Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cele 7 puncte ale lui Dodon, care dau totul peste cap - planul președintelui

© Sputnik / Rodion ProcaПрезидент Республики Молдова Игорь Додон
Президент Республики Молдова Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Igor Dodon a subliniat că propunerea de a institui sistemul electoral mixt este o decizie politică extrem de importantă, atât pentru cetățeni, cât și pentru sistemul politic moldovenesc, în general.

CHIȘINĂU, 18 apr — Sputnik. Vorbind despre intenția actualei guvernări de a modifica sistemul electoral actual (proporțional) în unul majoritar, bazat exclusiv pe circumscripții uninominale, Dodon a declarat că „scopul real al acestei așa-zise reforme" este „menținerea lor la putere".

Президент Игорь Додон - Sputnik Moldova
Podcasturi
Igor Dodon a propus instituirea sistemului electoral mixt

„Conform tuturor sondajelor sociologice, reiese că partidele din actuala coaliție vor acumula un scor foarte mic la următoarele alegeri parlamentare, unele dintre ele nici nu vor depăși pragul electoral. Iată de ce trecerea la sistemul de vot uninominal constituie pentru Guvernare un colac de salvare, le oferă șansa să treacă în Parlament pe circumscripții, iar apoi să încerce sa formeze o nouă majoritate prin coruperea deputaților", a scris președintele pe pagina sa de Facebook.

Dodon a menționat că se va opune trecerii la sistemul uninominal, deoarece „această inițiativă a Puterii este o provocare împotriva bazelor democratice ale statului, așa cum au fost ele formate de la Independență încoace".

În opinia lui Dodon, pozițai președinției „a găsit ecou pozitiv în rândul majorității cetățenilor, în societatea civilă, chiar și printre demnitarii din străinătate", ceea ce „înseamnă că există o largă poziție comună, care se împotrivește votului uninominal impus de puterea de la Chișinău".

Valeriu Ghilețchi - Sputnik Moldova
Votul uninominal nu va fi susținut de Grupul Parlamentar Popular European

Totodată, președintele constată cu îngrijorare „că liderii Coaliției de guvernare nu au intenția să renunțe la pseudoreforma lor și își propun să voteze proiectul de lege privind votul uninominal".

„Campania lor de promovare a uninominalului și declarațiile din ultimele zile, prin care au anunțat că au suficiente voturi pentru a-și vota proiectul, ne face să presupunem că ei vor trece de la vorbe la fapte, la una din următoarele ședințe ale Parlamentului", a mai scris Igor Dodon.

În opinia lui, votarea în Parlament a sistemului uninominal este, practic iminentă.

„După toate indiciile, Coaliția va vota uninominalul cu circa 55 de voturi sau mai mult", a anunțat Dodon.

„În asemenea condiții, eu, ca președinte ales de popor, sunt dator să iau o decizie prin care să combat în mod ferm proiectul Coaliției de guvernare. Să-l deturnez", a anunțat șeful statului, care a mai afirmat că în decizia sa a luat în considerare „solicitarea unei mari părți a populației țării, care dorește o reformă politică reală și echilibrată, în folosul cetățenilor".

Jurnalistul Dragoș Dumitriu în studioul Sputnik Moldova - Sputnik Moldova
Video
Jurnalist român: sistemul uninominal este condamnat din start la eșec

„Am ținut cont și de sugestiile venite din partea societății civile, din partea unor ambasadori și demnitari din Vest, dar și din Est. M-am consultat cu importanți lideri de opinie din țară", a dat asigurări președintele.

Planul lui Dodon constă din șapte puncte majore ce se referă la introducerea și funcționarea în țara noastră a sistemului electoral mixt.

„Acest sistem presupune că alegerea deputaților se va face după formula 50 la 50, atât pe liste de partid, cât și în circumscripții teritoriale", a subliniat politicianul.

În opinia lui, un asemenea sistem de votare păstrează virtuțile sistemului proporțional, dar favorizează și alegerea unui număr important de deputați independenți, la nivel raional și regional.

Principalele aspecte ale inițiativei sale sunt expuse în șapte puncte:

1. 51 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar alții 50 — pe circumscripții teritoriale.

Диктофон - Sputnik Moldova
VOX POPULI: Sistemul uninominal – ce cred oamenii despre inițiativa PD

2. Dintre cei 50 de deputați aleși pe circumscripții, propun ca jumătate să fie din diaspora și din regiunea transnistreană. Dat fiind faptul că în afara țării și in raioanele de est necontrolate de Chișinău se afla cel puțin o treime din cetățenii Republicii Moldova, consider că aceștia trebuie să fie reprezentați cel puțin de 25% din totalul deputaților în Parlament. Celelalte 25% vor fi din raioane și din Chișinău.

3. Votarea deputaților din Transnistria se va face în secții de votare deschise în raioanele și localitățile care se afla sub controlul constituțional al Guvernului Republicii Moldova, ca să fie un proces bine monitorizat de Comisia Electorală Centrală de la Chișinău. Precizez că fără implicarea și prezența cetățenilor din Transnistria, Parlamentul nostru nu poate fi integru ca reprezentare pe țară. Iar dacă vrem să întregim țara, trebuie să fim mai deschiși și politic, electoral.

4. Votul în diaspora să fie asigurat pentru două zile, astfel încât să fie facilitat accesul votanților aflați departe de secțiile de votare. Numărul secțiilor de votare urmează a fi stabilit in conformitate cu datele oficiale prezentate de către instituțiile de stat din țara unde se afla cetățenii moldoveni. Să aibă dreptul de vot toți cei care vor veni la secțiile de votare peste hotare. În acest sens, insist ca secțiile de votare peste hotare să fie asigurate cu 5000 de buletine de vot.

Iurie Roșca - Sputnik Moldova
Roșca: Sistemul uninominal înseamnă scoaterea transnistrenilor din câmpul legal

5. Pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat, propun un număr minim de semnături, de 600.

6. Studenții trebuie să obțină dreptul de a vota la locul de studii, în baza unui certificat eliberat de instituția de învățământ. În așa mod, majoritatea tinerilor își vor putea exercita comod dreptul de vot.

7. Reiterez poziția mea referitor la reducerea numărului de deputați de la 101 la 71.

„De azi înainte voi face uz de toată influența mea politică pentru a convinge diverși lideri autohtoni și partenerii din străinătate să se implice în promovarea votului mixt, să convingă Puterea să renunțe la votul uninominal și să accepte o opțiune de compromis — votul mixt", a menționat Dodon.

El se arată „convins că votul mixt, 50 la 50, întrunește cea mai mare susținere din partea cetățenilor țării, așa cum arată și unele sondaje de opinie", mai susține Igor Dodon.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0