Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nemții ne îndeamnă să avem relații bune cu rușii – Iată ce spune președintele Germaniei

© AFP 2024 / John MACDOUGALLФедеральный канцлер Германии Ангела Меркель и министр иностранных дел Германии Франк-Вальтер Штайнмайер
Федеральный канцлер Германии Ангела Меркель и министр иностранных дел Германии Франк-Вальтер Штайнмайер - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful statului Igor Dodon a avut o convorbire telefonică cu președintele federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, în cadrul căreia a făcut un schimb de opinii privind situația politică curentă din Republica Moldova, asupra noului concept al politicii externe a țării noastre, precum și referitor la perspectivele reglementării politice finale a conflictului transnistrean.

CHIȘINĂU, 13 aug – Sputnik. Igor Dodon a anunțat pe Facebook că, în cadrul discuției, a mulțumit Republicii Federale Germania pentru sprijinul ferm acordat țării noastre în procesul de constituire a actualei coaliții majoritare din Parlament, precum și în procesul de formare a Guvernului Republicii Moldova. "Am salutat caracterul ascendent al dialogului bilateral, apreciind aspectul strategic al acestuia și pledînd pentru aprofundarea și extinderea relațiilor moldo-germane în domeniile prioritare de interes comun", a scris Dodon.

Maia Sandu și Andrei Năstase de ziua comemorării deportaților  - Sputnik Moldova
Ce mesaj au transmis Rusiei Maia Sandu și Andrei Năstase de ziua comemorării deportaților

El a mai spus că președintele federal al Germaniei a apreciat și salutat rolul-cheie pe care l-a avut președintele Republicii Moldova în procesul de constituire a actualei coaliții majoritare din Parlament, specificând că actualul guvern moldovean reprezintă un puternic factor de stabilitate.

Totodată, Frank-Walter Steinmeier a salutat angajarea fermă a actualei coaliții majoritare de a continua implementarea acordurilor semnate cu Uniunea Europeană.

În aceeași ordine de idei, șeful statului german a dat o apreciere pozitivă eforturilor de restabilire a bunelor relații ale Republicii Moldova cu Federația Rusă, specificând faptul că „astfel de relații de bună vecinătate, deschise și transparente vor fi în beneficiul poporului moldav”.

Un nou posibil consens între marile puteri internaționale: Soluționarea problemei transnistrene  

În ceea ce privește perspectivele reglementării politice durabile a conflictului transnistrean, Frank-Walter Steinmeier a menționat că, fără restabilirea bunelor relații cu Federația Rusă, acest obiectiv strategic va fi imposibil de atins.

Mai mult, președintele federal al Germaniei a specificat că modul în care a fost constituită actuala majoritate parlamentară la Chișinău vine să demonstreze existența unui consens internațional în cazul Republicii Moldova, atins între marile puteri internaționale. El a opinat că acest fapt inspiră optimism și în ceea ce privește perspectivele atingerii unui consens similar și în cazul reglementării finale a diferendului transnistrean.

Pe finalul discuției, președintele federal al Germaniei i-a adresat omologului său moldovean invitația de a efectua o vizită oficială la Berlin, după alegerile locale generale din Moldova.

La rândul lui, și Igor Dodon i-a adresat lui Frank-Walter Steinmeier o invitație de a efectua o vizită oficială în Republica Moldova într-o perioada convenabilă oficialului german.

Fluxul de știri
0