Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Roșca: Sistemul uninominal înseamnă scoaterea transnistrenilor din câmpul legal

© Sputnik / Rodion ProcaIurie Roșca
Iurie Roșca - Sputnik Moldova
Abonare
Deși proiectul de lege privind implementarea votului uninominal ar putea stipula crearea câtorva circumscripții electorale pentru cetățenii din stânga Nistrului, autoritățile transnistrene nu vor permite funcționarea acestora în regiune.
Roșca: Sistemul uninominal înseamnă scoaterea transnistrenilor din câmpul legal

Jurnalistul Iurie Roșca a declarat în cadrul unei emisiuni la Sputnik Moldova că se știe foarte bine că autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului nu vor admite ca pe teritoriul regiunii să fie deschise secții de votare.

,,Acesta a fost principalul argument în favoarea sistemului proporțional adoptat în 1993 și a formări unei singure circumscripții la scară națională. Este o împingere înafara câmpului legal a cetățenilor din stânga Nistrului, iar, dacă sistemul uninominal va trece, atunci trecem într-o fază de degradare și mai mare'', mai spune Iurie Roșca.

Totodată, Iurie Roșca susține că nu există nici o țară în lume unde sunt locuri libere în Parlament, așa cum a declarat anterior șeful Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, fiind întrebat de jurnaliști cum vor fi create circumscripții electorale în stânga Nistrului, la care Andrian Candu a răspuns că, dacă nu se va ajunge la un consens cu autoritățile de la Tiraspol, atunci vor rămâne locuri libere în Legislativ.

Autor: Tatiana Cebotari

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0