Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Filat susține că Plahotniuc i-ar dori moartea. Bluf sau pericol real?

© Sputnik / Vladimir PolusatovЭкс-премьер-министр, глава ЛДПМ Владимир Филат
Экс-премьер-министр, глава ЛДПМ Владимир Филат - Sputnik Moldova
Abonare
Vladimir Filat se apără victimizându-se, spunând că Vladimir Plahotniuc dorește să-l “lichideze fizic”. Dar ar face mai bine să contraatace, să facă publice, așa cum a promis, informațiile compromițătoare despre acesta. Bineînțeles, dacă le are sau dacă are curaj.

CHIȘINĂU, 13 dec — Sputnik. Fostul premier Vladimir Filat, care acum este deținut în arest preventiv în Penitenciarul nr.13 și-a scris testamentul. Avocatul lui, Igor Popa, a confirmat pentru presă că, joi după amiază, liderul PLDM a solicitat să vină un notar la el în celulă, căruia i-a dictat testamentul, după care l-a semnat. Avocatul nu a dat detalii despre conținutul documentului.

Tot în acea zi de joi, 10 decembrie, înainte de-ași scrie testamentul, la ședința instanței care i-a prelungit termenul de arest preventiv, Filat a transmis un mesaj prin care a lăsat să se înțeleagă că omul de afaceri Vladimir Plahotniuc i-ar dori moartea. Mai întâi el s-a declarat nevinovat, menționând că dosarul lui este unul politic, „un scenariu diabolic bine gândit, cu implicarea instituțiilor statului aflate sub control direct a lui Vlad Plahotniuc". Ca mai jos să adauge: „Cei care au organizat și implementează acest scenariu diabolic habar nu au cât caracter și răbdare am. Au lovit în mine politic, economic, în mod ticălos, familia, ce le-a rămas este să mă lichideze fizic, însă nici asta nu îi va salva".

Plahotniuc se teme de un Filat martirizat, nu de unul viu și condamnat

Тюрьма - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Roșca: toți sunt egali în fața legii, inclusiv Filat

Că omul de afaceri Vladimir Plahotniuc are o mare influență asupra instituțiilor statului nu mai este un secret pentru nimeni. La fel că are tot interesul ca ancheta să demonstreze că Filat a furat milioane de la Banca de Economii, iar instanța să pronunțe, în definitiv, o sentință de condamnare. Dar, în mod sigur, în niciun caz, Plahotniuc nu-și dorește ca Filat să pățească ceva. Dacă, Doamne ferește, se întâmplă ca liderul PLDM să moară în celulă, după cum chiar el sugerează că i s-ar putea întâmpla, sau să fie bătut, sau măcar brutalizat, atunci în ochii opiniei publice, în special a celei internaționale, acolo unde Filat are atâția prieteni credincioși, Plahotniuc va deveni un monstru fioros, un măcelar, un dictator odios, setos de sânge. Doar de o asemenea evoluție a lucrurilor nu are nevoie cel mai mare oligarh din Moldova. Un Filat viu este pentru el inofensiv, pentru că este iremediabil compromis, însă unul mort ar putea să pună punct dominației lui în Moldova în doar câteva săptămâni. Vă imaginați ce prilej vor căpăta liderii Platformei DA de a ridica lumea nu la proteste, ca la o adevărată revoluție. Iată de ce Plahotniuc va avea grijă nu ca Filat să nu fie, iarăși, Doamne ferește, asasinat, dar nici măcar ca un fir de păr să nu cadă din capul liderului PLDM, mai ales că Filat are chica implantată.

Plahotniuc va avea grijă ca nici un fir de păr să nu cadă din capul lui Filat

Vlad Filat Влад Филат - Sputnik Moldova
Probe imbatabile că Filat a furat 176 de milioane de dolari

Repet: dacă lui Filat i se va întâmpla ceva, fie că va fi vorba chiar de un accident, vinovat va fi nu șeful Penitenciarului nr. 13 sau directorul Departamentului Penitenciare, sau ministrul Justiției, sau nu mai știu eu cine, ci Vladimir Plahotniuc, chiar dacă acesta nu ocupă nicio funcție oficială în stat.

Acum este logic să ne întrebăm: de ce Filat spune că îl paște pericolul de a fi asasinat? În opinia mea, pentru că nu are o altă strategie de apărare. Și dacă nu o are, îi rămâne doar să se victimizeze.

Filat ar face mai bine să contraatace

Nu știu dacă această victimizare îl va ajuta cumva atunci când va ajunge în fața instanței. Bănuiesc că, mai degrabă, nu. În opinia mea, Filat ar face mai bine să contraatace, să arate cât caracter are, să spună tot ce știe despre afacerile murdare ale oponenților săi. Mai ales că el a promis să facă acest lucru chiar de la tribuna Parlamentului, în data de 15 octombrie, când i-a fost ridicată imunitatea de deputat și a fost reținut de ofițerii CNA.

Экс-премьер-министр, глава ЛДПМ Владимир Филат - Sputnik Moldova
De ce liberal-democrații nu-și fac harachiri sau cum s-au lepădat de Filat

"Nu vreau acum să merg mai departe cu multe detalii. Eu, cel puțin, am să scriu, dacă nu am să pot să vorbesc. Spuneam mai devreme într-un interviu că în momentul în care am să vorbesc o să sară în aer sistemul acesta politic din Republica Moldova. Și poate a venit timpul să sară odată naibii în aer și să construim ceva sănătos. Funcțional, nu cinic și fățarnic", a spus atunci Filat.

Asta așteaptă lumea de la Filat, dacă mai e ceva de așteptat de la liderul formal al PLDM. Să arunce în aer sistemul acesta politic din Republica Moldova, ca în locul lui să poată fi construit ceva sănătos. Lacrimile lui nu înduioșează pe nimeni. Ba dimpotrivă, oamenii simpli, care o duc la libertate mai prost decât o duce Filat în celulă, îl vor detesta și mai mult.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacţiei.

Fluxul de știri
0