Trump i-a învinuit pe Obama și Clinton de eșecul politicii externe americane

© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimediaПрезидент Соединенных Штатов Америки (США) Барак Обама
Президент Соединенных Штатов Америки (США) Барак Обама - Sputnik Moldova
Abonare
Donald Trump a învinuit administrația SUA de eșecul politicii externe americane, care a provocat instabilitate și insecuritate în Orientul Apropiat și Europa.

CHIȘINĂU, 22 iul — Sputnik. Candidatul pentru funcția de președinte al SUA din partea Partidului Republican, Donald Trump, l-a învinuit pe actualul președintele Barack Obama și fostul secretarul de stat Hillary Clinton de eșecul politicii externe a SUA.

„Cetățenii noștri s-au ciocnit nu doar cu o catastrofă la ei acasă, dar resimt și umilințele, una după alta, la nivel internațional", a declarat Trump în discursul său ținut la Congresul Partidului Republican din Cleveland. Trump a reamintit atentatul din Benghazi, în urma căruia au decedat patru americani, inclusiv ambasadorul Libiei.

"America este astăzi într-o insecuritate mai mare, iar lumea este mult mai instabilă, din momentul în care Obama a luat decizia de a o delega pe Hillary Clinton la conducerea politicii externe americane", a declarat Trump.

Кандидат в президенты США от Республиканской партии Дональд Трамп в штате Индиана - Sputnik Moldova
Trump: țările aflate sub protecția SUA trebuie să plătească

Acesta a învinuit administrația americană pentru încheierea "celui mai prost acord din istorie" cu Iran în privința programului nuclear. O altă umilință ar reprezenta așa-numita „linie roșie" din Siria, trasată de Obama, prin care întreaga lume a înțeles că aceasta este lipsită de sens — a adăugat Trump, referindu-se la evenimentele din anul 2013, când Rusia a convins SUA să nu bombardeze Siria, în schimbul distrugerii armelor chimice din această țară.

Trump a declarat că în 2009, când Clinton a devenit secretar de stat, nici nu exista așa-numitul Stat Islamic, Libia colabora cu SUA, în Egipt era pace, în Irak nivelul violenței era scăzut, Iranul era „pus la zid" prin sancțiuni, iar „situația din Siria se afla sub control".

"Ce avem după patru ani de Clinton? ISIS s-a răspândit în întreaga regiune și lume, Libia este ruinată… Egiptul se află în mâinile radicalilor din mișcarea „Frații Musulmani", ceea ce a determinat militarii să preia controlul. Irakul este în haos. Iranul este pe cale să-și creeze propria armă nucleară, Siria este cuprinsă de război civil și criza refugiaților care amenință Occidentul", a declarat Trump. Potrivit lui, miliarde de dolari și pierderea a mii de vieți au dus la o mai multă instabilitate în regiune.

„Aceasta este moștenirea Hillary Clinton: moarte, distrugeri și neputință", a declarat Trump.

Fluxul de știri
0