Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cum se va repercuta victoria lui Trump asupra alegerilor din Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariВладимир Новосадюк
Владимир Новосадюк - Sputnik Moldova
Abonare
Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA va influența direct situația geopolitică din lume, inclusiv și procesele din Moldova, consideră editorialistul Sputnik Moldova.

Victoria senzațională a lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA a demonstrat întregii lumi câteva lucruri mai puţin evidente până la acest moment.

Primul: Tehnologiile IT și alte mijloace moderne de influențare a electoratului s-au consumat. Să ne amintim că de partea Hillary Clinton a fost nu doar întreaga forță a presei americane, reprezentanții vedetelor din showbiz și alte personalități marcante.

Дональд Трамп и Хиллари Клинтон - Sputnik Moldova
Influențați de presa mainstream, europenii o simpatizează pe Clinton

Al doilea: Victoria lui Trump în SUA va influența în curând raportul geopolitic de forțe. E foarte probabil ca adversarii de altădată să devină prieteni, iar prietenii — dușmani. Desigur, nu vorbesc neapărat de o schimbare radicală a vectorului politic al SUA. Acest lucru este imposibil, dacă ţinem cont că în această țară există un sistem clar și funcțional. Însă ceea ce s-a întâmplat în această noapte a demonstrat că în confruntarea dintre establishment-ul american și societate, victoria a fost de partea celei din urmă. Probabil, cetățenii americani au obosit de conflictele dintre mai marii acestui stat.

În mandatul lui Trump ne-am putea aștepta la o restabilire a relațiilor ruso-americane

În acest context, merită atenţie unele declarații ale proaspăt alesului președinte al Statelor Unite despre restabilirea deplină a relațiilor ruso-americane. Într-un interviu oferit publicației italiene Corriere della Sera, acesta a declarat că este gata să-l invite pe Vladimir Putin la Washington.

Президент Соединенных Штатов Америки (США) Барак Обама - Sputnik Moldova
Trump i-a învinuit pe Obama și Clinton de eșecul politicii externe americane

"Nu am nicio problemă în această privință. Pot face acest lucru", a declarant Trump, răspunzând la o întrebare a influentei publicații, care a publicat un amplu interviu cu acesta.

Trump a comentat declarația lui Vladimir Putin, făcută în cadrul forumului economic internațional de la Sankt Petersburg, președintele rus afirmând: "Domnul Trump a declarant că este gata să restabilească relațiile ruso-americane. Nu e nimic rău aici? Salutăm acest lucru".

Trump a răspuns în comentariul său: „Cred că ceea ce el (Putin) a spus e corect. Cred că trebuie să menținem relațiile. Cred că trebuie găsirea unui numitor comun cu Rusia ar fi un lucru minunat și ar avea o influență pozitivă pentru întreaga lume".

De ce am amintit atât de detaliat despre declarația lui Donald Trump privind disponibilitatea sa de a restabili relațiile ruso-americane? Pentru că în cazul în care acest lucru se va întâmpla, se vor schimba accentele și în politica europeană. În special, în ceea ce privește NATO.

Îmi revin în memorie declarațiile făcute de Donald Trump într-un interviu pentru New York Times: "Am câteva întrebări în ceea ce privește NATO. În primul rând, este o organizație învechită. Aceasta a fost înființată cu decenii în urmă, când eram o cu totul altă țară. Şi amenințarea era alta — Uniunea Sovietică, mult mai puternică decât Rusia modernă".

Protest anti-NATO - Sputnik Moldova
Politică
General francez: NATO trebuie lichidat. Europenii să se alieze cu Rusia

Apropo, el a subliniat în continuarea acestui gând: "Puteți include sau exclude țările din NATO. Însă este nevoie să ne concentrăm asupra terorismului, care reprezintă astăzi principala amenințare. Anterior ați avut soldați și atunci când începeați un război, știați cine este inamicul. Astăzi habar nu avem cine e". În afară de aceasta, Trump a atenționat că Statele Unite alocă astăzi resurse imense pentru finanțarea NATO.

Moldova iese din sfera de influență a occidentului

Al treilea: Victoria lui Trumpa în SUA, în opinia mea, ar putea să aibă repercusiuni asupra alegerilor prezidențiale din Moldova. De ce? Din motivele enumerate mai sus.

Atrageți atenția în ce măsură a fost acaparat internetul de către Maia Sandu pe ultima sută de metri a campanie. Uneori ai impresia că aceasta ar putea să se ivească şi dintr-o simplă priză electrică.

Turul doi al alegerilor prezidențiale în Moldova - Sputnik Moldova
Politică
Dodon sau Sandu; alege-ți președintele pe Sputnik

Se pare însă că internetul și tehnologiile IT nu mai au acea forţă de influenţă precum părea odinioară. Establishment-ul nostru, deşi este greu să-i califici astfel pe cei care consideră că fac parte din acesta, ca şi în SUA, au intrat într-un clinci cu societatea civilă din Moldova. Iată de ce rezultatul de astăzi din SUA, probabil, vor lovi dureros interesele acestora.

În afară de aceasta, după evenimentele din noaptea trecută, liderii statelor europene vor începe să se distanțeze de politica promovată anterior de SUA pe continentul european. Acest lucru presupune că statele europene vor scoate în prim plan interesele naționale, nu executarea unor sarcini abstracte impuse de aliații săi de dincolo de ocean.

Procesului "pierderii interesului", dacă mă pot exprima aşa, de către europeni va atinge și Moldova. De ce să cheltuieşti banii pentru un altstat, când trebuie să lupţi cu problemele importante aflate la ordinea zilei — migrația, criza bancară, consolidarea economiei etc.

Ar trebui să ne așteptăm la îmbunătățirea relațiilor moldo-ruse?

În același timp, în opinia mea, victoria lui Trump va permite îmbunătățirea relațiilor ruso-americane, care s-au deteriorat din cauza lipsei unei viziuni de perspectivă a fostei administrații. Anume în acest caz Moldova ar avea de câștiga.

Relațiile tradiţionale moldo-ruse, care au ajunsă la un nivel critic, ar putea să obțină acum un nou conținut.

Заседание Совета Федерации РФ - Sputnik Moldova
Rusia
Kosaciov despre alegerile din Moldova: acestea trebuie să fie pro-moldovenești

Rusia a fost întotdeauna un partener strategic al Moldova și a tratat cu respect integritatea ei teritorială. În aceste timpuri când se confruntă cu dificultăţi economice, Moldova are nevoie de colaborarea cu vechii parteneri. urmând această cale, Moldova va putea ridica nivelul de trai al populaţiei.

iar acum, doamnelor și domnilor, decideți, cui îi veți oferi votul în această duminică. Candidatului, care se poziționează drept pro-rus sau candidatului care și-a declarat orientarea pro-occidentală.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacţiei Sputnik.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0