Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un hoț de buzunare povesteşte cum îi lasă fără portofel pe pasagerii distraţi

© Sputnik / Rodion ProcaBani, mită, corupţie, денги, коррупция, взятка
Bani, mită, corupţie, денги, коррупция, взятка - Sputnik Moldova
Abonare
Un hoț de buzunare, care a solicitat anonimatul, i-a povestit corespondentului Sputnik Moldova despre modul în care operează în transportul public și în piețele din Chișinău, dar și cum poţi să rămâi, cât ai clipi din ochi, fără obiectele de preț.

CHIȘINĂU, 22 oct – Sputnik. Andrei Petric. Renumita expresie dintr-un film sovietic — ”Hoțul trebuie să stea la închisoare”, — nu mai funcționează. A crescut numărul celor cărora le place să profite pe seama oamenilor de bună credință, cu precădere în transportul public, în special în microbuze.

Din păcate, hoții de buzunare care acționează în transportul public nu mai sunt ”vânați” de oamenii legii. Dar și șoferii de microbuze din Chișinău caută să-şi decline orice responsabilitate pentru faptul că pasagerii pot fi jefuiți de un astfel de "specialist". Iar astfel de şmecheri sunt destui în transport şi în pieţe.

Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Atenţie la buzunare în transportul public. O tânără a rămas fără portofel

Ion, unul dintre hoții de buzunare din capitală, i-a povestit corespondentului Sputnik, sub protecția anonimatului, cum și unde își vânează el victimele, dar și care este motivul ce l-a determinat să devină un teşcar profesionist.

”Cândva, am avut un loc de muncă, iar apoi l-am pierdut. Alt serviciu nu mi-am putut găsi. Nu am avut de ales, aveam datorii. M-am legat cu o gașcă de la care am învățat câte ceva, iar unele lucruri le-am deprins singur. Am fost nevoit să-mi câștig anume în acest fel bucata de pâine", a mărturisit hoțul.

”Pentru Pâine” nu ”pentru vin”

Potrivit lui, în microbuzele și în piețele din capitală lucrează atât diletanți, cât și profesioniști, care te pot deposeda de un obiect sau de banii din buzunare fără ca să simți ceva. De regulă, sunt alcoolici sau narcomani, care pot fi identificați foarte ușor de către pasagerii din microbuze. Aceștia încearcă să-și facă bani pentru o nouă doză de droguri sau pentru o sticlă de alcool.

”Eu nu beau și nici droguri nu folosesc, pentru că îți pierzi dibăcia și astfel poți fi prins foarte ușor în flagrant”, a recunoscut hoţul.

Când viața criminală nu este un obstacol pentru viața de familie.

Teşcarul a povestit că modul în care își câștigă banii nu-i afectează viața de familie. Ion este căsătorit și are un copil mic. Soția ştie cu ce i se îndeletniceşte bărbatul, însă nu se opune modului de viață al acestuia, pentru că înțelege că nu au alte mijloace ca să-și întreține familia.

"Eu am mereu un plan bine pus la punct. Când ies la ”vânătoare”, încerc să adun în timp de o lună o anumită sumă de bani. Deocamdată îmi reușește și îmi este de ajuns", a spus hoţul.

poliţia - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Hoții ți-au spart mașina? Află ce trebuie să faci

Fiind întrebat dacă, atunci când furați banii sau portofelul de la pensionari, nu are mustrări de conștiință", Ion a spus că în acest domeniu nu este loc pentru "prejudecăți".

"Da, la începuturi, nu mă simțeam tocmai bine, dar acum m-am obișnuit. Eu trebuie să-mi hrănesc familia și aici nu mai este loc pentru mustrări de conștiință", — a spus acesta.

Despre metodele ”de lucru” în microbuze

Tertipurile folosite de hoțul de buzunare în microbuze și troleibuze sunt cât se poate de simple.

Potrivit acestuia, pentru a afla unde își țin pasagerii banii, el "scapă" pe podeaua microbuzului o bancnotă de 5 sau 10 lei, și întreabă: "Cine a pierdut banii?".

Pasagerii autobuzului, vrând-nevrând, încep involuntar să-şi verifice buzunarele și gentuțele, iar hoțul reține aceste informații și calculează cu ochiul său antrenat cine este cel mai distrat. Totodată, el a povestit şi când își începe programul de lucru.

"De obicei, dimineața și seara — când oamenii se îndreaptă spre serviciu sau când se reîntorc. În orele de vârf, transportul public este supraîncărcat. De obicei, pentru a tăia geanta sau buzunarul, folosesc un cuțit mic și bine ascuțit, dar îl utilizez rar. Sculele principale sunt mâinile și dexteritatea lor", — a spus pungaşul.

poliţie, grupare, criminal, полиция групировка - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Un minut pentru furt, egal cu venituri de milioane

În același timp, el a precizat că în munca sa nu este prea bine să fii prea "constant" în raport cu microbuzele. Interlocutorul a subliniat că schimbă permanent rutele de transport public, pentru a nu fi detectat.

Pentru unii e zi de piață, iar pentru alții — zi de muncă.

În week-end, după cum afirmă teşcarul, uneori ”lucrează” la Piața Centrală și pe alte piețe din capitală, atunci când există o aglomerație mare de oameni.

"Identific persoana cea mai neatentă și urmăresc unde pune banii sau portofelul după ce a procurat ceva. Apoi, dacă el se așază la coadă, trec în spatele lui și scot momeala", a spus interlocutorul nostru.

Салон ограбленного автомобиля в Колонице - Sputnik Moldova
Societate
Panică la Colonița: hoții își fac de cap la baștina lui Ghimpu

Este periculos să furi smartphone-uri

Hoţul afirmă că el și ”colegii săi de breaslă” evită să fure smartphone-urile și telefoanele inteligente. Hoțul explică că acest lucru prin faptul că realizarea lor este destul de dificilă.

"Încerc să evit smartphone-urile. Acestea pot fi identificate foarte ușor, iar pe ”piața neagră” locală e foarte greu să le realizezi. Vânzătorii acceptă rar asemenea aparate, iar să cauți persoane care le comercializează ilegal la Odessa ar însemna prea multă bătaie de cap".

Fluxul de știri
0