Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

O lovitură grea pentru Vlad Filat: Iată ce i s-a întâmplat fiului său la Londra

© Sputnik / Мирослав РотарьВлад Филат
Влад Филат - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Fiul fostului premier Vlad filat a rămas fără bani la Londra după ce i-au fost înghețate conturile pe care erau sume fabuloase.

CHIȘINĂU, 7 feb - Sputnik. Fiul fostului premier moldovean, care închiria cu 1000 de lire pe zi un apartament în Knightsbridge, a fost forțat să predea aproape jumătate de milion de lire sterline. Studentul, care acum își face studiile la Londra, a vrut să achite 390.000 de lire sterline pentru chiria unui penthouse din Knightsbridge, iar din motiv că nu a putut demonstra proveniența acestora, banii au fost confiscați, în urma unei investigații efectuate de Agenția Națională pentru Criminalitate (NCA), scrie presa locală.

Влад Филат - Sputnik Moldova
Societate
Vlad Filat face în închisoare ceea ce nu a reușit în libertate

Comenzile de înghețare a celor trei conturi HSBC deținute de Vlad Luca Filat, în vârstă de 22 de ani, s-au efectuat în mai 2018 – în conformitate cu prevederile referitoare la pierderile introduse de legea financiară penală din 2017 – după ce anchetatorii financiari ai ANC au bănuit că fondurile provin din activitatea ilegală a tatălui său, Vladimir Filat, fostul prim-ministru al Moldovei.

Fostul premier este condamnat, din iunie 2016, la nouă ani de închisoare. Acesta este implicat în dosarul furtului miliardului de dolari de la trei bănci din Moldova. Ceea ce se echivalează cu a opta parte din PIB-ul întregii țări.

În lipsa veniturilor înregistrate în Marea Britanie, înregistrările HSBC au arătat că conturile și cheltuielile lui Vlad Luca ar fi fost finanțate prin depozite mari de la companii, cu sediile în Turcia și Insulele Cayman. După ce s-a mutat la Londra în iulie 2016 pentru a-și începe studiile, Vlad Luca a avut un stil de viață extravagant, cheltuind sume mari de bani pentru bunuri și servicii de lux, inclusiv un Bentley „Bentayga” de 200 000 de lire sterline.

Влад Филат - Sputnik Moldova
Societate
Studenții români i-au dedicat lui Vladimir Filat o melodie

Marți (05/02/2019) la Curtea Magistraților din orașul Londra, judecătorul de sector Michael Snow a semnat ordinul de confiscare a celor trei conturi înghețate ale lui Vlad Luca.

Judecătorul a spus: „Sunt mulțumit de echilibrul probabilităților că banii au provenit din ilegalitățile comise de tatăl său în Moldova”.

Rob MacArthur, de la Unitatea Internațională pentru Combaterea Corupției, a declarat: „Ordinele de înghețare a contului reprezintă un instrument valoros în lupta împotriva finanțării ilicite din Marea Britanie. În acest caz, Vlad Luca Filat nu a reușit să demonstreze o sursă legitimă a provenienței banilor, prin urmare instanța a decis înghețarea conturilor”, scrie publicnewsroom.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0