CHIȘINĂU, 28 feb – Sputnik. Peștele cu paraziți poate fi consumat, dacă norma de helminți nu este depășită, susține Centrul de Sănătate Publică (CSP) din municipiul Chişinău, după ce a investigat cazul grădiniței din Tohatin unde a fost depistat un lot de pește de calitate dubioasă.
Investigarea de laborator a probelor prelevate a stabilit că numărul total de germeni macrofage sunt în limitele normei, bacterii coliforme, staphylococcus Aureus, salmonela – nu s-au depistat. În schimb, s-a constatat că numărul mediu de paraziţi la lotul investigat nu depăşeşte norma admisibilă. În muşchi, paraziţi nu au fost depistaţi.
”Astfel, investigaţiile indică asupra faptului că se permite utilizarea lotului pentru uz alimentar”, susțin experții CSP.
Specialiştii instituţiei mai spun că decontaminarea produselor de mare de larvele anisakidelor (helminților) este posibilă prin congelare și prelucrare termica adecvată. În soluție de sare și oțet, folosite pentru prepararea produselor de mare, larvele anisakidelor pot supraviețui timp de câteva luni. Congelarea peștelui până la —18 grade, duce la nimicirea tuturor larvelor în 14 zile; la —20 grade, ele se destrug în 4-5 zile; la —30 grade – timp de 10 minute. În calmari, larvele se distrug timp de 40 minute la – 40 grade.
”Larvele pot fi tolerante la creșterea temperaturii până la +45 grade. La o temperatură de + 60 grade și mai sus, ele sunt distruse timp de 10 minute. Astfel, peștele proaspăt afumat, la temperatura de +45, +60 grade, nu garantează decontaminare de larve viabile”, constată experții.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.