CHIȘINĂU, 11 dec — Sputnik. Potrivit Direcției Generale pentru Concurență, Consum și Combaterea Fraudelor din România, companiei franceze Lactalis i s-a recut de către autoritățile franceze să retragă de pe piaţă produse alimentare pentru copii, inclusiv formule de lapte praf, după ce s-a descoperit că mai multe dintre aceste au fost infestate cu bacteria salmonella.
Astfel, vor fi oprite vânzările şi vor fi retrase produsele exportate în Europa, Africa și Asia, inclusiv produse din România, China, Taiwan, Pakistan, Afganistan, Irak, Maroc, Liban, Sudan, Serbia, Georgia, Grecia, Haiti, Columbia și Peru.
Pe 3 decembrie, autoritățile franceze au retras trei formule de lapte praf pentru copii, după ce 20 de sugari, sub șase luni, au fost infectați cu bacteria salmonella, potrivit Agerpres. În săptămâna care a trecut au fost raportate alte cinci cazuri de infecție cu bacteria salmonella.
Michel Nalet, purtătorul de cuvânt al companiei franceze, a afirmat că produsele pot fi schimbate în farmacii sau supermarketuri și a dat asigurări că orice bacterie salmonella este distrusă dacă laptele este fiert două minute.
Simptomele unei infecţii cu bacteria salmonella sunt crampe stomacale, febra, diaree, la 12 până la 72 de ore de la infestare.
Lactalis este lider de piață în România, după ce a cumpărat brandurile de lactate LaDorna, Albalact și Covalact.
Lactalis este prezentă și pe piața din Republica Moldova atât prin produse lactate importate, cât și produse aici.
Lactalis a procurat " Fabrica de brânzeturi din Sororca". Potrivit anunțului făcut chiar pe site-ul grupului, începând cu 2004, în " Fabrica de brânzeturi din Sororca" au fost investite peste 17 milioane de euro. Acum la fabrică sunt angajate peste 220 de persoane.
Întreprinderea are următoarele capacități de producere: produse lactate proaspete — 80 tone/zi, cașcaval tare — 7 tone/zi.
Datorită filialelor " Grupului Lactalis" în străinătate, grup din care face parte și "Fabrica de Brânzeturi din Soroca", cașcavalul tare produs în Republica Moldova este vândut în Kazahstan și Ucraina.
Autoritățile sanitare din Republica Moldova nu au comentat deocamdată în niciun fel informațiile cu privire la produsele Lactalis din Europa infectate cu Salmonella și nici nu au precizat dacă acestea ar putea să pună în pericol consumatorul din Republica Moldova.