Nu încercați să schimbați lumea, schimbați-vă pe voi înșivă

© Sputnik / Miroslav RotariВладимир Новосадюк
Владимир Новосадюк - Sputnik Moldova
Abonare
Editorialistul Sputnik încearcă să analizeze două evenimente care s-au desfășurat cumva în același timp: vizita lui Igor Dodon la Moscova și preluarea puterii de Donald Trump. Istorii diferite care nu pot fi comparate, dar asemănătoare dacă le privim ca importanța pe car o comportă una pentru Moldova, iar alta pentru SUA.

Din mai multe considerente, vizita lui Igor Dodon la Moscova este discutată de mulți în Republica Moldova la fel de furtunos cum au reacționat și unii șefi de stat europeni și establishment-ul american la declarațiile făcute de președintele ales al SUA, Donald Trump, înainte de ceremonia de inaugurare.

Este logic să vă întrebați: Ce are una cu alta?

Îmi permit să afirm totuși că cele două evenimente au o legătură și încă una evidentă.

Configurația mondială este în schimbare

Igor Dodon la Moscova - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Dodon pledează pentru un dialog constructiv și pragmatic cu Rusia

În primul rând: Igor Dodon, în cadrul întrevederii cu președintele Rusiei Vladimir Putin, a declarat clar că parteneriatul Republicii Moldova cu Rusia trebuie să devină unul strategic.

Aceeași idee președintele moldovean a repetat-o în interviul acordat în exclusivitate directorului general al Agenției Internaționale de Presă "Rossia Segodnea", Dmitri Kiseliov, care a fost difuzat la radio Sputnik Moldova: "În ultimii șapte ani, în politica externă a Republicii Moldova s-a produs un derapaj spre integrarea europeană, a Europei, a Occidentului. A fost îmbrățișat un limbaj antirusesc. Noi am fost împotriva acestei politici și întotdeauna am spus că parteneriatul strategi cu Rusia trebuie să fie o prioritate".

În al doilea rând: În recentul său interviu pentru The Times și Bild, Donald Trump a spus că NATO este o organizație învechită, a susținut ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și l-a acuzat pe cancelarul german, Angela Merkel, că desfășoară o politică "catastrofală". Ca rezultat, politicienii europeni s-au năpustit asupra lui Trump.

În special, președintele Franței, François Hollande a declarat pentru CNN: "Președintele ales al SUA nu ar trebuie să se implice atât de deschis în politica externă a altor state. Europa nu are nevoie de sfaturi din exterior care să-i spună ce să facă".

La recette de la victoire de Trump - Sputnik Moldova
Republica Moldova
De ce ambasadorul Moldovei în SUA nu va participa la inaugurarea lui Trump

Cancelarul Germaniei (țara care, de fapt, este prima vioară în UE), Angela Merkel, a declarat: "Noi, europenii, singuri ne vom decide soarta, care se află în mâinile noastre".

Pornind doar de la aceste declarații ale politicienilor occidentali putem să tragem o concluzie evidentă: UE este furioasă înțelegând că țările europene nu vor mai putea să trăiască ca înainte, sprijinindu-se, cum au făcut-o până astăzi, pe o alianță trainică cu o supraputere, așa cum sunt SUA.

Cum s-ar zice: fosta-i lele. La toate acestea trebuie să mai adăugăm problemele economiei europene care se conturează într-o perspectivă apropiată. Donald Trump intenționează, în special, să oprească pătrunderea pe piața americană a produselor BMW și ale altor giganți europeni. Spre exemplu, el i-a propus concernului BMW să se extindă capacitățile de producție în SUA și să renunțe la ideea de a construi o fabrică în Mexic. Dacă nemții de la BMW nu acceptă propunerea lui Trump, atunci mașinile produse în Mexic vor fi impozitate cu 35 la sută din valoarea lor.

Și iată aici trebuie să ne întrebăm: este oare corect ca Republica Moldova să mizeze doar pe UE și să neglijeze colaborarea și aprofundarea acestei colaborări cu Federația Rusă?

Oare politicienii moldoveni au uitat de un adevăr vechi de când lumea: nu pune toate ouăle într-un singur coș.

Este necesar să lărgim cooperarea cu Rusia?

Президент Молдавии И. Додон дал интервью гендиректору МИА Россия сегодня Д. Киселеву - Sputnik Moldova
Politică
Dodon: nu sunt împotriva UE, dar să nu ni se impună ceea ce nu ne convine

Negocierile lui Igor Dodon cu Vladimir Putin au arătat că Rusia pentru Moldova este un partener important. În același timp, Vladimir Putin a menționat că "mult va depinde de relațiile pe care Republica Moldova le va avea cu Uniunea Europeană".

Analizând toate aceste realități, sunt evidente următoarele: Moldova trebuie să mențină relațiile cu UE, dar trebuie ca imediat să extindă cooperarea cu Rusia.

Nu vreau să fac pe profetul, dar nu pot să nu observ, vorbind voalat, că perspectivele sumbre ale UE ar trebuie să le pună în gardă pe autoritățile Republicii Moldova. Căci în fiecare zi este tot mai evident că începe sfârșitul UE.

Zilele trecute am auzit declarațiile dure ale premierului Marii Britanii, Theresa May, privind relațiile cu UE. Dar și Donald Trump, aprobând Brexitul lasă să se înțeleagă fără echivocuri care sunt perspectivele Uniunii Europene.

Autoritățile Republicii Moldova însă o țin una și bună: integrare europeană, integrare europeană, integrare europeană… Domnilor, deschideți ochii. Nu procedați asemenea struțului, care bagă capul în nisip.

Lumea este într-o schimbare vertiginoasă. Nu putem să continuăm să trăim cu ziua e ieri. Vrem sau nu vrem să recunoaștem, dar realitățile sunt următoarele: pentru UE, problemele Moldovei nu mai sunt o prioritate. Comunitatea europeană de s-ar lămuri cu problemele ei.

Телеканал Russia Today - Sputnik Moldova
Postările RT, blocate de Facebook până la inaugurarea lui Trump

Cred că este timpul să încetăm să mai facem tot felul de speculații. Ci, pur și simplu, să încercăm să vedem care sunt perspectivele Republicii Moldova în noile realități. Și să punem corect accentele, să nu mai gândim rudimentar.

Un cititor atent ar putea să se întrebe: dar de ce autorul face această paralelă între Dodon și Trump. Pentru că și unul și altul se gândesc la interesele țărilor lor. Pentru prima oară în istoria recentă, doi președinți ai două țări, care sunt departe una de alta, și-au anunțat dreptul de a se îngriji, în primul rând, de propriul popor. Iată ce au în comun cei doi lideri.

Lumea de crudă și egoistă. Asta este esența evoluției umane: cu cât înaintează mai mult în timp, cu atât este mai dură.

Dar să nu încercați să schimbați lumea, schimbați-vă pe voi înșivă. Ascultați ce spun profeții.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0