Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Modificări la Codul Muncii. Îi vizează pe angajații care au un bolnav în familie

© Sputnik / Владимир Федоренко / Accesați arhiva multimediaOameni de afaceri
Oameni de afaceri - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații au votat astăzi în prima lectură modificări la Codul Muncii ce se referă la angajații care au în familie un membru bolnav sau cu dizabilitate

CHIȘINĂU, 5 oct – Sputnik. Perioada de suspendare a contractului individual de muncă din inițiativa salariatului în cazul îngrijirii unui membru bolnav al familiei va crește de la un an la doi ani. Un proiect de lege în acest sens a fost votat, joi, în prima lectură de deputații moldoveni. 

”La baza acestui proiect au stat multiplele adresări venite din partea părinților care au copii cu dizabilități. Acești părinți au nevoie de un timp mai mare în perioada deseori anevoioasă de diagnosticare, tratament și recuperare”, a declarat autorul proiectului, deputatul Valentina Stratan.

Mamă cu un copil în carucior - Sputnik Moldova
Unele mame vor fi obligate să restituie statului indemnizația de maternitate

Proiectul are ca scop principal soluționarea parțială a problemelor invocate de părinți, în special mamele copiilor bolnavi și a celor cu dizabilități, imposibilitatea desfășurării activității de muncă datorită faptului că acești copii au nevoie de supraveghere permanentă, veniturile mici care nu le permit părinților să angajeze infirmiere. 

”Există temei serios pentru aceste modificări. Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, doar anul trecut s-au născut cu dizabilități peste 16 mii de copii. Tot anul trecut a fost stabilit grad de dizabilitate la peste 1,6 mii de copii”, a declarat deputatul. 

În opinia autorului, prin aceste modificări va fi sporit și nivelul de protecție a persoanelor care îngrijesc de alți membri bolnavi ai familiei: părinți, frați, surori. Angajatul își va putea păstra locul de muncă pe o perioadă mai îndelungată, în cazul în care specificul sau evoluția bolii va solicita prezența lor lângă bolnav.

Fluxul de știri
0