Moldova primește laude de la UE pentru liberalizarea pieței energetice

© Sputnik / Мирослав РотарьВице-премьер Молдовы Октавиан Калмык
Вице-премьер Молдовы Октавиан Калмык - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul pentru Parteneriatul Estic, Rusia, Asia Centrală şi OSCE, Luc Devigne, salută adoptarea de către Parlamentului Republicii Moldova a pachetului de legi care se referă la sectorul energetic.

CHIȘINĂU, 19 oct – Sputnik. Un oficial european salută adoptarea de către legislativul moldovenesc a pachetului de legi cu privire la liberalizarea sectorului energetic, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip - Sputnik Moldova
Politică
Pavel Filip a îndemnat miniștrii să nu lupte pentru Președinție, ci pentru FMI

Ministrul Economiei, Octavian Calmâc, aflat la Bruxelles, a discutat cu Luc Devigne, Director pentru Parteneriatul Estic, Rusia, Asia Centrală şi OSCE în cadrul Serviciului European pentru Acțiune Externă, despre realizarea acțiunilor prioritare în domeniul implementării Acordului de Asociere Republica Moldova – UE, precum și despre acțiunile Guvernului privind reformele din sectorul energetic, financiar-bancar, inclusiv negocierile cu FMI asupra unui nou acord de cooperare.

Luc Devigne a salutat adoptarea de către țara noastră a setului de legi privind sectorul energetic, recomandările Secretariatului Comunității Energetice, precum și evoluția proiectelor de interconexiune cu sistemul energetic comunitar atât pe segmentul energiei electrice, cât și cel al gazelor naturale. Oficialii au mai discutat și despre cooperarea în domeniul transporturilor, mediului, agriculturii şi dezvoltării rurale, culturii, științei, cercetării, sănătății, statisticii, cooperării regionale.

Viceprim-ministrul, Octavian Calmâc, ministru al Economiei, participă la reuniunea Comitetului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, configurația comerț, care se desfășoară în perioada 18 – 20 octombrie curent, la Bruxelles.

Anterior, BERD a anunțat că va oferi Moldovei un împrumut de 41 de milioane de euro pentru extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău cu condiția ca Republica Moldova să pună în aplicare un plan de liberalizare a pieței gazelor în conformitate cu angajamentele Moldovei asumate față de UE și a Comunitatea Energiei.

Fluxul de știri
0