„Nu este pădure fără uscături", vorba proverbului. În căsătorie e la fel, perfecțiune nu există, afirmă specialiştii. Cu toate acestea, un cuplu poate construi o familie durabilă şi armonioasă, dacă reușește să facă față conflictelor. De ce dispare dragostea după căsătorie şi cum evităm divorțul, aflați din interviul realizat de jurnalista Maria Dimineț cu psihoterapeutul Cezara Dilevschi.
Indiciul unei alegeri greșite este discrepanța dintre vorbele şi faptele persoanei.
„Persoana iubită poate vorbi frumos şi poate fi drăguță. Dar aceasta nu înseamnă nimic. Faptele exprimă intențiile adevărate. Atunci când faptele nu coincid cu vorbele, persoana nu este potrivită pentru o relație durabilă".
De asemenea, pentru viața de familie nu sunt potriviți partenerii agresivi şi dominanți.
„Nu recomand un partener agresiv sau alături de care nu poți creşte. Nu recomand un partener care umilește, care domină într-o relație şi pentru care contează doar propria opinie".
Psihoterapeutul Cezara Dilevschi le recomandă soților să discute despre necesitățile şi nemulțumirile personale. Comunicarea contribuie la evitarea sau depășirea conflictelor, care distrug căsnicia.
„Orice relație trece prin crize. Nu există căsnicii perfecte. În majoritatea cazurilor, conflictele pot fi depășite, dacă ambii parteneri doresc să ajungă la un consens. Atâta timp cât aceste conflicte nu umilesc, nu generează violență, durere — o căsătorie poate fi salvată ".
Infidelitatea este una dintre cauzele care distrug o căsnicie. Desfrâul fizic nu soluționează nemulțumirile şi problemele din cuplu, dar le acutizează.
„Infidelitatea dăunează cuplului. Înseamnă că soții suferă, că au necesități diferite. În plus, infidelitatea afectează copiii, care simt distanța emoțională între părinți. Şi există riscul ca ei să adopte acelaşi comportament ulterior şi să creeze familii disfuncționale".
Pentru o căsnicie fericită, Cezara Dilevschi le recomandă cuplurilor tinere să nu admită implicarea excesivă a părinților în familiile lor.
Autor: Maria Dimineț