Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

După amnistiere, hoții și bandiții fac prăpăd în Republica Moldova

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Toată lumea vorbește despre faptul că în ultima perioadă, asta însemnând după amnistierea anunțată anul trecut, numărul infracțiunilor, crimelor comise împotriva cetățeanului și a averii acestuia a crescut brusc, doar autoritățile nu suflă o vorbă.

Statisticile oficiale și comunicatele de presă care sunt difuzate de Poliție, de Procuratură nu spun nimic despre această gravă problemă, deși ea demult este o evidență: după amnistierea anunțată cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova, numărul infracțiunilor, a jafurilor, a tâlhăriilor, a furturilor din apartamente, a spargerilor de autoturisme și a altor crime a crescut brusc.

Automobil fără roți - Sputnik Moldova
La Ciocana se fură ca în codru

Amnistierea anunțată și efectuată anul trecut în Republica Moldova a pus în libertate 1 700 de deținuți, cel puțin așa au anunțat autoritățile.

Amnistierea, în sine, este un lucru salutabil, dacă aceasta vine să-i izbăvească de pușcărie pe un șir de cetățeni care, fiind în fond oameni normali, au greșit o dată în viața lor, s-au bătut cu vecinul după ce au băut un pahar de vin sau nu s-au putut abține și au furat o găină din curtea unui consătean, sau au comis o altă infracțiune minoră într-un ceas de cumpănă. Nimeni dintre noi nu are interesul ca cineva să stea ani buni după gratii pe contul nostru, al contribuabililor, ci să iasă cât mai curând la libertate, conștientizând că a greșit și pocăindu-se pentru fapta comisă. Noi toți ne dorim ca acești oameni să se integreze în societate, să muncească, să plătească impozite, să revină în sânul familiei — într-un cuvânt, să revină la normalitate.

задержанный - Sputnik Moldova
Societate
Dădeau spargeri la Strășeni, dar erau dirijați din penitenciar - video

Problema este că recenta amnistiere efectuată în Republica Moldova i-a pus în libertate și pe o seamă de criminali cu stagiu, de recidiviști, care sunt membri ai unor grupuri criminale, specializate într-un șir de infracțiuni, cum sunt furtul din apartamente și spargerea autoturismelor, jaful sau furtul din buzunare în transportul public și multe alte infracțiuni. Respectivii au ieșit din pușcărie și imediat s-au încolonat în rețelele infracționale din care făceau parte până a ajunge la pârnaie, au revenit la vechea meserie. În special, acest lucru se întâmplă în marele urbe, cum sunt Chișinău sau Bălți.

Polițiștii care se ocupă ce acest gen de infracțiuni sunt, pur și simplu, disperați. Surse din poliție ne-au spus că aceștia sunt nevoiți să lucreze zilnic ore bune peste program, să organizeze filaje pe timp de noapte, să-i urmărească aproape necontenit pe infractorii pe care i-au prins în flagrant acum un an sau doi, sau trei, pe care i-au trimis în judecată și care, în final, au fost amnistiați.

Банковские карты международных платежных систем VISA и MasterCard - Sputnik Moldova
Societate
Un bancomat a fost spart de hoți la Stăuceni

Efectele amnistierii o resimt pe pielea lor nu doar polițiștii, ci, mai ales, oamenii simpli care devin victimele acestor infractori. Toată lumea vorbește despre acest lucru. Intrați într-o curte din Chișinău și legați un capăt de vorbă cu oamenii, ei au să vă spună câte apartamentele au fost jefuite pe scara respectivă, câte mașini, din parcarea de lângă bloc, au rămas fără roți, fără retrovizoare sau le-au fost sparte geamurile portierelor pentru a fura din habitaclu.

În același timp, patrulele de polițiști practic au dispărut din oraș. Nici nu are cine să intervină dacă un vecin a observat ceva și bate alarma. Unde și unde poți să observi câte un grup de carabinieri care pășesc agale printre blocuri. Bineînțeles, hoții nu operează în prezența lor, ci îi urmăresc, îi așteaptă să plece, după care își fac treburile lor murdare.

Știu că acest text o să trezească furia unora care au să-mi reproșeze că sunt intolerant, că nu manifest înțelegere, că mecanismul grațierii este unul indispensabil într-o societate democratică și, evident, tolerantă.

Este ușor să pledezi zgomotos pentru amnistiere. E mai greu să faci lucrul acesta dacă hoții recidiviști ți-au spart apartamentul sau mașina.

© Sputnik / Sergiu PrapoșcicAutomobil fără roți
Automobil fără roți - Sputnik Moldova
Automobil fără roți

Priviți această mașină rămasă fără roți, într-o curte din strada Mihail Sadoveanu din sectorul Ciocana a Capitalei. Furtul a avut loc în luna noiembrie 2016. Și nu doar furtul, ci și distrugerea la propriu a mașinii, pentru că bandiții i-au deformat portierele. Cheltuielile pentru reparație au sărit peste o mie de euro. Dar asta nu e tot. Chiar ieri proprietarul autovehiculul mi-a spus că de atunci până astăzi, hoții i-au mai spart o dată mașina. Și bineînțeles, nimeni nu a fost găsit, nu a fost prins. Și nu doar lui i s-a întâmplat acest lucru. Ci la mulți, la mulți proprietari de mașini din curtea în care stă acesta.

задержание нарушитель наручники - Sputnik Moldova
Societate
Spaima locuitorilor din Dumbrava a fost reținut

În această situație, ni se pare că ar fi corect dacă autoritățile, responsabilii de la Inspectoratul Național al Poliției, de la Procuratura Generală ar face puțină lumină în această chestiune. Și anume: ne-ar spune cu cât a crescut numărul infracțiunilor după amnistierea celor 1 700 de deținuți, câți dintre aceștia s-au integrat în societate, și-au găsit un loc de muncă, au revenit la viața normală, dar și câți au fost documentați că au comis noi infracțiuni, care este genul acestor nelegiuiri.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0