CHIŞINĂU, 7 nov — Sputnik. Potrivit datelor sondajului Sputnik.Opinii, realizat de compania de investigații Ifop la comanda Agenției de presă și radio Sputnik, majoritatea locuitorilor Franței (56%), Spaniei (55%), Italiei (53%), precum şi 50 la sută dintre germani, 47% dintre polonezi și 36% dintre britanici ar dori ca Hillary Clinton să ajungă președinte al SUA. Totodată, potrivit ultimelor date, americanii înșiși îşi împart aproape deopotrivă susținerea între Donald Trump și Hillary Clinton.
Decalajul de opinie este un rezultat al campaniei informaționale declanșate de mass-media internaționale în susținerea lui Clinton. Acest fapt este confirmat de minimum trei sondaje realizate de companii prestigioase de cercetare, potrivit cărora „majoritatea americanilor sunt conştienţi de tendinţa mediilor de informare de a promova candidatura lui Hillary Clinton la președinție”.
Opinii similare exprimă şi experţii europeni:
Xavier Moreau, redactorul site-ului web de geopolitică Stratpol: „Nu există nici un dubiu. Clinton este candidatul sistemului, iar mass-media occidentale susțin acest sistem".
Diana Jonhstone, jurnalistă și scriitoare americană, a comentat rezultatele sondajului din Franța: „Trebuie să vă spun că această cifră mi se pare destul de redusă, ținând cont de întreaga propagandă a mass-media împotriva lui Trump și în favoarea lui Clinton… faptul că doar 56% o preferă pe Clinton demonstrează o anumită împotrivire a francezilor".
François-Bernard Huyghe, expert în domeniul comunicațiilor, a comentat rezultatele sondajului din Franța: „Acest lucru înseamnă mai curând „antitrumpism" decât susținere a lui Clinton, având în vedere că mass-media franceze vorbesc permanent de gafele lui Trump, despre sexismul lui Trump, despre vulgaritatea lui Trump, despre agresivitatea lui Trump. Iar prin această prismă francezii l-au respins pe Trump; întemeiat sau nu — aceasta este deja altă temă. Eu sunt mai curând uimit că, în pofida a ceea ce vedem în mass-media, numărul francezilor care nu-l simpatizează pe Trump nu a atins 90%".
Totodată, printre europeni este destul de mare şi procentul celor care nu-l doresc președinte al SUA pe nici unul dintre cei doi candidați. Acest indice este deosebit de înalt în Marea Britanie (46%), ceea ce depăşeşte cu mult numărul celor care, potrivit sondajului, o preferă pe Clinton (36%). În Germania, „împotriva tuturor” s-au pronunţat 40% dintre respondenți, în Spania – 31%, în Italia – 30%, iar în Franța și Polonia – câte 26%.
La întrebarea „Pe cine ați dori să-l vedeți ca viitor președinte al SUA?”, doar 3% dintre spanioli, 4% dintre germani, 5% dintre francezi, 6% dintre polonezi, 8% dintre italieni și 10% dintre britanici au răspuns că ar vrea să-l vadă președinte pe Donald Trump. Au răspuns „nu știu”: 6% dintre germani, 8% dintre britanici, 9% dintre italieni, 11% dintre spanioli, 13% dintre francezi și 21% dintre polonezi.
Sondajul a fost realizat la comanda Agenției de Presă și Radio Sputnik de cea mai veche companie franceză de investigații Ifop, în perioada 22 — 26 octombrie 2016, în Germania (1000 pers.), Italia (1002 pers.), Franța (1004 pers.), Spania (1001 pers.), Polonia (1012 pers.) și Marea Britanie (1012 pers.). Eșantionul reprezintă populația pe criterii de gen, vârstă și geografie. Marja de eroare în total pe țară este de 3,1% cu o probabilitate de încredere de 95%.
*Compania „Rasmussen Reports" a publicat la 18 octombrie un studiu în care se arată că 56% dintre respondenți au declarat că „mulți reprezentanți ai mass-media stăruie în activitatea lor asupra faptului ca Clinton să devină președinte". Cu o astfel de opinie nu sunt de acord doar 26% dintre respondenți, iar 18% nu au o opinie univocă. Potrivit datelor sondajului realizat de Universitatea Suffolk și USA Today, 75% dintre respondenți au declarat că, în opinia lor, mass-media o susțin pe Clinton, iar 7,9% — pe Trump. Rezultate asemănătoare a demonstrat și sondajul AP/GfK: 56% dintre respondenți au declarat că mass-media au o atitudine preconcepută față de Donald Trump (montează auditoriul împotriva acestuia), iar 37% consideră că reflectarea cursei electorale în mass-media este echilibrată.
Despre proiectul Sputnik.Opinii (Sputnik.Mnenia)
Proiectul internațional de studiere a opiniei publice a demarat în ianuarie 2015. Partener al proiectului sunt cunoscutele companii de investigații „Populus" şi Ifop, una dintre cele mai vechi companii franceze care realizează sondaje de opinie. În cadrul proiectului Sputnik.Opinii sunt realizate cu regularitate sondaje de opinie în țările Europei și în SUA privind cele mai actuale probleme sociale și politice.
Sputnik (sputniknews.com) este o Agenție de Presă și Radio cu filiale multimedia în zeci de țări ale lumii. Sputnik dispune de site în peste 30 de limbi, emisie radio digitală și analogică, aplicații mobile și conturi pe rețelele de socializare. Abonații Sputnik beneficiază 24 de ore din 24 de știri în limbile engleză, arabă, spaniolă și chineză.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>