Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Igor Dodon a propus instituirea sistemului electoral mixt

© Sputnik / Rodion ProcaПрезидент Игорь Додон
Президент Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a propus introducerea sistemului electoral mixt pentru alegerea Parlamentului Republicii Moldova
Igor Dodon a propus instituirea sistemului electoral mixt

CHIȘINĂU, 18 apr — Sputnik. Marți șeful statului a propus modificarea sistemului electoral din țara noastră în unul mixt.

Poprivit propunerii președintelui, Parlamentul ar urma să aibă doar 71 de deputați, dintre care 25 din diaspora și din regiunea transnistreană. De asemenea, el dorește ca 51 de deputați să fie aleși pe liste de partid, iar ceilalți 25 în circumscripții uninominale.

În Republica Moldova ar putea fi implementat sistemul mixt și nu uninominal - Sputnik Moldova
Video
În Moldova ar putea fi implementat sistemul electoral mixt, nu cel uninominal

În cazul în care deputații refuză să reducă numărul de locuri în Parlament, președintele propune ca toți ceilalți să fie aleși de asemenea în circumscripții uninominale.

Dodon a dat asigurări că proiectul său exclude posibilitatea ca deputații „să fie cumpărați”.

În propunerea lui Dodon este prevăzută o procedură mai facilă pentru votul în diaspora. În afara țării alegerile ar urma să dureze două zile, iar numărul de builetine de vot pentru fiecare secție de votare de peste hotare să fie majorat de la 3 la 5 mii.

Cetățenii din regiunea transnistreană vor vota în secțiile de votare care sunt deschise în localitățile ce se află sub controlul autorităților constituționale ale țării, a mai spus șeful statului.
„Cetățenii din Transnistria trebuie să fie prezenți în Parlamentul de la Chișinău", a declarat Igor Dodon.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0