CHIȘINĂU, 9 nov — Sputnik. Ministerul Economiei al RM constată o devalorizare nesemnificativă a leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA și o cedare mai pronunțată față de euro. De la începutul anului 2016, leul moldovenesc a cedat în expresie nominală 0,5% în fața dolarului și 3,2% în fața monedei europene.
Specialiștii din cadrul Ministerului Economiei menționează că factorii principali care au generat la această dinamică sunt reducerea exporturilor și a transferurilor bănești din partea cetățenilor RM aflați peste hotare. Printre alte cauze care au influențat piaţa valutară internă, experții evidențiază fluctuațiile dolarului pe arena internațională și politica monetară dură a Băncii Naționale a Moldovei.
În ce valută să ne păstrăm economiile?
Experții în economie consideră că, în condițiile care s-au creat în Moldova, problema păstrării economiilor în diferite conturi valutare este mai actuală ca niciodată.
Conform statisticii, majoritatea populației nici nu are ce pune la păstrare. Iar cei care dispun de mulți bani, de regulă, știu cum să-i păstreze.
Cel care au intrat de curând în posesia unei sume mari se orientează, de obicei, la experiența cunoscuților sau a partenerilor de afaceri. Experții subliniază că, de regulă, sumele importante sunt păstrate în diferite active, adică în diferite valute.
Alegerile din SUA și cursul valutar
În comentariul său pentru Sputnik, expertul în economie Viorel Gîrbu a declarat că în ultima săptămână euro a crescut semnificativ față de dolar. Specialistul a atras atenția asupra faptului că anterior fusese înregistrată o tendință inversă în raportul euro — dolar.
„Fără îndoială, toate acestea se reflectă și asupra valutei naționale. Nimeni nu știe cum va evolua pe viitor situația pe piața valutară. Acest proces este influențat de mai mulți factori. Principalul dintre aceștia fiind alegerile din SUA. Rezultatele cursei electorale se vor răsfrânge desigur și asupra poziției celor două valute de bază", a spus Gîrbu.
Expertul susține că, pornind de la această realitate, cea mai bună variantă este investiția în diferite valute. Gârbu a menționat că merită atenție nu doar dolarul american și euro, ci și lira sterlină sau francul elvețian.
„În orice caz însă banii trebuie păstrați în acea valută care are o anumită cotație pe piață", a specificat economistul.
Să schimb sau să nu schimb?
Potrivit lui Gîrbu, dacă situația în Moldova va rămâne stabilă în plan politic și economic, este mai bine ca economiile acumulate în lei să nu fie schimbate în valută, și să fie păstrate la bancă, ceea ce va aduce un venit oarecare.
„Acest lucru se referă la cei care nu au sume prea mari. Cei care dețin sume importante ar fi mai bine să se asigure și să-și păstreze banii în câteva conturi valutare", a spus Gîrbu.
Referindu-se la tendințele leului moldovenesc către sfârșitul anului în curs, expertul a menționat că nu se așteaptă mari schimbări.
„La ora actuală leul este destul de stabil față de valutele principale. Având în vedere faptul că FMI a adoptat o decizie pozitivă privind Moldova, bugetul republicii s-ar putea completa cu valută până la sfârșitul anului, iar acest lucru va consolida și mai mult leul moldovenesc", a conchis economistul.
În opinia acestuia, stabilitatea leului este legată anume de economia slabă a Moldovei. Iar dacă leul moldovenesc se va deprecia, lucrul acesta se va produce într-un ritm foarte lent.
Anterior, specialiștii din cadrul Ministerului Economiei au prognozat că în următorii ani leul moldovenesc va continua să se devalorizeze în raport cu dolarul american.
În anul curent cursul mediu de schimb al valutei naționale este de circa 20 de lei pentru un dolar american.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>