Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Hârșâitul politician Băsescu este pus pe fapte: gata să se mute la Chișinău

© из личного архива автораКолуммнист Нику Гончар
Колуммнист Нику Гончар - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul președinte român a renunțat la șefia PMP. Unii susțin că el vrea să-și facă timp pentru a înființa un partid la Chișinău

Fostul președinte român Traian Băsescu a anunțat că demisionează din funcția de președinte al Partidului Mișcarea Populară după ce acesta a acces în Parlament. Decizia de a se retrage de la conducerea acestei formațiuni vine după ce în ultima perioadă Băsescu a purtat mai multe discuții cu fostul ministru moldovean al Apărării Anatol Șalaru, pe care Mihai Ghimpu l-a împins afară din Partidul Liberal. Cei doi au discutat despre crearea unui megapartid la Chișinău care ar coaliza toate mișcările și formațiunile politice unioniste și proeuropene din Republica Moldova.

Traian Băsescu Траян Бэсеску - Sputnik Moldova
Politică
Băsescu cedează șefia propriului partid unui basarabean

Ba mai mult, Nicolae Timofti, un alt unionist de la Chișinău, i-a acordat cetățenia moldovenească în vara anului trecut, când încă deținea fotoliul de președinte al Republicii Moldova. Presa a scris atunci că Băsescu și-a luat cetățenia țării noastre anume pentru a putea înființa un partid și a putea participa la alegerile pentru Parlamentul de la Chișinău.

Este adevărat că noul președinte de la Chișinău, Igor Dodon, i-a retras cetățenia moldovenească, dar Băsescu are mari șanse să o recupereze. Și este decis să facă asta. Băsescu deja l-a acționat în judecată pe Igor Dodon. Potrivit mai multor juriști, Băsescu, cel mai probabil, va câștiga procesul pentru că, chiar dacă Nicolae Timofti a admis niște nereguli la acordarea cetățeniei, acestea sunt problemele lui Timofti, nu ale lui Băsescu.

Traian Băsescu Траян Бэсеску - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Băsescu l-a dat în judecată pe Dodon

Așa că este foarte probabil că Traian Băsescu se pregătește să se mute la Chișinău, unde îl așteaptă o situație propice, un teren neexplorat electoral. Și asta pentru că Partidul Liberal nu mai acumulează nici două procente din voturile alegătorilor, dar dacă la alegeri va participa și Băsescu în fruntea unei formațiuni, atunci PL va acumula chiar doar două voturi: al lui Mihai Ghimpu și a lui Dorin Chirtoacă.

De Maia Sandu și de PAS-ul ei lumea a și uitat. Probabil că în alegerile din 2018 formațiunea ei nu va trece pragul parlamentar.

Octavian Racu - Sputnik Moldova
Proiectul Băsescu-Șalaru, un pericol pentru Maia Sandu și Andrei Năstase

Situația nu e cu nimic mai bună la Platforma DA. Și asta pentru că oamenii de afaceri Țopa au redus drastic finanțările pentru aceasta. O dovadă elocventă este problemele financiare pe care le are Jurnal TV. Oamenii care sunt mai inițiați susțin că problemele financiare ale acestei grupări politice și mediatice nu se vor opri aici. Dar fără bani, Platforma poate ajunge în situația ca nici să nu mai participe la alegerile parlamentare din 2018.

Dacă până în 2018 Băsescu își creează un partid politic la Chișinău, atunci el are șanse să rupă o bucată bună din plăcinta electorală a Republicii Moldova. El va fi în opoziție atât față de Vladimir Plahotniuc și PDM, cât și față de Igor Dodon și PSRM. Adică în opoziție atât față de putere, cât și față de opoziție. O situație mai prielnică nici că poate exista pentru fostul președintele al României.

Traian Băsescu Траян Бэсеску - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Curtea Constituțională se spală pe mâini în cazul cetățeniei lui Băsescu

Un singur lucru îl poate împiedica pe Băsescu să se instaleze la Chișinău și acest lucru este Partidul Democrat al lui Vladimir Plahotniuc. În condițiile acestui gol imens pe eșichierul de dreapta, PD este singura formațiune care se poate opune lui Igor Dodon și PSRM, care sunt în ascensiune. Din această situație, Partidul Democrat are doar de câștigat. Cei care sunt împotriva lui Dodon, și aici este vorba de jumătate din alegătorii moldoveni, respectiv, din societatea moldovenească, se vor aduna, și deja se adună, în jurul Partidului Democrat.

În felul acesta, PD și Vladimir Plahotniuc nu au niciun interes ca Băsescu să poposească pe meleagurile noastre. Nu știm însă dacă au și instrumentele necesare ca să se opună.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0