Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce rol au avut instituțiile de stat în livrarea produselor alterate în grădinițe

© Sputnik / Владимир Вяткин / Accesați arhiva multimediaLaborator, produse alimentare, orez
Laborator, produse alimentare, orez - Sputnik Moldova
Abonare
În ce măsură au fost implicate instituțiile statului în livrarea produselor alterate în școli, ce spune Centrul Național Anticorupție.

CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. Șeful adjunct al Direcției urmărire penală din cadrul CNA, Mihai Cojocaru, a declarat în fața parlamentarilor moldoveni că gradul de vinovăție a instituțiilor statului în dosarul produselor alterate livrate în școlile și grădinițele din Chișinău trebuie stabilit în cadrul unei investigații aparte.

Работа детского сада - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Copiii din grădinițele capitalei erau otrăviți conștient de funcționari corupți

Comisia parlamentară specială pentru eficientizarea cadrului legislativ privind alimentația copiilor în instituțiile preșcolare și de învățământ a organizat audieri la care au fost invitați reprezentanții CNA, Ministerului Educației și Primăriei Chișinău. 

Deputații au solicitat șefului adjunct al Direcției urmărire penală din cadrul CNA să spună dacă în cadrul urmării penale s-a stabilit și vina instituțiilor de stat abilitate cu controlul procesului de achiziționare și livrare a produselor alimentare în școli și grădinițe în dosarul produselor alterate.

”Dacă vom constata încălcări din partea instituțiilor statului, noi ne vom expune în cadrul urmării penale. Aceasta necesită o investigaie separată. Acum nu suntem gata să răspundem la această întrebare”, a declarat Cojocaru.

Reprezentantul CNA  a precizat că în total au fost inițiate peste 30 de cauze penale pentru abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă, care au dus la trucarea licitațiilor de achiziție a produselor alimentare și livrarea în școlile și grădinițele din Chișinău a alimentelor alterate.

Cojocaru susține că în următoarele două luni dosarele vor fi trimise în instanțele de judecată. 

”Se desfășoară acțiuni de urmărire penală în vedere finisării dosarelor pentru a fi trimise în instanță. Sperăm că în lunile februarie, martie aceste cauze vor ajunge pe masa judecătorilor”, a declarat Cojocaru.

Михай Гимпу, ЛП - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Fruntașii PL au dirijat schema produselor alterate pentru copiii din Chișinău

Acesta a mai spus că în cadrul acțiunilor de urmărire penală s-a constatat că acești agenți economici livrau produse alterate și Ministerului Apărării, dar și Spitalului raional din Hâncești.

”CNA  a înaintat Agenției de Achiziții Publice propunerea ca să includă agenții economici care livrau produse alterate în lista neagră a firmelor care nu vor mai putea participa la licitațiile privind achizițiile de produse alimentare”, a declarat ofițerul CNA. 

Cojocaru a precizat că în prezent acești agenți economici continuă să livreze produse alimentare în școlile și grădinițele din Chișinău. 

La 24 noiembrie 2016, CNA a reținut 17 persoane printre care agenți economici și angajați ai Direcției municipale Chișinău educație, tineret și sport. Anchetatorii au constatat nu doar trucarea procesului de achiziții publice, dar și livrarea de produse alterate în instituțiile de învățământ. În prezent toate presoanele bănuite sunt cercetate în stare de libertate. 

Fluxul de știri
0