Pentru nimeni nu este un secret că, de la declararea Independenței Republicii Moldova până în prezent, în Chișinău, dar și în alte orașe din țară, au operat grupări criminale care, bucurându-se de complicitatea unor funcționari din instituții administrative și de control, au jefuit mii de moldoveni care doreau să-și construiască un apartament. Sărmanii oameni, după ce munceau câțiva ani în Italia, Rusia sau Israel, adunând bănuț cu bănuț, cu visul la un apartament în Capitală, au investit acești bani într-o firmă de construcție (pentru că așa e mult mai ieftin decât să procuri un apartament gata construit), ca într-un final să constate că au rămas și fără bani, și fără casă.
„Palmiere şi Stele" — o denumire exotică care maschează un jaf de milioane
Așa au pățit în jur de 400 de persoane fizice, care, în perioada 2007-2015, au investit bani, în total peste patru milioane de euro, în complexul locativ „Palmiere şi Stele" din strada Ginta Latină nr. 8 din municipiul Chișinău. Responsabilii din cadrul societății comerciale care gestiona construirea acestui obiectiv, în loc să treacă banii în contabilitatea întreprinderii, i-au utilizat în scopuri personale, adică i-au pus în buzunar.
A fost necesar ca ani de zile investitorii să umble pe drumuri, de la o instanță la alta ca, într-un final, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale, în comun cu ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală a IGP al MAI şi ofiţerii Inspectoratului Național de Investigați, să rețină pentru escrocherie în domeniul imobiliar trei persoane din administrația respectivei societăți comerciale.
Printr-un comunicat de presă, autoritățile ne anunță că procurorii PCCOCS și polițiști au efectuat măsuri speciale de investigație (urmăriri vizuale, interceptarea și înregistrarea comunicărilor telefonice), dar și percheziții la domiciliile persoanelor vizate. Drept rezultat, au fost depistate și ridicate înscrisuri de ciornă, documente financiare și contabile, contracte, precum şi acte ce confirmă utilizarea mijloacelor bănești pentru procurarea automobilelor de lux.
Imobiliarele — raiul mafiei din Moldova
În data de 29.03.2017, în cadrul cauzei penale privind escrocherie în proporții deosebit de mari, procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale, în comun cu ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală a IGP al MAI și ofițerii Inspectoratului Național de Investigați, au reținut pentru 72 ore trei persoane bănuite de escrocherie în proporții deosebi de mari.
Procurorii anunță că în prezent sunt desfășurate acțiunile necesare pentru stabilirea tuturor circumstanțelor cauzei şi a altor persoane eventual implicate în schema frauduloasă investigată. Tot ei spun că, dacă vor fi găsiți vinovați, făptuitorii riscă o pedeapsă de la 8 la 15 ani închisoare.
Dar atenție, încă nimeni nu poate garanta că cei care au jefuit tocmai 400 de oameni de tocmai 4 milioane de euro vor fi condamnați. Doar trăim în Republica Moldova — țara în care judecătorii, procurorii, anchetatorii, avocații au o predispoziție aparte pentru tocmeală.
Și, iarăși atenție, chiar dacă cei trei bănuiți vor fi găsiți vinovați și vor fi condamnați, asta nu înseamnă că ei vor restitui și paguba de tocmai patru milioane de euro cauzată celor 400 de nenorociți.
Să nu credeți că cei care gestionau construcția complexului locativ „Palmiere și Stele" din strada Ginta Latină sunt singurii escroci care operează astăzi în domeniul imobiliar din Capitală. Fiți sigur că sunt și alții, care jefuiesc oamenii pentru că se bucură de protecția și de complicitatea unor funcționari de stat. Altfel ar fi, pur și simplu, imposibil.
Condiții atractive pentru investitorii străini, nu și pentru cei moldoveni
Și încă ceva. Am văzut cu toții ce eforturi depun Guvernul și premierul Pavel Filip pentru a aduce investitori străini în Republica Moldova. Acum câteva zile, în cadrul Forumului de Afaceri organizat la Kiev cu prilejul reuniunii șefilor de Guverne ale țărilor membre GUAM, Pavel Filip i-a îndemnat pe businessmenii din Georgia, Ucraina și Azerbaidjan să investească în Republica Moldova, menționând că Guvernul de la Chișinău a lansat o serie de reforme pentru susținerea și facilitarea activității investitorilor străini.
Cităm chiar din comunicatul de presă al Guvernului: "Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că Republica Moldova oferă un mediu atractiv pentru investițiile străine. Astfel, în țara noastră funcționează în prezent șapte Zone Economice Libere și zece parcuri industriale, avem acces la căile internaționale de comunicare, inclusiv la transportul maritim, prin intermediul Portului Internațional de la Giurgiulești. În același timp, în ultima perioadă au fost întreprinse o serie de măsuri pentru a susține dezvoltarea comunității de business, autoritățile cu funcții de control au fost reduse cu peste 70%, iar numărul actelor permisive va fi micșorat cu aproximativ 60%".
Deci, autoritățile moldovenești oferă un cadrul atractiv pentru investitorii străini, dar nu și celor moldoveni. Sărmanii noștri concetățeni nu pot să investească cel puțin în construcția unei locuințe fără a se expune riscului de a fi prădați și de a rămâne și fără bani, și fără apartamente, așa cum au pățit cei care au investit în construcția complexului locativ „Palmiere și Stele" din strada Ginta Latină din Chișinău.
Și încă ceva. Nu știu cum va reușit premierul Pavel Filip să-i convingă pe oamenii de afaceri din statele membre GUAM să investească în Republica Moldova, după ce aceștia se vor documenta cu privire la mediul de afaceri din țara noastră și vor da de povestea tristă a celor 400 de moldoveni care au rămas fără patru milioane de euro.
Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>