Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Anunțul bombă făcut de premierul Filip privind soarta companiei Vestmoldtransgaz

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка Креховского месторождения природного газа
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova
Abonare
Pavel Filip a anunțat în cadrul unei conferințe comune cu omologul său român, Viorica Dăncilă, ce se va întâmpla cu compania Vestmoldtransgaz care gestionează conducta Iași-Ungheni pe teritoriul Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 27 feb — Sputnik, C.S. Compania românească de transport a gazelor naturale „Transgaz" a câștigat licitația pentru privatizarea companiei ”Vestmoldtransgaz”, care gestionează conducta Iași-Ungheni pe teritoriul Moldovei. Anunțul a fost făcut marți de premierul Pavel Filip în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul sau român, Viorica Dancilă, care se află în prima sa vizită de lucru în țara noastră.

”Am salutat venirea pe piața Republicii Moldova a Băncii Transilvania și deschiderea la Chișinău a reprezentanței companiei de transport a gazelor natural Transgaz și decizia acesteia de a participa la concursul investițional de privatizare a întreprinderii de stat ”Vestmoldtransgaz”, a declarat Filip.

Вице-премьер Молдовы Октавиан Калмык - Sputnik Moldova
Moldova primește laude de la UE pentru liberalizarea pieței energetice

Premierul moldovean a anunțat că, pe 26 februarie, Comisia pentru desfășurarea concursurilor de privatizare a anunțat rezultatul concursurilor la care SRL Eurotransgaz, unde asociat unic este Transgaz S.A. România, a devenit câștigătorul acestei competiții.

La rândul său, premierul României, Viorica Dăncilă, a subliniat că interconectorului Ungheni-Chișinău este un proiect de importanță regională cu relevanță regională pe agenda Uniunii Europene.

„Operaționalizarea interconectorului Ungheni-Chișinău reprezintă o prioritate nu numai pentru București și Chișinău, ci este un proiect major, cu relevanță regională pe agenda Uniunii Europene în cadrul politicii privind dimensiunea estică", a premierul Viorica Dăncilă.

Precizăm că ”Vestmoldtransgaz” a fost înfiinţată în anul 2014 pentru a gestiona reţeaua de transport gaze Iaşi-Ungheni şi de a presta servicii de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova.

Stephane Bride, ministrul Economiei al RM - Sputnik Moldova
Bride: gazoductul Ungheni-Chişinău ar putea fi finalizat în 2018

Pe 2 septembrie 2017, Ministerul Economiei şi Infrastructurii din Republica Moldova anunţa că a eliberat companiei ”Vestmoldtransgaz” certificatul de urbanism pentru proiectarea lucrărilor de construcţie a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Ungheni — Chişinău, iar la sfârșitul lunii, Ministerul Economiei a anunțat despre un nou împrumut oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD), în valoare de 41 de milioane de euro, pentru extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău.

Atunci BERD condiționa acordarea împrumutului cu aprobarea punerea în aplicare de către Republica Moldova a unui plan de liberalizare a pieței gazelor în conformitate cu angajamentele Moldovei asumate față de UE și a Comunitatea Energiei, lucru care s-a și întâmplat în luna octombrie, când deputații moldoveni au aprobat setul de legi privind sectorul energetic, recomandările Secretariatului Comunității Energetice, precum și evoluția proiectelor de interconexiune cu sistemul energetic comunitar atât pe segmentul energiei electrice, cât și cel al gazelor naturale.

Construcție gazoduct - Sputnik Moldova
Autoritățile au dat undă verde gazoductului Iași-Chișinău

MEI mai precizează că Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) ofereau un pachet de finanțare de 92 de milioane de euro pentru construirea gazoductului pe direcția Ungheni — Chișinău. Din această sumă, câte 41 de milioane de euro sunt împrumuturi de la BEI și BERD, iar 10 milioane de euro sunt oferite drept grant de Uniunea Europeană.

Guvernul Republicii Moldova a scos la privatizare compania ”Vestmoldtransgaz” la un preț de 180 milioane lei moldovenești (circa 8,8 milioane euro) și cu condiția învestirii a 93 de milioane de euro în următorii doi ani. Decizia de a privatiza compania s-a făcut cu scopul de „accelerare a lucărilor de construcţie a conductei Ungheni-Chişinău şi de a nu evita contractarea de împrumuturi în acest scop".

Вице-премьер Молдовы Октавиан Калмык - Sputnik Moldova
Moldtelecom, Air Moldova, Barza Albă - scoase la privatizare

La finele anului trecut, acționarii "Transgaz" au aprobat înființarea unei societăți cu răspundere limitată pe teritoriul Republicii Moldova. După care Ministerul român al Economiei a anunţat pe 13 octombrie 2017 că, împreună cu instituţia omolog din Republica Moldova, "vor acţiona în comun pentru suplimentarea finanţării europene a gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău", cu 10 milioane de euro.

Construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău prezintă a doua etapă de realizare a proiectului de interconectare a sistemelor de transport gaze dintre Moldova şi România, fiind o prelungire a primei părţi a conductei Iaşi-Ungheni, inaugurat la 27 august 2014. Lungimea conductei va fi de aproximativ 117 kilometri. Prin ea vor putea fi transportate circa 1,5 miliarde de metri cubi, ceea ce acoperă integral necesitatea de combustibil în Moldova fără regiunea transnistreană.

Societatea cu răspundere limitată „Eurotransgaz" și-a confirmat intenția de a-și asuma obligația construcției gazoductului Ungheni-Chișinău în termen de până la doi ani și angajamentul de a investi în acest scop până la 93 milioane de euro.

Fluxul de știri
0