Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Curtea Constituțională se spală pe mâini în cazul cetățeniei lui Băsescu

© AFP 2024 / ABBAS MOMANITraian Băsescu Траян Бэсеску
Traian Băsescu Траян Бэсеску - Sputnik Moldova
Abonare
Serviciul de presă al Curții Constituționale a Republicii Moldova a anunțat că instituția a restituit sesizarea prin care a fost contestat decretul președintelui Igor Dodon ce prevede retragerea cetățeniei moldovenești acordată de către fostul președinte Nicolae Timofti lui Traian Băsescu.

CHIȘINĂU, 10 ian — Sputnik. Sesizarea prin care magistrații Curții au fost solicitați să verifice dacă decretul lui Igor Dodon este în conformitate cu norma constituțională a fost depusă de deputatul liberal-democrat Grigore Cobzac în data de 6 ianuarie 2016.

Curtea Constituțională a subliniat că „aceasta a fost depusă cu încălcarea competenţei stabilite expres de Legea Cetăţeniei Republicii Moldova".

Ambasadorul M.Gribincea - Sputnik Moldova
Politică
Ce șanse are Băsescu să-și păstreze cetățenia Republicii Moldova

Curtea a indicat faptul că articolul 41 din Legea Cetăţeniei Republicii Moldova prevede explicit procedura de contestare a decretelor preşedintelui Republicii Moldova în problemele cetăţeniei: „Decretul Preşedintelui Republicii Moldova în problema cetăţeniei poate fi atacat în Curtea Supremă de Justiţie în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare".

„Prin urmare, legalitatea retragerii cetăţeniei lui Traian Băsescu este de competenţa exclusivă a instanţelor judecătorești", a anunțat CCM.

Curtea a ținut să precizeze și faptul că astfel „a menţinut jurisprudenţa sa anterioară (a se vedea Decizia Curţii Constituţionale nr. 75 din 12 octombrie 2016 privind controlul constituţionalităţii articolului 41 din Legea Cetățeniei Republicii Moldova și a decretului Președintelui Republicii Moldova din 9 iunie 2016 privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova)".

Sursa citată mai informează că „potrivit articolului 6 alin. (1) din Codul Jurisdicţiei Constituţionale, Curtea soluţionează numai probleme ce ţin de competenţa sa", iar „dacă în procesul examinării apar chestiuni de competenţa altor organe, Curtea remite acestora materialele sau comunică faptul părţilor şi organelor interesate, dând explicaţiile de rigoare".

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0