Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Recomandările specialiştilor privind obiectivele BNM şi reglementarea valutară

© Sputnik / Miroslav RotariНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Experţii IPRE au relevat în cadrul unei analize că obiectivul major al Băncii Naționale în următorii ani va fi edificarea încrederii cetățenilor în sistem.

CHIŞINĂU, 9 mai — Sputnik. Ținând cont de situația dificilă atestată în sectorul financiar-bancar, obiectivul major al Băncii Naționale a Moldoveni (BNM), în următorii ani, va fi edificarea încrederii cetățenilor în sistem. Aceasta este una dintre concluziile noii analize tematice elaborate de economiștii Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în care a fost examinat proiectul de modificare a legii privind reglementarea valutară, adoptat de Parlament la 8 aprilie curent.

Serafim Urecheanu - Sputnik Moldova
Politică
Serafim Urechean: Există riscul unor noi furturi din sistemul bancar

Proiectul de lege oferă dreptul BNM de a limita retragerile de valută de pe conturile deținute la bănci, în cazul unor crize financiare. „Deși stabilitatea macro-financiară trebuie să fie o prioritate pentru orice stat, în condițiile în care nu există un cadru care să ofere siguranța financiară cetățenilor, introducerea unor prevederi restrictive privind retragerile de valută străină, ar putea crea un adevărat haos, deoarece actualmente, statul garantează mai puțin de 270€ din depozitele persoanelor fizice, ceea ce este de 370 de ori mai puțin decât norma europeană (100,000€ conform Directivei 2014/49/UE). Introducerea noilor măsuri de salvgardare în astfel de condiții, va putea contribui la deteriorarea încrederii în sistemul bancar", consideră economistul IPRE, Eugen Ghilețchi.

„Analizând situația privind casele de schimb valutar, IPRE propune eliminarea posibilității de revocare a tranzacțiilor de către clienți, întrucât capacitățile tehnice nu permit această operațiune și pentru că prin această prevedere ar fi eliminat singurul element competitiv deținut la moment de către unitățile de schimb valutar", menţionează instituţia.

De asemenea, în partea ce ține de relaxarea regulilor de stabilire a cursurilor de schimb valutar, este importantă introducerea unor prevederi care ar asigura faptul că în cadrul modificărilor cursurilor de schimb valutar pe parcursul zilei, nu se atestă înțelegeri de cartel pentru manipularea cursului de schimb valutar, sau tentative de spălare a banilor.

Банк - Sputnik Moldova
De ce a fost ineficient CNSF în soluţionarea crizei bancare

Analiștii IPRE vin cu un șir de recomandări în vederea îmbunătățirii actului adoptat în prima lectură, printre care:

— diminuarea pragului împrumuturilor care nu necesită notificarea Băncii Naționale, de la 50,000€ propus în proiect la 10,000€;

— introducerea unor prevederi care ar asigura faptul că în cadrul modificărilor cursurilor de schimb valutar pe parcursul zilei, nu se atestă înțelegeri de cartel pentru manipularea cursului de schimb valutar;

— majorarea nivelului de acoperire a depozitelor persoanelor fizice, și extinderea prevederii date asupra persoanelor juridice, pentru edificarea încrederii în sistemul bancar.

Fluxul de știri
0