Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Proiectul Băsescu-Șalaru, un pericol pentru Maia Sandu și Andrei Năstase

© Sputnik / Мирослав РотарьOctavian Racu
Octavian Racu - Sputnik Moldova
Abonare
La Chișinău se coace ideea creării unei noi mișcări politice de „dreapta", care ar avea drept locomotive figurile fostului ministru al Apărării din Republica Moldova și fostului președinte al României.

Dispariția din spațiul public a Maiei Sandu și a Platformei Demnitate și Adevăr, precum și criza acută de imagine care macină Partidul Liberal, creează premise pentru apariția unui nou proiect politic „de dreapta". Acesta ar putea să consolideze rămășițele electoratului PL și PLDM.

Anatol Șalaru - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Confirmat: Șalaru vrea să scoată PL din viața politică a Republicii Moldova

Carisma lui Traian Băsescu, care încă mai dispune de capital de imagine și se bucură de simpatia unor moldoveni, dar și plasarea fostului ministrul al Apărării în calitate de „fațetă curată" a Partidului Liberal, ar putea înghiți „din fașă" proiectele politice DA și PAS. Acestea din urmă, se pare, lunecă spre declin, înainte să reușească să se manifeste plenar în spațiul public și asta se întâmplă din cauza lipsei unor personalități capabile să iasă în evidență.

Teama liderilor Partidului Liberal că Băsescu ar intenționa să preia electoratul PL-ului este lipsită de temei. Judecând după sondaje, partidul condus de Mihai Ghimpu a pierdut deja susținerea electoratului, care a „migrat" spre Platforma DA și PAS. Prin urmare, un nou proiect „de dreapta" nu mai reprezintă o amenințare pentru PL, ci pentru Andrei Năstase și Maia Sandu, în calitatea lor de politicieni aflați la început de cale.

Гимпу Шалару Ghimpu Salaru - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Palma pe care i-a tras-o Anatol Șalaru lui Mihai Ghimpu

În ce măsură cei doi (Năstase și Sandu) ar cădea de acord să ocupe locuri secunde sau terțe, „la umbra" lui Șalaru și Băsescu? E suficient să ne amintim cât de anevoioase au fost negocierile pentru stabilirea unui candidat unic din partea „opoziției proeuropene" în ajunul alegerile prezidențiale, ca să înțelegem că e puțin probabil ca Sandu și Năstase să accepte alinierea la un nou proiect politic în calitate de simpli suporteri.

E adevărat că Maia Sandu și Andrei Năstase s-au pronunțat public împotriva retragerii cetățeniei fostului președinte român. Însă o astfel de poziție este mai curând una de conjunctură. Atitudinea celor doi față de fostul președinte român s-ar putea schimba foarte rapid, dacă acesta din urmă va anunța crearea unui nou partid politic.

Care ar fi miza proiectului Șalaru-Băsescu?

Pentru fostul ministru al Apărării a devenit clar faptul că PL este o corabie naufragiată, condamnată să părăsească marea politică după alegerile parlamentare din 2018. Pentru Șalaru un nou partid politic ar fi singurul colac de salvare pentru rămânerea sa în marea politică.

Pentru Băsescu, un proiect politic de succes la Chișinău ar putea deveni o trambulină pentru relansarea sa în politica de la București și consolidarea Mișcării Populare în România. Nu este exclus faptul că noul proiect din Republica Moldova va purta aceeași denumire cu formațiunea lui Băsescu din România.

Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Politică
Șalaru dezvăluie ce i-a făcut Ghimpu lui Chirtoacă

Cei doi (Șalaru și Băsescu) nu își fac prea multe iluzii: unirea Republicii Moldova cu România rămâne a fi un proiect utopic, exact așa cum rămâne a fi utopică aderarea Moldovei la UE și NATO. În pofida acestui fapt, toate aceste elemente vor constitui principalele teze ale programului politic al noii formațiuni. Totodată, sarcina primordială a noului „cuplu" politic nu constă în „răsturnarea sistemului" sau în promovarea unei anumite direcții în politica externă, ci exploatarea unui segment electoral cu simpatii euro-atlantiste și unioniste pentru salvgardarea celor doi politicieni.

În acest sens, e puțin probabil ca proiectul Băsescu-Șalaru să-și propună să adopte o direcție de confruntare cu actualul guvern și actuala majoritate parlamentară. Dimpotrivă, cei doi vor căuta să se acomodeze la realitățile politice existente, să coabiteze cu actuala putere, limitându-se la o confruntare simbolică și identitară cu președintele Igor Dodon, cel puțin până în momentul în care ar apărea un context favorabil pentru răsturnarea actualei guvernări într-o eventuală situație de criză majoră, despre care, cel puțin, la ora actuală, e greu să judecăm sau să admitem că s-ar putea produce. Din aceste considerente Maia Sandu și Andrei Năstase ar putea să respingă ideea aderării formațiunilor pe care le conduc la proiectul Șalaru-Băsescu.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0