Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Dodon: nu sunt împotriva UE, dar să nu ni se impună ceea ce nu ne convine

© Sputnik / Григорий Сысоев / Accesați arhiva multimediaПрезидент Молдавии И. Додон дал интервью гендиректору МИА "Россия сегодня" Д. Киселеву
Президент Молдавии И. Додон дал интервью гендиректору МИА Россия сегодня Д. Киселеву - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a menționat că țara sa va continua cooperarea în interesul Moldovei.

CHIȘINĂU, 18 ian — Sputnik. Igor Dodon și Dmitri Kiselev au discutat în cadrul interviului exclusiv despre problemele migranților de muncă.

„În Rusia muncesc oficial circa 500 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Circa 50 de mii de cetățeni de-ai noștri, care se află acum în Moldova, au interdicție de intrare în FR. Încălcările sunt diferite, dar în fond acestea sunt încălcări ale politicii migraționale. Ieri am convenit în principiu că, în cazul în care nu sunt încălcări grave, nu este vorba de vreo infracțiune, vom căuta soluții pentru ca ei să poată reveni în FR", a menționat președintele Republicii Moldova, Igor Dodon în Interviul acordat directorului general al AIP ”Possia Segodnya”, Dmitri Kiselev.

Пресс-конференция президента Республики Молдова И.Додона - Sputnik Moldova
Politică
Dodon: Avem nevoie de un parteneriat strategic cu Rusia

Anual, migranții moldoveni trimit în țară aproape un miliard de dolari, sumă care, potrivit președintelui RM, constituie aproximativ jumătate din bugetul statului. Ceea ce constituie mai mult decât investițiile străine.

„Evident, noi urmărim foarte atent situația migranților noștri și îi vom ajuta. Sunt foarte bucuros că Vladimir Vladimirovici a abordat detaliat această problemă", a menționat Dodon.

„Am pierdut 50% din exporturile în FR. Totodată, livrările producției moldovenești pe piața europeană nu au sporit. Nu am obținut nimic. Însă producătorii noștri s-au confruntat cu o altă problemă: piața noastră a fost deschisă pentru producătorii europeni", a declarat Dodon.

„Anul trecut ne-au fost livrate o mie și jumătate de tone de mere, câteva mii de tone de struguri. Aceasta înseamnă minus 20 — 30 de mii de locuri de muncă. Situația este aceeași și în cazul produselor lactate, a altor produse. Au sporit de 2 — 3 ori livrările de vin în Europa. Însă ce înseamnă aceasta. Dacă anterior erau livrate 100 de sticle, creșterea de 2 — 3 ori înseamnă 300 — 400 de sticle. Este incomparabil cu volumul pe care noi îl putem produce, pe care UE nu-l va cumpăra niciodată. Aceasta înseamnă iarăși pierderea locurilor de muncă", a spus Dodon.

Пресс-конференция президента Республики Молдова И.Додона - Sputnik Moldova
Politică
Dodon a făcut public planul său ambițios privind relațiile moldo-ruse

Acesta a prezentat o statistică deloc îmbucurătoare:

„În fiecare zi, din Moldova pleacă oficial 109 persoane. Astăzi numărul pensionarilor este de 700 de  mii, iar al persoanelor angajate în câmpul muncii — de 650 de mii. Trebuie să creăm urgent locuri de muncă. Trebuie să revenim pe piața rusească. Anul trecut investițiile au fost de câteva ori mai mici. Acordul de Asociere nu ne-a oferit nici un fel de privilegii pentru atragerea investitorilor străini", a adăugat președintele RM.

Liderul moldovean se află întro vizită oficială în Rusia, prima vizită întreprinsă în afara țării de la învestirea sa în funcție. Marți, Igor Dodon a avut o întrevedere cu președintele FR, Vladimir Putin.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0