Un avocat trebuie să fie un profesionist de înaltă clasă pentru a profesa în domeniul dreptului familiei. Este important să fie un bun cunoscător al legislației în domeniu, să monitorizeze practica judiciară și să colaboreze cu o serie de alți profesioniști, adică cu mediatorii, psihologii, notarii, executorii judecătorești. Și, nu în ultimul rând, acesta trebuie să posede o serie de calități umane specifice, or disputele familiale sunt foarte sensibile. Evident, dosarele din dreptul familiei implică o doză de responsabilitate mult mai înaltă, deoarece deseori sunt implicați și minori, spune Cristina Oglinda, într-un intervu pentru Sputnik Moldova.
Care sunt schimbările de ordin legislativ din domeniul dreptului familiei pe care ar trebui să le cunoaștem?
În ultimii ani, jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului bazată pe art. 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, ce garantează dreptul la viața de familie a fost foarte dinamică, în anumite cauze poate controversată. Tot mai des sunt operate noi interpretări noțiunilor de viață privată, drept la intimitate, drept la imagine, etc. Această jurisprudență se completează cu un cadrul internațional și european de convenții, regulamente, ce îi asigură acestui domeniu un dinamism continuu. Schimbările recente din legislația națională vin, în primul rând, să-i protejeze pe copiii minori, fiind reglementat dreptul copilului minor la repararea prejudiciului material și moral. A fost reglementată răspunderea contravențională pentru admiterea aflării copiilor minori sub vârsta de 16 ani în localuri de agrement fără însoțire după ora 22:00 și răspunderea penală pentru eschivarea cu rea-voinţă a părinţilor de la exercitarea obligaţiilor părinteşti, dacă aceasta a determinat plasamentul copilului în instituţii rezidenţiale sau servicii sociale de plasament.
Ce tipuri de dispute familiale sunt mai frecvente și care dintre ele sunt considerate a fi complexe, complicate?
Cele mai frecvente litigii familiale sunt desfacerea căsătoriei, cauzele legate de minori ca exercitarea autorității părintești, stabilirea domiciliului copilului minor, exercitarea legăturilor personale cu copilul minor de către părintele, care nu locuiește cu acesta, încasarea pensiei de întreținere, partajul bunurilor care sunt proprietate comună a soților. Nu pot generaliza pe o anumită tipologie de conflicte familiale ca fiind complexe, fiindcă emoțiile și particularitățile situației pot transforma lejer, un dosar aparent simplu, în unul foarte complex. Totuși dispute ca decăderea din drepturile părintești, stabilirea/contestarea paternității, cauzele unde este prezent elementul de extraneitate le apreciez ca fiind complexe.
În Republica Moldova avem o rată mare a divorțurilor? Cum are loc procedura de divorț și care sunt schimbările ce urmează să intervină?
În prezent, desfacerea căsătoriei poate fi inițiată la oficiul de stare civilă sau prin intermediul instanței de judecată, dacă soţii au copii minori comuni și nu au ajuns la un acord privind domiciliul sau modul de întreținere a acestora sau în lipsa acordului la divorţ al unuia dintre soţi. Se urmărește simplificarea acestei proceduri, astfel că la moment prin intermediul unui proiect de lege, se propune instituirea procedurii desfacerii căsătoriei de către notar. Astfel, se intenționează reducerea numărului dosarelor examinate de magistrați.
Haideți să vorbim despre obligația de a întreține, a avea grijă, de un membru al familiei, această obligație poate fi atât morală, cât și legală. Ce spune legea? Cum este pedepsită persoana care are datoria de a întreține o rudă apropiată sau un membru al familiei, dar nu și-o onorează?
Menționez că pot fi identificate două soluţii: fie părinții convin modul de realizare a acestei obligații, prin încheierea unui contract, astfel contractul privind plata pensiei de întreţinere se întocmeşte în scris şi se autentifică notarial, iar nerespectarea acestor prevederi atrage nulitatea contractului, iar dacă nu se identifică un consens — modul de executare a obligaţiei de întreţinere poate fi stabilit de către instanţa de judecată. Soluţiile menționate se aplică și în cazul realizării obligaţiei copiilor majori de a-şi întreţine părinţii inapţi de muncă, care necesită sprijin material, dar şi pentru obligaţia soţilor/foştilor soţi de întreţinere reciprocă.
Există soluții eficiente ce pot contribui la soluționarea rapidă a disputelor familiale? Care sunt recomandările dumneavoastră în calitate de avocat pentru a evita soluționării conflictelor familiale în instanța de judecată?
În ultimul timp, am remarcat schimbări pozitive în practica mea de avocat în dreptul familiei, astfel tot mai mult se solicită consultanță sub aspectul accesării căilor alternative de soluționarea a conflictelor de familie, muncim cu mediatori, dar și oferim consultanța necesară în vederea încheierii contractelor privind plata pensiei de întreținere, convenții cu privire la regimul matrimonial. Respectiv, recomand insistent, celor care se confruntă cu litigii familiale, să fie deschiși la propuneri de a soluționa aceste dispute inteligent și fără a crea un pericol pentru creşterea şi dezvoltarea normală a copiilor minori, care de cele mai dese ori sunt implicați în astfel de dispute.
Vă multumesc!