Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De ce Moldova are nevoie de Uniunea Economică Eurasiatică

© Sputnik / Табылды Кадырбеков / Accesați arhiva multimediaЕАЭС
ЕАЭС - Sputnik Moldova
Abonare
Joi, 6 decembrie, la Sankt Petersburg are loc întâlnirea șefilor de state din cadrul Uniunii Economice Eurasiatice (UEE).

Moldova va participa pentru prima dată la ședința extinsă a Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice (UEE), la care președintele Moldovei, Igor Dodon, a fost invitat să participe în calitate de observator.

Uniunea Economică Eurasiatică, ca o alternativă

Știri despre ceea ce se întâmplă în UEE apar foarte rar în presa din Moldova. Și acest lucru este unul regretabil în condițiile în care este clar pentru toată lumea - Uniune Europeană nu are un plan special pentru țara noastră pentru viitorii zece ani și nici nu se prevede să-l aibă.

Президент Игорь Додон  - Sputnik Moldova
Politică
Președintele Dodon oferă detalii despre vizita sa la Sankt Petersburg

Bruxellesul este îngrijorat de propriile sale probleme și a uitat de mult timp de procesul de integrare a vecinilor din Est, cedând acest subiect NATO. Ieșirea Marii Britanii din UE - Brexit - s-a dovedit a fi un proces mai dureros decât se aștepta. Și analiștii occidentali consideră că și alte țări ar putea urma calea Regatului Unit. Unii consideră că următoarea care ar putea părăsi spațiul comunitar ar fi Italia. Ideile de integrare, de la care a pornit UE, au cedat locul confruntărilor și conflictelor.

Pe acest fundal sumbru, în Est ia amploare un nou proiect integraționist, care promite o integrare europeană a unor continente întregi bazat pe principii de cooperare absolut noi. În contextul disputelor dintre UE și SUA, care încearcă obținerea parității în comerțul transcontinental, și a creșterii influenței UEE, toate acestea arată ca un început al unei noi epoci.

UEE cooperează cu toate continentele

Uniunea Economică Eurasiatică (UEE) este o uniune economică înființată în baza Uniunii Vamale și Spațiului Economic Unic și funcționează începând cu 1 ianuarie 2015. În prezent, membri ai UEE sunt Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan.

Флаги стран СНГ - Sputnik Moldova
Politică
Moldova schimbă mecanismul de cooperare juridică cu statele CSI

Acest ”bloc economic de răsărit”, în care Rusia este pe post de locomotivă, dezvoltă cu succes cooperarea cu alte țării și uniuni economice din lume.

De exemplu, pe 2 decembrie, președintele Argentinei, Mauricio Macri, și-a exprimat dorința de a încheia un acord între UEE și mercosur (Este o organizație internațională în America de Sud. Țările membre sunt Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay și Venezuela. Aceasta înglobează un număr de 250 de milioane de oameni și peste 75% din PIB-ul continentului - n.r.).

”Este în interesul nostru pentru a avansa în procesul de colaborare dintre Mercosur și Uniunea Economică Eurasiatică”, a declarat Macri.

La sfârșitul lunii noiembrie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ratificat un acord temporar, o premiză pentru crearea zonei economice libere dintre UEE și Iran. În mai 2018, a fost semnat acordul cooperare economico-comercială dintre UEE și China. În 2016 este în vigoare acordul privind zona economică liberă dintre UEE și Vietnam. Iar în anul 2019 sunt planificate negocieri privind semnarea unui acord de comerț liber dintre UEE și India.

În acest context de oportunități pe care le oferă Uniunea Economică Eurasiatică, Europa cuprinsă de confruntări, începe să pară depășită pe "piața globală a proceselor integraționiste" - un rudiment al sfârșitului trecut de secol.

UEE este gata să colaboreze cu UE

Cu toate acestea Uniunea Economică Eurasiatică nu se opune UE. Din contra, negociază cooperarea. Desigur, confruntările politice din Europa complică extrem de mult acest proces. Însă, se pare că UEE pornesc de la premisa că această conjunctură se va schimba mai devreme sau mai târziu. Însă interesele economice nu vor dispărea nicăieri.

Serghei Lavrov - Sputnik Moldova
Rusia
Declarație: Uniunea Europeană nu va rezista fără o integrare eurasiatică

În luna noiembrie viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin, a discutat cu reprezentanții Uniunii Europene la Bruxelles perspectivele îmbunătățirii relațiilor dintre UE și UEE.

Mai multe căi de interacțiune în regiunile paneuroene și eurasiatice și puncte comune privind procesel integraționiste în cadrul UEE și UE au loc, inclusiv în cadrul platformelor Comisiilor economice din cadrul ONU și OSCE.

Perspective de cooperare pentru Moldova în cadrul UEE

Semnarea în pripă și pe negândite a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană a lovit dureros în comerțul Moldovei. Aceasta a fost, de fapt, o politică de autoizolare și de rupere a relațiilor tradiționale, care a transformat țara noastră dintr-un partener echitabil de comerț exterior într-o țară dependentă de interesele străine.

МРЭФ-2018 - Sputnik Moldova
Forumul Moldo-Rus: O cooperare mai eficientă cu Federația Rusă

În acest context, președintele Igor Dodon, consideră că dezvoltarea cooperării cu UEE reprezintă o oportunitate pentru redresarea potențialului economic al Moldovei. Despre acest lucru el a declarat în ajunul summitului liderilor statelor UEE.

Șeful statului a subliniat că în 2017, statele din cadrul UEE au importat din state terțe mărfuri și produse alimentare agricole în valoare de 30,2 de miliarde de dolari. Aceasta reprezintă 12 la sută din totalul importurilor țărilor din UEE. Și potențialul de creștere aici este enorm, ceea ce înseamnă că și perspectivele pentru bunurile moldovenești sunt de asemenea mari, pe aceste piețe.

Mai mult, potrivit lui, există un potențial mare în privința cooperării în domeniul energetic - statele membre beneficiază de prețuri preferențiale.

Continuă cooperarea în privința migrației forței de muncă - în țările UEE emigranții au posibilitatea de a muci fără patentă: există noi instrumente financiare pentru proiecte de infrastructură și business, există experiența creării fondurilor de investiții interstatale, funcționează banca Eurasiatică de dezvoltare.

Oportunitate de revigorare a economiei moldovenești

În ciuda politicilor de confruntare promovate de autoritățile de la Chișinău, chiar și în aceste condiții, se menține tendința de creștere a exporturilor moldovenești în țările CSI. Aceasta este o dovadă că situația politică nu poate să oprească cooperarea naturală a Republicii Moldova cu țările UEE, deși este în stare să complica mult acest lucru.

Nicolae Bodean - Sputnik Moldova
Uniunea Europeană sau cea Eurasiatică? Pentru ce ar opta moldovenii

În timpul vizitei oficiale a lui Igor Dodon în Rusia, din octombrie, președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că în 2017 importurile în Rusia din Moldova au crescut cu 40 lasută.

La rândul său, Dodon a declarat că s-a reușit schimbarea tendinței care era în 2016, precizând că unele produse, sunt exportate în proporție de 80-90 la sută pe piața rusă. Este vorba în primul rând de mere, struguri și altele tipuri de produse agricole.

”Rusia este investitorul numărul unu în Republica Moldova ", a declarat Dodon.

Fluxul de știri
0