Coabitarea dintre socialiști și deputații blocului ACUM relevă o colaborare promițătoare. Această alianță a fost creată având la bază acel proces de dezoligarhizare a statului, însă sistemul este ostil și a fost constituit ani de zile, respectiv, noua putere are o misiune foarte dificilă, spune comentatorul politic Victor Ciobanu.
”Cei optimiști spun că e nevoie de 2-3 luni pentru a schimba lucrurile, însă eu nu cred în minuni. Sistemul a fost construit ani de zile. Acum trebuie să vedem câte ”etaje” are această construcție a sistemului ostil care, cu certitudine, se va opune schimbărilor”, spune Ciobanu.
Totodată, economistul susține că alianța PSRM-ACUM a reușit o performanță unică în istoria recentă a Republicii Moldova.
”Vladimir Plahotniuc a reușit să producă un rezultat neașteptat. Și partenerii internaționali au convenit asupra plecării lui Plahotniuc din politica moldovenească. Socialiștii și proeuropenii din ACUM au făcut alianță, ceea ce după mine este un lucru pozitiv. Pentru prima dată, geopolitica falsă, care ducea populația pe baricade diferite, a căpătat o altă formă. Acum a apărut un obiectiv comun, fără a diviza societate”, susține Ciobanu.
Totodată, expertul menționează că Republica Moldova are nevoie de relații comerciale bune atât cu Estul, cât și cu Vestul.
”Avem nevoie de relații bune inclusiv cu Rusia. Piețele Federației Ruse au fost pierdute nejustificat de Republica Moldova și ele pot fi exploatate în continuare dacă va existe discernământ în cadrul actualei coaliții de guvernare. Vizita vicepremierului rus, Dmitri Kozac, o privesc pozitiv, întrucât s-a văzut o deschidere din partea Rusiei de a colabora inclusiv la nivelul comisiilor interguvernamentale. Nu există incompatibilități între Uniunea Europeană și Uniunea Eurasiatică și actorii politici ar trebui să înțeleagă acest lucru”, susține expertul.
Expertul a precizat că nu se cunoaște deocamdată cât de longevivă va fi alianța PSRM–ACUM, însă cetățenii așteaptă o schimbare în societate, în special, eradicarea corupției și schimbarea sistemului. Acest lucru este greu de realizat, însă o speranță mai există.
Autor: Tatiana Cebotari