Lumea se află în pragul unui colaps economic. FMI cere implicarea guvernelor

© Sputnik / Павел Лисицын / Accesați arhiva multimediaCriză, bănci
Criză, bănci - Sputnik Moldova
Abonare
Fondul Monetar Internațional anunță că ne aflăm în pragul unei noi crize financiare globale. Datoriile statelor naționale au atins cifra de 152.000 de miliarde de dolari.

CHIȘINĂU, 7 oct – Sputnik. Reprezentanții Fondului Monetar Internațional susțin că datoriile statelor naționale se ridică la 152 de mii de miliarde de dolari, ceea ce constituie de două ori mai mult decât economia globală, fiind stabilit astfel un nou record, informează Financial Times, citat de Mediafax.

Vitor Gaspar, director în cadrul FMI susține că datoria globală a atins un nou record și se află în continuă creștere.

Situația social-economică, migrație, economie - Sputnik Moldova
FMI: România, în prag de colaps. Cât de gravă e situația Moldovei

”Valorile evidențiază paradoxul aparent între rata foarte mică a dobânzii impusă de multe bănci centrale care încearcă să încurajeze împrumutul și să revitalizeze economia şi pericolul nivelului exagerat al datoriilor. Datoria globală a atins un nou record şi creşte”, susţine Gaspar.

FMI avertizează că în unele state nivelul de împrumut al unor companii este prea ridicat, iar datoriile private sunt o piedică în calea refacerii economiei globale, ceea ce ar putea genera o criză financiară.

„Monitorul Financiar arată că orice creștere rapidă ale datoriilor private sfârșesc, adeseori, în crize financiare. Recesiunile financiare sunt mai lungi și mai complicate decât cele normale”, a declarat acesta.

În perioada 2002 până în 2015, nivelul de împrumut s-a mărit cu 25 la sută față de creșterea globală, de la 200 la sută din PIB, în 2002, la 225 la sută anul trecut. Astfel, Oficialii din cadrul FMI doresc ca guvernele să găsească soluții pentru a stimula creșterea economică.

Specialiștii din domeniu cred că economia va stagna dacă guvernele nu se vor implica mai mult. Cea mai mare parte a datoriilor sunt în tarile cu cele mai bogate economii. Valoarea totală a datoriilor înregistrate se bazează pe datele colectate de FMI şi de Banca Reglementelor Internaţionale din 113 ţări, care reprezintă împreună 94% din PIB global.

Fluxul de știri
0