic mai "sfânt" în Republica Moldova decât războiul geopolitic. Electoratul îți iartă totul, orice ticăloșie, chiar și trădarea intereselor naționale, dacă rămâi fidel taberei geopolitice în care te-ai înregimentat și, mai ales, dacă manifești exces de zel pe câmpul de luptă.

Și nimeni nu ține cont de faptul că războiul geopolitic este străin intereselor naționale ale Republicii Moldova din simplu fapt că acest război este rezultatul disputelor de interese dintre marele puteri, care urmăresc în mod exclusiv interesele lor și care nu au cum să coincidă cu cele ale Republicii Moldova.

Maia Sandu, recurs la discursul geopolitic 

În data de 22 august premierul Maia Sandu s-a aflat într-o vizită în Lituania.

Майя Санду - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu, la Vilnius: Integrarea Europeană, unica soluție

Pe lângă întrevederile oficiale pe care le-a avut acolo, ea a participat și la conferința anuală organizată de fostul președinte al Lituaniei Valdas Adamkus. În cadrul acestei reuniuni, Sandu a ținut un discurs în care a reluat vechea teză că Republica Moldova își dorește cu orice preț să se integreze în Uniunea Europeană. Ba mai mult, ea susține că a venit momentul în care Uniunea Europeană ar trebui să ne ofere "o foaie de parcurs mai ambițioasă" pentru integrare, făcându-se a uita că UE nu ne-a oferit până acum nici măcar o promisiune.

"Dar a venit momentul să încetăm să considerăm alegerea noastră suverană de integrare în UE ca o amenințare și un joc cu sumă nulă și cred că a venit momentul ca Uniunea Europeană să ofere o foaie de parcurs mai ambițioasă pentru extinderea UE către țările care au făcut această alegere pentru ele însele și sunt gata să implementeze un program de reforme ample", a declarat Maia Sandu în Lituania.

Și, cum era de așteptat și cum a mai făcut-o și în alte rânduri, inclusiv ministrul de Externe de la Chișinău, Nicolae Popescu, premierul moldovean a reiterat că autoritățile moldovene i-au rezervat Estului, adică și Rusiei, doar rolul de consumator al produselor moldovenești.

"Vrem să avem acces și la zona de liber schimb a CSI pentru produsele noastre și să nu ne confruntăm cu restricții comerciale nejustificate", a spus ea.

Până aici nimic nou. Iată însă ceea ce a spus în continuare Maia Sandu este și nou, și scandalos, doar că puțin nebulos.

Ce mesaje cifrate a transmis premierul Maia Sandu din Lituania

În acest discurs, Maia Sandu a transmis, după cum afirmă chiar ea, două mesaje-cheie. Noi ne vom referi la primul.

Федеральный канцлер Германии Ангела Меркель и министр иностранных дел Германии Франк-Вальтер Штайнмайер - Sputnik Moldova
Nemții ne îndeamnă să avem relații bune cu rușii – Iată ce spune președintele Germaniei

În primul său mesaj, Maia Sandu afirmă sau, mai degrabă, lasă să se înțeleagă că, odată cu schimbarea puterii la Chișinău, debarcarea democraților și venirea la guvernare a alianței ACUM-PSRM, s-a încercat trecerea Republicii Moldova din sfera de influență a Occidentului în cea a Rusiei. Cel puțin, asta putem să înțelegem din declarațiile ei.

"Astăzi am două mesaje-cheie. În primul rând, țările din fosta Uniune Sovietică s-au transformat într-un nou câmp al luptei geopolitice. Astăzi ne confruntăm cu încercări de a împărți din nou Europa de Est în sfere de influență. Aceste tentative sunt deghizate în mai multe forme. Ultima încercare se referă la o tranzacție de putere în legătură cu Moldova, care ar putea fi apoi replicată și altor state din regiune, în mod special Ucrainei", a declarat Maia Sandu.

Premierul moldovean a mai spus că această eventuală redefinire a zonelor de influență în Europa de Est ar fi stârnit îngrijorarea României și Ucrainei.

Maia Sandu și Andrei Năstase de ziua comemorării deportaților  - Sputnik Moldova
Ce mesaj au transmis Rusiei Maia Sandu și Andrei Năstase de ziua comemorării deportaților

"În mod cert, acest lucru a cauzat îngrijorare printre vecinii noștri și principalii parteneri strategici - Ucraina și România - care sunt foarte preocupați de tentativele de a utiliza Moldova drept teren de încercare pentru împărțirea țărilor din regiune în sfere de influență", a precizat premierul moldovean.

Mai jos, deși în tot discursul ei nu pomenește nici măcar o dată Federație Rusă,  Maia Sandu sugerează că această tentativă de a împinge Moldova în sfera de influență a Rusiei ar fi venit chiar din partea Rusiei.

"Vreau să subliniez că actualul guvern se opune categoric unor astfel de intenții și idei, indiferent de forma și maniera lor. Sunt recunoscătoare partenerilor noștri occidentali pentru respingerea hotărâtă a ofertelor de a se implica în astfel de tranzacții, care amenință să scufunde regiunea în haosul unei competiții dintre marile puteri. Vă îndemn pe toți să respingeți cu fermitate orice plan de acest fel", a afirmat ea.

Нику Попеску - Sputnik Moldova
Unde se integrează Moldova în timp ce UE se dezintegrează – Iată ce spune Nicolae Popescu

Și vom mai da un citat din discursul Maiei Sandu în Lituania.

"Nimeni nu poate atribui unei țări statutul de zonă-tampon. După experiența dureroasă din trecut, Europa a învățat o lecție că astfel de tranzacții duc la dezastru. O Europă întreagă și liberă înseamnă că țările din fosta Uniune Sovietică, ca și țările baltice anterior, trebuie să aibă dreptul să își realizeze aspirațiile fără ingerință externă! Pentru Moldova, această aspirație și interesul național fundamental reprezintă integrarea europeană", a spus premierul moldovean.

În loc de concluzii

Este greu de spus de ce Maia Sandu a recurs la acest limbaj încifrat, de ce nu a ales să spună deschis cine și cum a încercat să "împartă din nou Europa de Est în sfere de influență" și cum se raportează această încercare la recenta schimbare a puterii la Chișinău. Mă tem că dacă nu a făcut aceste precizări atât de importante și necesare, afirmațiile ei sună, mai degrabă, ca o insinuare la adresa Rusiei.

Dar și mai important este să înțelegem pentru cine a făcut premierul moldovean aceste afirmații voalate. S-ar putea ca ele să fi fost adresate partenerilor externi, adică birocraților occidentali: un fel de complezență față de aceștia. La acest truc a recurs și fosta guvernare democrată: ataca Rusia ca să intre în grațiile Occidentului, doar că, după cum s-a văzut, la nimic nu i-a ajutat.

Sau poate, chiar dacă nu-i vizează în mod direct, el este adresat partenerilor interni. În acest caz, lucrurile sunt mai grave. De ce? Pentru că ar putea să însemne reluarea războiului geopolitic în interiorul clasei politice moldovenești. Și asta, în condițiile în care se află astăzi Republica Moldova, ar însemna dezastru.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fluxul de știri
0