CHIȘINĂU, 15 dec – Sputnik. Părinții din SUA sunt tot mai nemulțumiți de sistemul de educație american. Din acest motiv, numărul copiilor educați în familie este în continuă creștere. Cei care au ales homeschooling-ul a crescut cu 75 la sută începând cu anul 1999. Cu toate că la nivel național, procentul copiilor educați în familie este de doar 4 la sută din numărul total de copii de vârstă școală, numărul elevilor din clasele primare, ai căror părinți renunță la educația tradițională, a crescut de șapte ori mai repede decât numărul copiilor care se înscriu în fiecare an în sistemul școlar public (K-12).
”Potrivit Homeschool Progress Report 2009 — HSLDA, cei care sunt educați în mod independent se situează de obicei, între per centilă 65 și 89 la examenele de capacitate, în timp ce elevii înmatriculați la școlile tradiționale se situează în medie în a 50-a per centilă. Mai mult decât atât, decalajele dintre elevi, care afectează de mult timp sistemul de învățământ din întreaga țară, nu sunt prezente în mediul homeschooling. Nu există vreo diferență între performanțele copiilor educați acasă, indiferent de sex, nivel de venit, sau rasa/etnie”, precizează publicația culturavieții.ro.
„Studii recente apreciază succesul academic al copiilor școliți acasă, observând notele mai mari pe care aceștia le obțin mai târziu, în timpul liceului și în timpul facultății. Atragem atenția că pentru educația unui copil în familie, cheltuielile sunt aproximativ de 20 de ori mai mici decât cheltuie statul pentru un elev în școlile publice, astfel că un părinte achită de la 500 la 600 de dolari pe an, în comparație cu Statul, care cheltuiește cam 10.000 de dolari”.
Homeschoolers-ii sunt recrutați cu ardoare de universități precum Massachusetts Institute of Technology, Universitatea Harvard, Stanford University și Duke.
Potrivit sondajului efectuat de National Home Education Research Institute, copiii educați acasă demonstrează o “dezvoltare socială, psihologică și emoțională sănătoasă, și succes la maturitate, fiind chiar mai sociabili decat restul tinerilor educați în mediul școlar tradițional.
”Se așteaptă o creștere notabilă a numărului de copii educați acasă în următorii 5 până la 10 ani. Creșterea va avea loc atât ca valoare absolută cât și ca pondere în populația școlară. Această creștere se va datora faptului că un număr mare dintre acei care au fost educați acasă în anii ‘90 vor începe să-și educe acasă proprii lor copii și succesului permanent de care se bucură elevii școliți acasă”, subliniază cercetătorul dr. Brian Ray în Research Facts on Homeschooling.
În Republica Moldova, Guvernul urmează să examineze practica învățământului la domiciliu la solicitarea părinților sau a altor reprezentanți legali ai copiilor şi elevilor şi va prezenta Parlamentului propuneri pentru a modifica Codul Educației în vederea oferirii dreptului la acest gen de instruire.
”Guvernul va examina practica statelor membre ale Uniunii Europene în domeniul educaţiei antepreşcolare şi va prezenta Parlamentului propuneri de modificare a prezentului cod privind organizarea, tipurile şi modalităţile de finanţare a serviciilor de educaţie antepreşcolară”, este scris în Codul Educației al Republicii Moldova.