Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce au făcut un procuror și un polițist ca să scoată de după gratii 3 pușcăriași

© Sputnik / Антон Денисов / Accesați arhiva multimediaArest
Arest - Sputnik Moldova
Abonare
Un procuror din Chișinău și un polițist din Ialoveni au ajuns la o înțelegere cu trei condamnați pentru corupție și tâlhărie. Dar ghinion, au fost deconspirați și acum cei doi oameni ai legii le vor ține de urât, după gratii, celor trei indivizi care deja sunt condamnați.

CHIȘINĂU, 18 oct — Sputnik. Un procuror din cadrul Procuraturii de Circumscripție Chișinău, un inspector principal al Inspectoratului de Poliție Ialoveni, precum și trei condamnați vor compărea pe banca acuzaților pentru trafic de influență și cumpărarea de influență, anunță Secția Relații Publice a Procuraturii Generale într-un comunicat de presă.

Toyota Rav4 Hybrid în dotarea poliției Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Culmea: Poliția vrea să o amendeze pe femeia doborâtă de mașina guvernamentală

Potrivit acesteia, miercuri, 18 octombrie, Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală şi a transmis dosarul de învinuire a celor cinci în judecată.

Aceștia au fost reținuți la sfârșitul lunii august, investigaţiile fiind iniţiate în baza denunţului unui intermediar care avea rolul de transmitere a banilor de la clienţi către respectivul procuror, care afirma că are influenţă asupra judecătorilor.

Valerian Mînzat - Sputnik Moldova
Boala cronică de care suferă Valerian Mînzat și șansele de tratament în pușcărie

Potrivit actului de inculpare, procurorul din Procuratura de Circumscripție Chişinău ar fi susţinut că are influenţă asupra unor magistraţi din Curtea Supremă de Justiţie pe care îi poate convinge să aplice pedepse neprivative de libertate în privința a trei bărbați, condamnați pentru corupere pasivă şi tâlhărie. Pentru a corupe judecătorii, procurorul ar fi cerut 15000 de euro, dintre care a primit prin intermediul polițistului 10000 de euro. Cu toate acestea, indivizii au fost condamnați la închisoare, după ce judecătorii CSJ au respins recursurile avocaților acestora prin care se solicita „suspendarea condiționată a pedepselor penale" față de cei trei.

Стройка - Sputnik Moldova
Mafia din imobiliare: 400 de moldoveni rămași și fără bani, și fără apartamente

Concomitent cu acțiunile procurorului, care afirma că are influență asupra judecătorilor, au fost documentate şi acţiunile ilegale ale poliţistului, învinuit de transmiterea către procuror a sumei de 10000 de euro pentru "influenţarea magistraţilor".

La demersul procurorului general, Consiliul Superior al Procurorilor a suspendat procurorul din funcție.

Fiind audiați, inculpații şi-au recunoscut vina integral, încheind acord de recunoaștere a vinovăției şi au solicitat examinarea cauzei în procedură specială, în baza probelor administrate la faza de urmărire penală, conform procedurii prevăzute de art.364/1 din Codul de Procedură Penală.

Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
După amnistiere, hoții și bandiții fac prăpăd în Republica Moldova

În privința procurorului şi polițistului este aplicată măsura preventivă — arestul la domiciliu, în privința altor doi învinuiți se execută hotărîrea instanţei de judecată de condamnarea cu închisoare pentru un termen de 5 ani. În privința celui de-al treilea învinuit este aplicată măsura preventivă — obligarea de a nu părăsi țara.

Procurorii Anticorupție, cu autorizarea judecătorului de instrucție, au aplicat sechestru în vederea încasării contravalorii mitei pe 10500 de euro și 5150 de lei.

Dacă vor fi recunoscuți vinovați de cele incriminate, inculpații riscă o amendă în mărime de la 4000 la 6000 de unități convenționale sau închisoare de la 3 la 7 ani, precum și recuperarea cheltuielilor judiciare în valoare de 6300 de lei.

Fluxul de știri
0