Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Filat vrea să ne prostească din nou: Averea fiului său nu este din miliardul furat – Video

© Sputnik / Мирослав РотарьВлад Филат
Влад Филат  - Sputnik Moldova
Abonare
În sfârșit astăzi am putut să aflăm care este poziția sau, mai corect, cum comentează fostul premier Vladimir Filat faptul că fiului său Vlad Luca Filat i-au fost înghețate conturile la Londra și i-au fost confiscate 390.000 de lire sterline pentru chiria unui locuințe. Este adevărat că nu din gura fostului lider PLDM, ci din cea a avocatului său.

Dar să amintim mai întâi care este povestea lui Vlad Luca Filat, care acum este student în Marea Britanie.

Aproape o mie de euro pe zi pentru chiria locuinței unui biet student moldovean la Londra

Влад Филат - Sputnik Moldova
Societate
O lovitură grea pentru Vlad Filat: Iată ce i s-a întâmplat fiului său la Londra

Fiul fostului premier moldovean, care închiria cu 1000 de lire sterline pe zi un apartament în Knightsbridge, a fost forțat să predea aproape jumătate de milion de lire sterline. Studentul, care acum își face studiile la Londra, a vrut să achite 390.000 de lire sterline pentru chiria unui penthouse din Knightsbridge. Dar, din motiv că nu a putut demonstra proveniența acestora, banii au fost confiscați, în urma unei investigații efectuate de Agenția Națională pentru Criminalitate (NCA).

Anchetatorii fiscali britanici i-au confiscat banii lui Luca Filat pentru că au bănuit că aceștia provin din activitatea ilegală a tatălui său, Vladimir Filat, fostul prim-ministru al Moldovei.

Eu sunt mic, nu știu nimic, Tata-n pod belește capra

Astăzi Vladimir Filat a fost adus la Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Buiucani pentru a fi audiat în cel de-al doilea dosar de spălare de bani în proporții deosebit de mari, pentru care Codul Penal prevede o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani. Cu această ocazie, avocatul fostului premier Victor Munteanu a fost solicitat să se pronunțe pe acest caz. El a încercat să-i convingă pe jurnaliști că banii confiscați lui Vlad Luca Filat de către autoritățile de anchetă din Marea Britanie nu îi aparțin lui Vladimir Filat.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Societate
Noul avocat al lui Vladimir Filat a făcut prima declarație - detalii

"Într-adevăr l-au vizat pe domnul Luca Filat, care, din motive necunoscute, a fost omis (nu a participat la proces – n.n.), în primul rând, faptul că acela a fost un proces civil. Deci, domnul Vlad Filat nu a fost parte la acele proceduri. Deci, dumnealui nu a avut cum să prezinte nici un argument în susținerea poziției sale și, cel mai important, să demonstreze faptul că toate speculațiile referitor la fondurile lui Luca nu au absolut nicio legătură cu careva companii ale domnului Filat sau cu alte chestiuni, deci altă proveniență", a spus Victor Munteanu.

Экс-премьер-министр, глава ЛДПМ Владимир Филат - Sputnik Moldova
Filat susține că Plahotniuc i-ar dori moartea. Bluf sau pericol real?

Victor Munteanu a încercat să aducă și niște argumente în susținerea afirmației sale că banii lui Luca confiscați de britanici nu ar proveni averea lui Vladimir Filat, eventual chiar din miliardul furat de Filat. Și anume, avocatul a spus că cele două jurisdicții din care au fost livrați banii lui Luca și care au fost menționate în investigația Agenției Naționale pentru Criminalitate din Marea Britanie sunt Turcia și Insulele Cayman. Dar, spune Munteanu, aceste două jurisdicții nu au figurat în dosarul lui Filat care i-a fost instrumentat fostului premier și în baza căruia a fost condamnat la nouă ani de pușcărie.

"În acel comunicat de presă au fost menționate două jurisdicții: Turcia și insulele Caiman. Eu personal, în nici una din cauzele penale în care a figurat domnul Vlad Filat, atât în prima cauză, cât și în aceasta, vă confirm cu toată responsabilitatea că nici una din aceste jurisdicții nu a figurat în aceste cauze penale. Deci, obiectiv nu există nicio legătură cu acestea", a spus Victor Munteanu.

Bineînțeles, acesta este silogism. Dacă în cele două dosare nu au fost trecute cele două jurisdicții, Turcia și insulele Caiman, asta nu înseamnă că Vladimir Filat sau interpușii săi nu au transferat bani pe conturile companiilor din alte țări cu sediul în principal în Turcia și Insulele Cayman, care la rândul lor îi umpleau conturile și îi asigurau cheltuielile de viață lui Vlad Luca. Sau mai mult, că aceste firme nu îi aparțin prin interpuși chiar lui Vladimir Filat.

Avocatul își apără clientul, nu adevărul

Valerian Mînzat - Sputnik Moldova
Boala cronică de care suferă Valerian Mînzat și șansele de tratament în pușcărie

Aici vrem să facem o remarcă: nu avem nimic să-i reproșăm avocatului Victor Munteanu pentru că este de obligațiunea lui profesională să-l apere pe Filat și să facă astfel de afirmații, chiar dacă îl pun în lumină proastă. Ba chiar îl compătimim pe domnul Munteanu că este nevoit să-l apere pe unul dintre cei mai mari tâlhari din Republica Moldova și practic singurul care a ajuns să plătească cel puțin parțial pentru fărădelegile sale.  

La fel de fals este și al doilea argument al lui Munteanu, de fapt al lui Filat, că ar exista o neconcordanță în timp.

"În plus, uitați-vă, domnul Filat a fost reținut în octombrie 2015, fiul său a plecat în 2016", a spus el. Asta ar însemna că, după ce a fost reținut, Filat nu și-a mai administrat imensa sa avere.

În final, unul dintre jurnaliști l-a întrebat frontal pe Victor Munteanu: Dar de unde fiul are așa bani? Avocatul a ținut o pauză lungă, după care a răspuns nehotărât: "Atâta timp cât nu provin din sursele domnului Filat, nu putem să comentăm deloc. Acest lucru urmează să fie clarificat".    

O nouă belea pe capul lui Filat: Cum să demonstreze că averea lui Vlad Luca nu provine din miliardul furat

Экс-премьер-министр, глава ЛДПМ Владимир Филат - Sputnik Moldova
Societate
Vladimir Filat o duce bine-mersi în pușcărie - Are de toate: vizite, colete

Totul este mai mult decât clar. Pe lângă cel de-al doilea proces intentat de instanțele din Republica Moldova, Vladimir Filat mai are o belea pe capul său: cum să delimiteze averea pe care i-a transmis-o fiului său Luca de a sa, care a fost agonisită din furt. Și Filat crede că poate prosti din nou o țară întreagă ca aceasta să creadă că între averea sa și cea a fiului său nu există nicio legătură. Mare tupeu pentru un pușcăriaș.  

Cum e turcul - și pistolul

Dar să vedem cine este Vlad Luca Filat. Din presă putem afla că Vlad Luca Filat are 22 de ani. Că, după ce s-a mutat la Londra, în iulie 2016, pentru a-și începe studiile, Vlad Luca a avut un stil de viață extravagant, cheltuind sume impunătoare de bani pentru bunuri și servicii de lux, inclusiv un Bentley „Bentayga” de 200 000 de lire sterline, cumpărat de la o reprezentanță Mayfair.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fluxul de știri
0